Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Może ktoś podpowie, renta w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

Moja mama stara się o niemiecką rentę - mieszka od 12 lat w Niemczech, ma obywatelstwo niemieckie. Przedtem pracowała w Polsce - 28 lat stażu pracy w zakładzie oraz przez ostatnie lata prowadziła własną działalność. Świadectwa pracy posiada, wyliczony ma również w Polsce kapitał początkowy. Czy musi mieć te dokumenty przetłumaczone na jęz. niemiecki?, a może w Polsce wydawane są te informacje na drukach europejskich? Będę wdzięczna za wszystkie informacje na ten temat. Ilona

Gość gość
podnoszę temat Może ktoś wie? Mama jest zmuszona złożyć dokumenty na rentę, ja mieszkam również za granicami Polski, nie mam możliwości dowiedzieć się na miejscu. Ilona

Gość gość
Rente w Niemczech otrzymasz, jeśli masz udokumentowane przepracowanie minimum 5 lat w Niemczech. Jeśli twoja mama pracowała tylko w Polsce, to musi o emeryturę starać się w Polsce, oczywiście, niestety po potrąceniu polskiego podatku, ZUS może jej wysyłać i za granicę. Jeśli twoja mama pracowała w Niemczech mniej, niż 5 lat, to też ma prawo tylko do polskiej emerytury. Jeśli Twoja mama pracowała w Niemczech więcej niż 5 lat, to ma prawo do renty niemieckiej. Wówczas idzie do niemieckiego Rentenversicherung i tam składa wszystkie dokumenty. Niemiecki urząd przesyła to później do Opola (ten ZUS zajmuje się w Polsce tymi sprawami). Trzeba minimum 2 lata wcześniej złożyć wszystko, bo Polacy wcale się nie śpieszą w wyliczaniu i potwierdzaniu części, która ci się z Polski należy.

Gość gość
Niemieckiej renty nie dostanie, bo jej sie nie nalezy. Niemcy (podobnie jak i Polacy) "uzdrawiaja" nawet chorych po to wlasnie zeby nie placic im rent. (mowie o rencie chorobowej a nie o emeryturze). Obywatelstwo w niczym jej nie pomoze. Taka jest niestety rzeczywistosc.

Gość gość
skoro pracowala w polsce to tam musi ubiegac sie o rente

Gość gość
Ok, już wszystko wiadomo, rentę niemiecką dostanie, 11 lat pracowala w Niemczech, pracę w Polsce też jej zaliczą. Z Polski musi tylko otrzymać na europejskim drukuPDU1 potwierdzenieokresów zatrudnienia z Wojewodzkiego Urzedu Pracy. Do WUP musi przeslać kopie świadectw pracy i ksero dokumentu tozsamości , w ciągu 7 dni roboczych dokument będzie wydany. Wysłalismy dokumenty faksem. Moze komuś ta informacja się przyda. Dziekuje za odzew i pozdrawiam. Ilona.

Gość gość
Oczywiscie ze jej zalicza, ale w Nimczech pieniadze dostanie tylko za okres przepracowany w Niemczech, za reszte beda jaj wyplacac polacy.

Gość gość
Niemiecką rentę mama ma w "kieszeni", ale prosili o dokimenty z okresu zatrudnienia w Polsce, chcą uznać jej polski staż pracy. Pytałam na forum, gdyż mama nie umiala mi dokładnie powiedziec w jakiej formie te dokumenty złożyć, okazuje się, ze na specjalnym druku. I tyle, niepotrzebne zgryxliwe komentarze, moja matka zawsze byla obywatelką Niemiec, chociaż kiedys wyszła za mąz za Polaka, mojego ojca i zamieszkala w Polsce. Pozdrawiam i przepraszam za błedy, pisz'e z komórki. Ilona