Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nić dentystyczna (2 wątpliwości)

Polecane posty

Gość gość

1) Mam stosunkowo ciasne przestrzenie międzyzębowe, dlatego ich czyszczenie jest problematyczne. Podczas profesjonalnych zabiegów w gabinecie zawsze ma miejsce siłowanie się z nicią, która z trudnością daje się wcisnąć między zęby. Nie inaczej w domu. Tzw. niciowykałaczki w moim wypadku nie nadają się do zębów umiejscowionych najgłębiej w ustach, pozostaje nić zwykła. Wskutek codziennego siłowania się na częśc***alców mam ciągle podrażniony naskórek, jego fragmenty wręcz się strzępią. Od pewnego czasu próbuję chronić go w ten sposób, że zanim sięgnę po nić, najpierw zakładam rękawiczki jednorazowe albo pojedyncze paluszki. Ale to na niewiele się zdaje, problem jest tylko trochę mniejszy. Może ktoś z Was miał podobnie. Czy naprawdę nic nie da się na to poradzić? 2) Gdy nitkuję miejsca pod koronami, czasem na nitce widać białe drobiny. Nie potrafię rozpoznać, czy są to drobiny zwałkowanego wosku. Resztki jedzenia na pewno nie, nie ten kolor. Czy jest możliwe, że podrzynam sobie naturalne zęby tkwiące w koronach? Może powinnam przejeżdżać wokół nich nitką tylko jednokrotnie, bo co za dużo, to w moim przypadku niezdrowo?

Gość gość
Uzywaj szczoteczek do przestrzeni miedzyzebowych. Czyszcza znacznie efektywniej.

Gość gość
Próbowałam, ale zęby rosną mi po takim łuku, że do najdalszych z trudnością docieram i z trudnością tam manipuluję taką mini-szczoteczką.

Gość gość
Najmniejsza szczoteczka to 0.4 mm powinnas byc w stanie. Mozna tez ja zagiac.

Gość gość
PS: Właśnie sprawdziłam, że istnieją takie szczoteczki znacznie dłuższe niż dotychczas udawało mi się kupić. Tak więc poszukam, a nuż dam radę. Dziękuję Ci za podpowiedź.

Gość gość
PS 2: Maluchami nie daję rady, ale na długaśnej rączce może w moim przypadku będą praktyczne.

Gość gość
Sprawdz sobie chemistdirect online albo firme Tepe sprzedaja ich szczoteczki w roznych miejscach

Gość gość
Dziękuję za namiary. Niestety wychodzi na to, że tylko w 2 miejscach daje radę wyciorek dentystyczny, długość uchwytu nie ma znaczenia, ponieważ między większością moich zębów nawet najcieńsze szczoteczki/wyciorki się nie przecisną. Kontynuuję więc niciowykałaczkami + nitką dentystyczną (j.w.), wspomagająco także irygatorem Aktualnie staram się jeszcze bardziej niż dotychczas pielęgnować skórę dłoni, może z czasem palce przestaną być takie wrażliwe i będzie wreszcie bez problemów jak dawniej. Pozdrawiam wszystkich.