Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oljee

zapchana wanna

Polecane posty

Gość oljee

Mam ogromny problem! Mój dwuletni synek wrzucił do wanny żwirek/ kamyki z akwarium przez co zapchał się myślę że odpływ. Próbowaliśmy kreta, spirali i nic, dalej woda stoi. Wannę mam zabudowaną, jak się dostać do kolanka? Znacie może jakieś inne skuteczne sposoby?

Gość gość
Mentos (miętowy) i coca cola light lub diet (słodzona aspartamem) . Rozdrabniasz mentosa (lub dwa) na mniejsze kawałki, tak aby przeszły przez oczka wpływu, zalewasz coca colą i od razu (natychmiast!) zatykasz odpływ i trzymasz! Jeśli masz w wannie górny odpływ, go również trzeba zatkać i trzymać (wtedy potrzeba dwóch osób). Mentos w połączeniu z coca colą tworzy reakcję chemiczną, benzoesan potasu, aspartam i dwutlenek węgla zawarty w coca coli w połączeniu z żelatyną i gumą arabską zawartych w mentosie przyczyniają się do tworzenia piany pod ciśnieniem. Dobrze przepycha rury, gdzie inne środki zawiodły. Tylko pamiętaj, momentalnie po wlaniu coli zatykaj odpływ, bo cały syf znajdziesz w wannie. Ja do zatykania używam rękawicy gumowej wypchanej ręcznikiem papierowym i przytrzymuje odpływy, aż reakcja chemiczna ustaje.