Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona dziewczyna

Swiadkowie Jehowy

Polecane posty

Czy orientujecie się jak Świeta Bożego Narodzenia spędzają Swiadkowie Jehowy? Spotykam się z fajnym chłopakiem, on i jego cała rodzina są tego wyznania. Zastanawiam się, co oni robią w święta, a głupio mi go wypytywac...

Gość gość
A to nie jest tak, że nie uznają Jezusa jako Syna Bożego? Bo jeśli tak, to raczej nie powinni obchodzić tych świąt. Ale nie mam pewności.

Gość gość
Taką stronę znalazłam na temat http://www.jw.org/pl/%C5%9Bwiadkowie-jehowy/faq/dlaczego-nie-obchodzicie-bo%C5%BCego-narodzenia/

Gość gość
Albo ty przyjmiesz ich wiare albo stracisz chlopaka. No chyba, ze on otrzezwieje i skonczy z ta sekta, ale wtedy bedzie mu trudno zyc, bo rodzina sie od niego odwroci. Bozego Narodzenia oni nie obchodza o ile wiem. Obchodza swieto pamiatki czy cos tak.

Gość gość
ŚJ to fajni ludzie ale raczej tylko między sobą się przyjaźnią, bo zewnętrzny świat jest popsuty

Gość gość
Boże narodzenie jest świętem pogańskim, a nie chcrześcijańskim. Więc go nie obchodzą.

Gość gość
święta bożego narodzenia to pogańskie święto wcielone do kościoła katolickiego po za tym Jehowi nie uznają Jezusa za Boga więc raczej nie obchodzą

Gość gość
Oczywiście że uznają Jezusa za Syna Bożego - niedouku!~!

Gość gość
Oni nie obchodzą żadnych świąt( nawet urodzin ), mają tylko jedną uroczystość tz. uczta, i koniec. W zborach nie ma żadnych obrazków ani rzeźb. Biblie interpretują dosłownie. Fajni ludzie ogólnie, spokojni. Polecam się zapisać do nich, jak kogoś temat interesuje. Obcy może iść też do zboru na modlitwe, wiem bo kiedyś byłem.

Gość gość
Uznają Jezusa a swiąt nie obchodzą w tym czasie bo nie wierzą w date ur Syna BoZego.Do tego wierzą w Biblie a tam nie ma takiego nakazu aby te swięto obchodzic.To swięto jest poganskie.Swiadkowie to mili ludzie,znam wielu aczkolwiek nie jestem.Są tylko bardzo zasadniczy jesli chodzi o wiare i przykazania

Gość gość
wszystkie święta to ściema dla bydła, mają za zadanie tylko konsumpcje i zadłużanie debili

Gość gość
Świadkowie Jehowy to jedna z niewielu religii, która ma swoje wierzenia w miarę logicznie poukładane. A nie - jak większość - zlepek zabobonów, cwaniactwa, głupoty, zaprzaństwa, bałwochwalstwa, fanatyzmu i zaśl;epienia...

Gość gość
gość dziś Świadkowie Jehowy to jedna z niewielu religii, która ma swoje wierzenia w miarę logicznie poukładane. A nie - jak większość - zlepek zabobonów, cwaniactwa, głupoty, zaprzaństwa, bałwochwalstwa, fanatyzmu i zaśl;epienia... x raczej na odwrót :(

Gość gość
Co ty wiesz? W nogach śpisz!

Gość gość
wole 100X bardziej świadków jehowy niż porąbanych katolików co mówią jedno, modlą się, a robią odwrotnie poza kościołem

dziękuję wam bardzo za odpowiedzi, a ktoś z was miał w najbliższym otoczeniu takie osoby? Czy mogę się spodziewać, że będą mnie nawracać? U niego w domu jeszcze nie byłam, ale mam obawy

Gość gość
oni raczej tylko między sobą, więc albo się przestawisz albo zapomnij. Aha, i seks przed małżeński nie jest tam praktykowany więc zapomnij o tym. Lepiej się przestaw, wyjdzie ci na dobre raczej.

Gość gość
Nie ma zakazu wchodzenia w związki małżeńskie z nieświadkami. Tylko że oni nie przysięgają - więc ślubowania nie będzie.

