Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Corny

Czego się uczyć, żeby mieć lepsze życie?

Polecane posty

Na co dzień zajmuję się papierologią. Nie jest to może najgorsza praca, ale czuję, że gdyby tak umieć jakąś elitarną umiejętność, to wtedy można by mieć lepsze życie, bo automatycznie dostało by się lepszą pracę i większe pieniądze. Czy możecie polecić jakiś taki zawód czy branżę w której można poprawić komfort życia?

Gość gość
rzadkich jezykow

Gość gość
O to z pewnością. Ale ja bym może próbowała też robić sobie jakieś uprawnienia w swojej branży, nawet jeśli są drogie, to warto zainwestować.

Gość gość
Po co do tego podchodzić w taki sposób? Moim zdaniem, to jest głupie podejście, dlatego że na siłę poświęcasz się czemuś, co podobno jest dobrze płatne. W konsekwencji za 10 lat zarabiasz dużo i nienawidzisz swojej pracy, bo robisz ją tylko po to, żeby dobrze zarabiać. A nie lepiej zastanowić się nad tym co się naprawdę lubi i kształcić się w tym kierunku? Nawet jeśli to jest coś zwykłego i popularnego. Rozwijaj podstawowe umiejętności interpersonalne, bo to jest bardzo ważne. Nawiązywanie kontaktów z ludźmi i umiejętność szybkiego uczenia się to podstawa. Jak tego nie umiesz, to znając nawet chiński i arabski nie zarobisz zbyt wiele. Tu masz kilka ciekawych produktów wspomagających naukę: http://skarbnicazycia.pl/q/?keywords=nauka jako ogólnie umiejętność uczenia się. Bardzo ważna sprawa, aby uczyć się "uczyć".

Gość gość
Polecam zacząć od nauki szybkiego czytania, bo jak umiesz szybko czytać, to zgłębisz wiele książek. Np. czytając 4 razy szybciej, zamiast czytać 4 godziny, jedziesz książkę w godzinę :)

Gość gość
Języki obce też są ważne. Nawet sprzątaczka teraz musi umieć język obcy, bo np. w hotelu musi dogadać się ze swoimi gośćmi hotelowymi. Warto uczyć się tego języka branżowego. Angielski i jeszcze jakieś 2 dodatkowe na pewno nie zaszkodzą.

Gość gość
Ja bym też doradził przedmioty ścisłe. Matematyka rozwija umysł i dzęki temu można lepiej myśleć.

Gość gość
Naucz się dobrze angielskiego, albo niemieckiego. Niby proste, a bardzo pomogą Ci w pracy i w codziennym życiu. Polecam afirmacje językowe, znacznie ułatwiają naukę.

Gość gość
teologię

Gość gość
Warto iść na księdza :) Ale tak szczerze, to bądź ekspertem w swojej dziedzinie! A wtedy będzie i uznanie i pieniądze.

Gość gość
Ucz się śpiewać, będziesz mieć lepsze życie jak wygrasz Mam Talent :)

Prym wiodą w dzisiejszych czasach języki obce. Mówi się, że to one są przyszłością, więc może warto pójść w tę stronę ;)

Gość gość
Z całą pewnością języki obce. Jak nie masz sposobu na szybką naukę języka obcego, to poczytaj o totalnej immersji i o tym jak ją osiągnąć, na przykład z afirmacjami.

Gość gość
Też polecam języki obce.

Gość gość
Ucz się jakiejś ekskluzywnej umiejętności. Coś, czego nie ma każdy dookoła. Język angielski na podstawie umie każdy, ale zaawansowany taki na 100% mało kto.

