Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znajoma ma zwolnienie lekarskie z powodu ciąży a dobrze się czuje.gdzie donieść?

Polecane posty

Gość gość
widzisz autorko, w naszym kraju uczciwosc jest potepiana tak jak ty teraz.

Gość gość
Mam nadzieję że ty Nigdy nie będziesz w ciąży! Jesteś podłą suka, zazdrość cię zżera i zdychaj samotnie

gość dziś Uczciwość? Wiesz co to wyrozumiałość? Ciąża nie jest chorobą. Jednak niektóre dolegliwości jak mdłości, gorsze samopoczucie czy ból pleców obniżają twoją pracowniczą wydajność. Praca w ciąży może okazać się męcząca. Najtrudniejsze są zazwyczaj początki ciąży i jej finisz. W tym czasie może czuć się nieco gorzej. W pierwszych tygodniach ciąży wiele kobiet cierpi z powodu nudności, wymiotów, osłabienia, senności. Pracuję w trybie siedzącej i wiem co to ból kręgosłupa! Od początku ciąży przysługuje jej pełnopłatne zwolnienie lekarskie – bez względu na to, czy ma problemy z ciążą, czy zapalenie gardła. Oznacza to, że za okres zwolnienia otrzymuje kwotę równoważną tej, która przysługuje jej, gdy jest w pracy. Więc wyrzućcie tą zawiść bo kiedyś to wy będziecie mieli dzieciaka w brzuchu!

Gość gość
A ty to chodzisz do gina z ta znajoma ze masz taka pewność ze jest taka zdrowa i tak cudownie się czuje? Nie chciałbym mieć takiej k***y jako swojej znajomej. Ja miałam zalecony oszczędzający tryb zycia mimo ze dobrze się czułam.

Gość gość
To nie ja pisałam "lubialam" leniwy wycierusie.w tym kraju nie warto pracować jednym słowem, bo potem się utrzymuje takie nieroby jak ty czy leniwa koleżanka w ciąży

Gość gość
gość dziś leniwy wycierus to jesteś ty, bo o każdego sobie ryja wytrzesz, szumowino

Gość gość
Autorko skąd u Ciebie tyle zawiści.

Gość gość
jednym słowem, autorko w*********j bo jesteś debilką

Gość gość
Takich jak autorka powinni znakować obowiązkowo. Pewnie masz już szramę na ryju wywłoko :D

Gość gość
Skąd tu tyle patologii?czy wy wszyscy siedzicie na lewych zwolnieniach i boicie się kontroli? Autorko nie martw się obelgami,na tym forum nie ma osob,ktore uczciwie pracuja, wiekszosc to stare panny i prawiki na utrzymaniu rodzicow lub zasilkach,wiec dla nich ktos kto ciagnie kase z zus to jest ich brat.

Gość gość
Najlepsze to są "zatrudnienia" synowych w firmie "Teść i spółka". Prawda jest taka, że jak się ma plecy, dobre rozeznanie w prawie to zus nic nie zrobi.

Gość gość
Znakowac to sie powinno kobiety ciazowe naciagaczki

Gość gość
Autorko, a nie pomyślałaś że praca biurowa czasami jest cięższa i może bardziej zaszkodzić ciąży niż praca fizyczna? Ja pracuję w banku, codziennie mam do czynienia z naprawdę dużymi pieniędzmi, pomyłka może kosztować wiele... Stres jest bardzo duży z tego powodu, do tego pracy jest bardzo dużo, ciągle mam jakieś nadgodziny. Jestem bardzo zestresowana na codzień, zdarza się, że nie śpię po nocach, na przemian chudnę i tyję. W ciąży jesszcze nie jestem, ale jak będę to też mam zamiar isć na L4 nawet jeśli będę dobrze się czuła - bo taka praca pod presją i w stresie może zaszkodzić dziecku. A dla Twojej informacji - na L4 nie idzie się tylko dlatego, że przyszła matka źle się czuje. Na L4 można iść również wtedy, kiedy warunki pracy mogą zaszkodzić ciąży :)