Gość gość
Mam koleżankę, oni nie obchodzą świąt, gdyż uważają, że 25 grudzień dlatego został ustalony jako Boże Narodzenie ponieważ jest to przesilenie zimowe czyli najdłuższa noc w roku, dla nich to jest tylko symbol, tak samo choinka , zwyczaj ubierania choinki przyszedł z Niemiec. Slub u nich jest tylko cywilny, nie świętują urodzin, ani imienin. Są bardzo uczyni i pomagają sobie wzajemnie. Na zbory chodzą ubrani elegancko i z klasą, czyli garnitury, a kobiety garsonki. Moja koleżaka po porodzie zadecydowała, ze może umrzeć, a nie weżmie obcej krwi. Dostała coś innego. Teraz jej wnuczka zachorowała na białaczkę, jej córka nie zostałą świadkiem i dzięki temu leczą ją na hematologii. nie wiem co by było, gdyby nie podali jej krwi.

Gość gość
lepiej nie zbliżaj się do nich , od razu chcą nawracać pełni są błędów teologicznych a ciało ludzkie uważają za duszę , nie wierzą w czyściec , nie wierzą że Duch Święty jest III osobą , nie wierzą w Matkę Bożą ani w świętych , itd.

Gość gość
Hahahha nawrócą Cię, będziesz zgubiona, nie wyrwiesz się, będą Cię siłą trzymać w lochach, zmuszać to ciężkich prac w kamieniołomach, złamią Ci psychikę....... buuuuaaaaahahahha, Ciemnota, zabobony, średniowiecze, zacofanie, drodzy parafianie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza, nikt nikomu nic nie każe, jestem wychowany w rodzinie Świadków od dziecka i nie jestem ochrzczony, nie byłem nigdy głosicielem, nikt nie może mi niczego kazać, a tym bardziej jeżeli chodzi o Boga, bo to sprawa tylko moja i Boga! Więc skończcie z bzdurami usłyszanymi od kolegów, koleżanek, przeczytanych w necie 99% tych wiadomości to bzduuuuryyyyyyy, kłamstwa zrodzone głównie z plotek, niewiedzy i ze strachu, bo nikt nie zna tak dobrze biblii jak oni do tego stopnia że dziecko w podstawówce ma większą wiedzę o biblii i Bogu niż ksiądz z 30 letnim stażem. Macie pytania to ich zapytajcie, chętnie wam odpowiedzą i to za darmola, chcecie zobaczyć co robią na swoich zebraniach to idźcie i sprawdźcie, to ani nie boli, ani nie kosztuje. Księża często ostrzegają przed Świadka bo boją się utraty kasy i władzy bo w przeciwieństwie do kościoła opierają się tylko i wyłącznie na biblii nie na ludziach i ich naukach i to dlatego odmawiają służby wojskowej, nie biorą udziału w wojnach, nie mieszają się do polityki, nie kradną, itd.

Gość gość
Świadkowie Jehowy wiele razy ogłaszali koniec świata, oczywiście te przepowiednie nie sprawdziły się. Biblię mają bardzo okrojoną, cieniutką. Moja biblia jest gruba a ich to nieduża książeczka. Są sterowani przez Strażnicę, tam mają szukać odpowiedzi na pytania. Na szczęście jest internet i wielu świadków jehowy po przeczytaniu swojej interpretacji biblii i porównaniu jej do oryginału a także po przeczytaniu historii swojej organizacji opuszcza jej szeregi. Ci ludzie są wykluczeni przez pozostałych, nie ma zrozumienia, jest im trudno zyć na początku. Nie chcą robić transfuzji krwi, chociaż znam przypadki ominięcia tego zakazu. Długo by jeszcze pisać.

Gość gość
Transfuzji nie chcą ale " mieszanie krwi" w rajską noc to tak?

Gość gość
ŚJ są fałszywi i zakłamani!!

Gość gość
Nie ma żadnego mieszania krwi.

Gość gość
Jak czytam te bzdury na temat Świadków to zaczynam rozumieć czemu wasz kościół nazywa was parafianami prosto w twarz, a wy się z tego cieszycie. Od wieków jesteście ciemnotą i na każdym kroku to pokazujecie. Rajskie noce, opłacanie głosicieli, zarobione miliardy na rozdawaniu Strażnicy i Przebudźcie Się, terroryzowane dzieci, indoktrynacja, skąd Wy bierzecie te debilizmy ?

Gość gość
Jehowcy to najgorsza, najbardziej natrętna i wstrętna rasa, nawet mozna powiedzieć że sekta, każdy kto poznał ich działania bezpośrednio wie że tak jest.

Gość gość
Fałszywcy jakich mało chodzą w tych swoich pealskich garniturkach z teczkami jak wieśniacki listonosz, z przodu zakłamany usmiech a z tyłu wbiją nóz w plecy!