Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie!!! Co mam zrobić?? Mam 23 lata i zniszczylam sobie zdrowie

Polecane posty

Gość gość

Często piłam jak to na studiach. Problem w tym że nie raz gdy byłam pijana albo na kacu coś mnie bolało. A to głowa, a to brzuch. Często więc gdy jeszcze procenty były we krwi (często na czczo) brałam silne leki. Zjadłam mase etopiryny, polopiryny, ibuprmu, nospy. Oprócz tego często na bóle glowy brałam nimesil lek na recepte. Teraz czuję tego skutki. Wątroba nie boli bo nie jest unerwiona ale czuję dyskomfort, widzę jak rano się budze ze brzuch jest wiekszy po prawej stronie gdzie watroba, boli jak uciskam. Co mam zrobic zeby nie doprowadzic sie do całkowitej przepasci?

Gość gość
nie przesadzaj, ibuprom i te co wymienilas to cukierki dla dzieci, ja lykalam ketonal jak mnie brzuch bolał i popijałam wódką z pieprzem :classic_cool: i przechodziło :classic_cool: i nie jestem hipohondryczką :classic_cool:

Gość gość
nie wiadomo czy to wątroba, może tylko masz kamień w woreczku żółciowym. Idź na USG brzucha (bezpłatne, lekarz rodzinny da skierowanie), dowiesz się wtedy co tam Cię tak gniecie.

Gość gość
Tak tylko ze ja tych leków biorę bardzo dużo. Tz teraz ograniczam ale bywało ze np piłam 5 piw a w nocy brałam 3 rózne tabletki przeciwbólowe. Potem rano jeszcze 2 jakies. i wieczorem znów piłam. Bywało ze tak kilka tyg pod rząd.

Gość gość
musisz isc koniecznie na usg jamy brzusznej. jak wyjdzie cos nie tak to wtedy zaczniesz sie martwic. leki brane na czczo albo po alkoholu bardzo szkodzą. ludzie to olewają bo negatywny efekt nie pojawia sie od razu a poza tym nie mają swiadomosci jakie związki tworza sie w ich organizmie i jak działają. tez biore nimesil na silne migreny ale zawsze do tego łykam osłonówkę, szczególnie kiedy jestem zmuszona wziac go na czczo. nie lekceważ tych objawów dziewczyno. powiekszona wątroba w tym wieku to nie norma.

Gość gość
Ostropest plamisty sama mielisz i zażywasz itp... wątrobę odzyskasz.

Gość gość
Zbadaj się i nie lecz się na własna rękę, to może być rozwijająca się infekcja albo szkodzenie jakiegoś narządu. Na przyszłość pamiętaj, że alkohol i leki, nawet te bez recepty, to fatalne dla zdrowia połączenie. Kilka rad na przyszłość jak pić alkohol, aby rano nie cierpieć na http://mama-dobra-rada.pl/jak-pic-alkohol-aby-uniknac-kaca/

Gość pabrim78
na pewno nie obejdzie się bez konsultacji lekarskiej, bez niego nie dostaniesz skierowań na prześwietlenia itd., a lepiej mieć pewność, że to nic bardzo, bardzo poważnego. no cóż, każdy popełnia błędy, nikt nie jest święty i nikt się zawsze nie zastanawia nad konsekwencjami. mój przyjaciel, też w podobnym przedziale wiekowym, prowadził dość... rozwiązłe życie w czasach studiów, często pił więcej niż niejeden stary wyjadacz. kiedy pojawiły się pierwsze problemy, zignorował się początkowo, ale w końcu był zmuszony iść do lekarza, bo ból powracał regularnie. zakazał mu alkoholu i tłustych potraw, zalecił ziołowe leki (które potem znalazł w przystępnych cenach na stronie apteki Melissy: http://www.apteka-melissa.pl/kategoria/watroba-i-trzustka,731.html) i wypisał skierowanie na prześwietlenie. co się okazało? nadżerka na żołądku. gdyby przyjaciel jeszcze bardziej zwlekał z pójściem do lekarza, nie wiadomo, jakby się to mogło skończyć, także lepiej przezwyciężyć strach i iść, w końcu na szali wisi Twoje zdrowie!