Gość gość
jakie to wszystko od razu delikatne- ledwo dwie krechy na teście już umierają sieroty. Skoro tak popieracie zwykłe oszustwo- kradzież to oby wam ktoś do domu wpadł, wyniósł kompa i tv argumentując że on ma dzieci i jemu się należy :D I to złodziejstwo i to złodziejswo

Gość gość
autorko zglos i to jak najszybciej nie pozwol aby jakas cwaniara smiala ci sie w twarz i do tych co bronia cwaniary - jak byscie odkryly ze kolega poszedl do lewego lekarza i wsadzil sobie zdrowa reke w gips zeby siedziec w domu i sie z was nabijac ze pracujecie to byscie nie zglosili?? cwaniakow trzeba tepic kiedy Polacy w koncu sie naucza ze to nie donosicielstwo tylko postawa obywatelska

Gość gość
najlepiej jak cie od razu fagas ospermi to lec na zwolnienie.. bo pipa tez musi odpocząć

Gość Kulka_Mięty
"A dla Twojej informacji - na L4 nie idzie się tylko dlatego, że przyszła matka źle się czuje. Na L4 można iść również wtedy, kiedy warunki pracy mogą zaszkodzić ciąży usmiech.gif" Nie, L4 to L4.

Gość gośćweselny
Mając takie zawistne towarzystwo w pracy wcale się nie dziwie, że kobieta chce psychicznie odpocząć od autorki tego postu. Jest zalecenie, żeby kobiety w ciąży się nie stresowały, zaleca się spacery i dużo uśmiechu na twarzy :)

Po prostu napisz maila do ZUS, albo lepiej list bo jak znam życie, to urzędnicy maili nie czytają. Sprawdzą to, zaręczam.

Gość gość
No i co z tego, że sprawdzą? Jest w ciąży ma prawo być na zwolnieniu lekarskim. Czy do niektórych tutaj nie dociera, że wrogość autorki nic nie da. Tej kobiecie należy się wynagrodzenie i prawo wypoczynku w ciąży. I nawet jeśli czuję się dobrze, ma prawo iść na zwolnienie. Z prawnego punktu widzenia tak jest, i nawet jeśli ktoś jest tym oburzony to nic nie zrobi, bo nikt nie zmusi kobietę w ciąży do pracy, jeśli lekarz prowadzący ciąże wystawił L4. Nie zawsze muszą być do tego wskazania medyczne. Kobieta w ciąży ma prawo do tego aby wypoczywać i cieszyć się swoim stanem. Naprawdę nie rozumiem niektórych osób. To nie jest symulantka, która udaje, że jest chora, tylko jest po prostu w ciąży, nie potrzebuję stresu w pracy, bo ma go dość dużo przez swój stan. Ale co tu tłumaczyć, skoro ludzie są tak podli i perfidni. Gdyby miała podczas ciąży pracować z kimś takim jak autorka, to też bym poszła od razu na zwolnienie. Dlaczego nie wzburza Was tak bardzo, że z waszych podatków opieka społeczna łoży pieniądze na alkoholików, którzy wszystko tracą na jabola. Na takich, którzy nigdy w życiu nie pracowali bo za najniższą krajową nie pójdą a przecież dostają pieniądze od państwa i skąd pochodzą te pieniądze, właśnie z podatków autorki.A kobieta,o której tu mowa ma umowę o pracę, czyli również odprowadza podatki z Zus więc jej się te pieniądze należą.

Gość matka26
kobieta w ciąży jest chroniona prawem. Nic z tym nie Zrobisz! Ma prawo przebywać na zwolnieniu jak chce.

Gość gość
Zdrowie dziecka jest najważniejsze.W ciąży nie chodzi się 10 lat.Wcale się nie dziwię że poszła na zwolnienie l4.Też bym poszła.żadna praca nie jest ważniejsza od ciąży.nikt nie wie jak naprawdę ta kobieta się czuje.co jak ma np.problem z donoszeniem ciąży bo np.2 wcześniej poroniła?może ma zagrożoną? tego nikt nie wie......ja też miałam zagrożoną i na dwór też wychodziłam i nawet do sklepu.! tak was boli że kobieta w ciąży nie wyglądająca na chorą jest na zwolnieniu a nie boli że menele biorą zasiłki i dużo osób kombinuje oszukują państwo na grube miliony -na stanowiskach,oszukują pracowników,wykorzystują jak tylko mogą itp.