Gość gość
wlasnie, jesli znasz jezyki obce to poszukaj pracy na linguajob.pl tam jest naprawde duzo ciekawych ofert, moze znajdziesz cos dla siebie

Gość gość
moj wykladowca dr zna biegle i jest tlumaczem przysieglym niemiecki angielski rosyjski ukrainski polski- nie jest jego ojczystym Kasy sie nie dorobil, studeci zamozniejsi od niego wystarczy szkola zawodowa, zasadnicza, odpowiedni certyfikat, fajnie jak znajomosc jezyka i swiat w bialym fartuszkui o bardzo dobrych dochodow stoi otworem NTD

Gość gość
Zgadzam sie, ze nauka nietypowych jezykow jest w obecnych czasach ceniona. Np. nauka chinskiego wymaga duzo wysilku, ale przynosi wiele satysfakcji, a w konsekwencji moze przyczynic sie do znalezienia fajnej dobrze platnej pracy.S ama zaczelam waslnie swoja przygode z chinskim na www.hanzilla.pl tam masz darmowa wersje probna kursu- mozesz obczaic jak wyglada kurs, no i sam jezyk jesli sie go jeszcze nie uczyles

Gość piktota
Zdecydowanie języków. Ja się teraz uczę włoskiego w Lincolnie w Krakowie i uważam, że to jest bardziej przyszłosciowe iz moje studia ;)

Gość idą nowe czasy
Języki niewiele dają, za pare lat tłumaczenie będzie zautomatyzowane, i nikt się obcych języków nie będzie uczył.

Gość tania montownia zachodu
Nie ważne co się uczysz, i tak czeka cie kasa w markecie za max 1500, bo innej pracy ten kraj nie produkuje niestety.

Gość gość
to prawda że są już bardzo dobre tłumacze elektroniczne, ale przecież nie będziesz chyba co chwila szukał znaczenia jakiegoś wyrazu jak z kimś rozmawiasz po angielsku?

Gość karolkolarczyk
Jezykow? Pewnie, zeby jechac za granice do roboty ;p Jestem teraz e Francji w robocie. No i co, niby francuski znalem super, a i tak mi to nic nie dalo w Pl. Tyle tylko ze jak składałem do Eurokontaktu CV to lepiej mi rozpatrzyli go. :)

Gość gość
Na razie dobrze mi idzie niemiecki dla początkujących u Tomasza Zalewskiego. Uważam, że jego materiały zachęcają do nauki, niezależnie od wieku. Sama już trochę przeżyłam, a zawsze marzyłam, aby niemiecki poznać chociaż w stopniu komunikatywnym. Dopiero po 50 odważyłam się sięgnąć po marzenia. Pan Tomek ma wiele bezpłatnych materiałów, https://zalewskitomasz.pl/, więc nie musisz się od razu na płatny kurs decydować. Jest jednak bardzo profesjonalny, a cała moja grupa przedłużyła, więc sama widzisz.

Gość gość
Mieszkałam i pracowałam w Niemczech około rok w ogóle bez znajomości języka, ale to strasznie uciążliwa sytuacja. Zamykałam się w domu. Postanowiłam się zapisać na kurs online do https://zalewskitomasz.pl/, bo znalazłam jego materiały darmowe, do tego poradnik na blogu, który mnie rozwinął sporo. Płatny kurs 4 – miesięczny już dużo zmienił, ale kontynuowałam. W ogóle inna nauka niż w szkole. Znacznie, znacznie lepsza.

Gość gość
nie ma jednego konkretnego poradnika jak miec super życie. na to sie składa zbyt wiele czynników żeby je analizowac każdy po kazdym, ustal sobie jedną drogę, ja stawiam obowiązki na pierwszym planie, ale zawsze dbam o to zeby odpocząc i się rozerwać. dodatkowo staram się czerpać z życia jak najwięcej. Ostatnio byłam na locie w tunelu aerodynamicznym speedfly w okolicach Wro, a jeszcze wcześniej we wrocławiu na gokartach. To była świetna przygoda! dodatkowo staram się spotykać z ludźmi k†órzy mnie inspirują to jest bardzo ważne w byciu szczęśliwym

Gość gość
i znowu ta żałosna kryptoreklama, wypad z tym aerodynamicznym badziewiem...