Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przygotowywanie posiłków dla maluchów

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny! mam pytanie odnośnie przygotowywania posiłków dla Waszych maluchów - jak to robicie? za każdym razem staram się dla swojego synka gotować codziennie i "na świeżo" ale nie da się zblendować tak małych porcji na idealnie gładką papkę. Jeśli konsystencja ma grudki synek nie chce jeść, wypluwa, ma odruch wymiotny. Ewidentnie nie radzi sobie z grudkowatym jedzeniem. Ma 6 miesięcy. Zaczęłam wprowadzać po 4,5 m-ca. Jakie macie sposoby na przygotowanie różnorodnych posiłków??

Gość gość
ja robię więcej w Thermomixie i wekuję w słoiczkach po koncentracie pomidorowym. Spokojnie do tygodnia w lodówce mogą stać. Następnego dnia gotuję coś innego i tak samo do słoiczków. Podaję naprzemiennie. A jak chcę coś urozmaicić, to do jednego dodam żółtko, do następnego ugotuję odrobinę buraczka itp.

Gość gość
6 miesięcy to za wcześnie na grudki! nie przejmuj się, dawaj gładkie i tyle.

Gość gość
Dzięki dziewczyny! Moze jeszcze ktos się wypowie?

Gość Blanka6
Gotuję na dwa dni np jabłko z kleikiem ryżowym, miksuję (jedną porcję wkładam do lodówki a do drugiej dodaję banana i podaję małej), tak samo robię z gruszką. Z obiadkami podobnie, też raz na 2 dni.

Gość gość
Robiłam na dwa sposoby. Małe ilości było ciężko zblendować, ale dawało radę. Trzeba mieć blender z większą mocą i dobrym nożem. Nie blendujesz w pojemniku. Musisz wszystko zebrać w jednym mniejszym miejscu. Drugi sposób to gotowanie na kilka dni. Gotowałam jakąś podstawę np. mieso z królika, marchew, pietruszkę i pora. Blendowałam i rozdzielałam na dwa dni. Drugiego dnia gotowałam dodatkowo np. dwa ziemniaki, żeby było urozmaicone. Trzeci sposób jak udało mi się zdobyć np. ekologiczne mięso. To potrafiłam zrobić kilkanaście słoików i część zamrozić.

Gość gość
Są produkty, które łatwo blenduje się nawet małe porcje, np. gotowana dynia, melon, ziemniak. Takie miękkie. Inne np. marchew gorzej się blenduje. U mnie dziecko na początku nie lubiło żadnych grudek. Np. lubiło smak: groszku czy soczewicy, ale problemem były te "skórki" nawet po zblendowaniu.