Gość gość
Piehdolone leniwe cwaniaczki. Ledwo test pozytywny a te wykorzystują syt i z*********ja na zwolnienie. Pluje wam w mordy

Gość gość
Ludzie! Skąd w was tyle jadu... opanujcie się...

Gość gość
To ja wam też coś powiem,teraz bardzo łatwo dostać L4z byle powodu.Mam kilku takich w sąsiedztwie,co regularnie biorą zwolnienie na kaca i jeszcze się z lekarzy śmieją,że się dali nabrać.Nikt nie kabluje,bo to chamskie.Znam też osobę z jedną nerką,która bez problemu dostaje zwolnienie kiedy i ile chce.Myślę,że łatwo wycyganić zwolnienie,bo lekarze nie chcą problemów z jakimś roszczeniowym pacjentem,narobi smrodu jak faktycznie coś tam mu dolega,a nie dostanie.Ostatnio 2 osoby u nas w pracy miały zwolnienie po usunięciu zęba ósemki i jedna miała tydzień zwolnienia,a druga 1dzień od innego dentysty.Dziwne to wszystko i tylko bulwersuje niektórych,chcą donosić,ale też nie wiedzą gdzie.Mnie się wydaje,że nie należy się wcinać w cudze sprawy :-D

Gość gość
Autorko ty głupia pizzzdo, jeśli ona jest zatrudniona na etat, tzn że wcześniej płaciła składki zus, nfz i podatki, więc cię raczej nie okrada. Przez stres w pracy urodzi chorowite dziecko, to potem będziesz psioczyć, że na L4 na dziecko wiecznie siedzi. Weź się idź lepiej utop, a potem powiedz jaka woda.

Gość gość
Upraszam ludzi dobrych i miłosiernych o niewyzywanie autorki, bo ta nienawiść powraca niestety do pisdzącego. A ty, autorko, pewnie w kościele w pierwszej ławce siedzisz?

Gość gość
Kulka_Mięty dziś "A dla Twojej informacji - na L4 nie idzie się tylko dlatego, że przyszła matka źle się czuje. Na L4 można iść również wtedy, kiedy warunki pracy mogą zaszkodzić ciąży usmiech.gif" Nie, L4 to L4. x A właśnie, że ta osoba ma rację. Idź do pracy w fabryce, to cię sam pracodawca na L4 wyrzuci, jeśli nie ma stanowiska zastępczego, czyli w biurze np. Wystarczy hałas przy górnej granicy normy, czyli 75-80 decybeli i lecisz na zwolnienie. Przy pracy ciężkiej tzn wydatkowania powyżej 1000 kcal tak samo. Nie wolno ci również pracować na stanowisku stojącym i w porze nocnej. Takie pretensje do ciężarnych mogą mieć tylko takie zazdrosne i niedoinformowane biurwy jak ty i autorka. Prawda jest taka, że możesz na zwolnieniu wylecieć nawet jako asystentka stomatologiczna, pielęgniarka, czy ekspedientka w drogim butiku. W pierwszym przypadku, bo możesz się czymś zarazić, a w drugim właściciel będzie się bał, że mu pół towaru obrzygasz.

Gość gość
Tak sobie myślę,że komuś się nudzi przez weekend i wkręca,żeby ludzie ubliżali sobie na forum:-PTo jest patologia i przy okazji wychodzi jacy ludzie są wredni i do czego są zdolni,żeby komuś zaszkodzić.Teraz większość kobiet w ciąży siedzi na L4,czy to się komuś podoba czy nie:-P

Gość gość
Piehdolone leniwe cwaniaczki. Ledwo test pozytywny a te wykorzystują syt i z*********ja na zwolnienie. Pluje wam w mordy x napluj sobie w mordę pierrtttolona donosilcielko wycierusie nic warty