Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawstydzona_mama

swędzenie całego ciała

Polecane posty

Gość zawstydzona_mama

Zaraz zacznę 37tc, od poniedziałku strasznie mnie męczy swędzenie całego ciała, szczególnie w nocy jest to nie do zniesienia. Staram się bardzo nie drapać no ale czasem to już po prostu nie wytrzymuje. Co to może być??? Dodam, że ok 32tc miałam podobnie (choć chyba wtedy swędziało jakby trochę mniej) i robiłam badania krwi bo podejrzewałam cholestaze, wyniki wyszły dobre, a swędzenie powoli ustawało. W między czasie z innych powodów trafiłam na ip i przy okazji skonsultowałam to z lekarzem i też wykluczył tą chorobę. Strasznie mnie to męczy, co to może być? Czy możliwe, że jednak ta cholestaza mimo że wcześniej była wykluczona? Wizyte mam za tydzień, nie wiem czy czekać czy znów robić te wszystkie badania??

Czesc ;) ja w pierwszych 3 tyg ciazy miałam tez taki swedzenie dostawalam pokrzywki ;/ wstretne. i okazalo sie ze poteguje to miod :) moze jakis czynnik Cie uczula :) ?

Gość zawstydzona_mama
no właśnie uczulenie raczej wykluczam, bo ani nie zmieniałam proszku do prania, ani plynu do plukania, no i jem jak jadłam wczesniej - zadnych nowosci ani kombinacji. I juz sama nie wiem od czego to moze byc bo jakis krostek itp tez nie mam..

ja tez od zawsze jadłam miód ;) a w ciazy mnie uczulił :( przypomij sobie co jesz czego nie jadłas od poczatku ciazy :)

Gość gość
ja bym powtórzyła badania bo to może być cos poważnego

Gość gość
Początki cholestazy. Ją brałam Magne b6 i wszystko się uspokoiło.

Gość zawstydzona_mama
Też biore magnez od 2tyg bo lekarka kazala na skurcze

Gość gość
Musisz pewnie zrobić badania raz jeszcze. Mnie też ciało swędziało w 3 trymestrze. Okazało się, że pomidory i truskawki mi szkodziły. Jadłam je od początku ciąży, a dopiero pod koniec ciąży musiałam je odstawić.

Gość gość
Autorko to może być groźna w ciąży cholestaza. Koniecznie zrób jak najszybciej próby watrobowe. Jeśli swedzi w nocy, po rozgrzaniu się to musi być cholestaza.

Gość zawstydzona_mama
Ehh no to nie ciekawie, mialam nadzieje ze jak wczesniej bylo ok to ta cholestaza by mi nagle nie "wyskoczyla" :/ Maz jeszcze mowi zebym poczytala ulotki od magnezu, żelaza i leku na tarczyce bo moze od ktoregoś z nich mam takie swedzące "skudki uboczne", ale to też byłoby dziwne bo w końcu biore te leki już 2tydzień i dopiero teraz by mi coś było? No nic jutro bede musiała zrobić znów te badania :((

Gość gość
Autorko a jesz pomidory? Podobno potrafi uczulić też majonez i jajka. I może to się stać w trakcie ciąży, niekoniecznie od początku. Ja w nocy koszmarnie się drapałam. Nogi miałam podrapane do krwi tak mnie swędziało. Odstawiłam pomidory i przestało. Ale badania zrób koniecznie. Cholestaza może się pojawić w każdym momencie.

Gość zawstydzona_mama
Pomidory jakos mnie "odrzuciły" w ciazy :p. Mam nadzieje że wyniki wyjdą dobre i swedzenie samo ustanie jak ostatnio :)

Gość gość
Wg opisu choleostaza jak nic

Gość gość
Niekoniecznie. Ja też tak miałam i wyszło, że to przez pryskane pomidory. Ale badania trzeba zrobić. Nie można ryzykować.

Gość zawstydzona_mama
Badania zrobione, teraz tylko pozostaje mi czekać do poniedziałku na wyniki... Coraz bardziej się martwie bo swędzenie nie ustępuje wręcz się pogarsza, a ja już świra dostaje :( do tego straciłam apetyt i mnie mdli co chwile.. :(

Gość gość
ja bym pojechala na izbe

Gość zawstydzona_mama
No i jednak, wszystkie wyniki mam podwyzszone :( jutro mialam miec gin, ale w tym wypadku musze sie wybrac na ip. Strasznie sie boje :((