Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak odstawić 11mies dziecko od piersi

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy, proszę o pomoc. Mój synek ma 11 miesięcy, chciałabym już zakończyć karmienie piersią. Mały teraz dostaje pierś wieczorem i w nocy i o ile rezygnacja z dziennych karmień była prosta, o tyle z wieczornych i nocnych ciężko mu zrezygnować... Uśpić bez piersi nie daję rady przez wielki płacz, butelki nie chce... Proszę dziewczyny, może macie doświadczenie w tej sprawie, pomocy...

Gość gość
Chyba czeka Cię nauka samodzielnego zasypiania. Nie będzie to łatwe, ale spróbuj zmienić wieczorny rytuał z karmienia piersią na czytanie przed snem książeczki czy podanie kocyka lub przytulanki. Może sprawdzi się też usypianie dziecka przez inną osobę (męża). U mnie tak właśnie było. Synek zawsze dostawał mleko z piersi na dobranoc, a któregoś wieczoru musiałam być poza domem i spokojnie uśpił go mąż (bez żadnej butli).

Gość gość
no ja tak 6 miesięcy odstawiałam a też zaczęłam w 11 miesiącu :-)

Gość gość
A ja wcześniej zaczelam dawac butle przed snem a pierś w nocy i rano. Odstawilam potem bez problemu. Próbuj podawac butle, w koncu się przekona.

Gość gość
mam to samo syn ma 8 miesięcy bez mojego cycka nie zaśnie, próbuje mu dać przed snem butle to nie ma mowy by sie napił jak poczuje smak mleka modyfikowanego HA ( jest alergikiem) to odrzuca butelkę chyba bedę mu musiała mieszać pokarm tzn troche mojego i troche sztucznego może dopiero wtedy wypije i po jakim czasie sie przekona do sztucznego planuje odstawic od piersi jak bedzie miał 10-12 miesiecy najgorsze jest to ze on cały czas w nocy chce jesc ma 8 miesiecy i je o 20 potem około północy potem około 4 rano i o 6 juz zaczyna dzień:( czy wasze dzieci w tym wieku tez tak duzo jadły w nocy?

Gość gość
Dawaj mu na poczatek Twoj pokarm w butelce, pozniej mieszaj z wodą... Takie duże dziecko nie powinno już w nocy pić mleka z butli, więc jak nauczysz mm w nocy to dopiero narobisz.

Gość gośćPojemnoscDwa400
Jak dopa zglodnieje to i chleba z cukrem by zjadl :D liczy sie instynkt przetrwania.

Gość gość
Odradzałabym butlę z mm do usypiania. Może mieć później próchnicę.

Gość gość z daleka
Mój też ma 8 mies i też w nocy je cyca, ale mój butli za żadne skarby nie chce herbatę pije z kubeczka i jak tu go oduczyc jedzenia w nocy

Gość gość
no właśnie tak jak ktos napisała. Dawaj swoje i stopniowo coraz wiecej wody.. pół godz przed spaniem porządna kolacja i wytrzyma do rana o wodzie.

Gość gość z daleka
Jak mogę dawać wodę do cycka? Napisalam że pije tylko z kubka. W nocy mam dawać kubek przecież to jest nierealne