Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co i jak jedzą wasze 5 6 letnie dzieci ?

Polecane posty

Gość gość

Moje je głównie parówki i często wpada w histerię że ma problemy z przełykaniem (tylko nie piszcie mi że mam biec do lekarza bo dopiero wróciłam ze szpitala i jest pod pseudo/opieką ,,gastrologów")

Gość gość
Wszystko.

Gość gość
Współczuje Twojemu dziecku,że faszerujesz je samymi parówkami. Obrzydliwe!

Gość gość
To współczuj mi a nie dziecku, bo to jest produkt który wybiera moje dziecko a daję mu również wszystko co zdrowe ale to wszystko w końcu ląduje w kuble na śmieci:( Dziś wyrzuciłam już owsiankę z pierwszego śniadania oraz chleb z białym serem a następnie zupę z samodzielnie ukiszonej kapusty i surówkę z indykiem oraz 20% ziemniaków- reszta zjedzona wyrzuciłam pół jabłka-właściwie to zjadłam za dziecko i kolacja jeszcze stoi ale również powędruje do kubła na śmieci.

Gość gość
u nas nie ma problemu z jedzeniem, jedzą prawie wszystko. Parówki są raz, góra dwa razy w miesiącu. Moje dzieciaki uwielbiają rózne pasty do chleba, jajeczna, z makreli, z cieciorki, z kurczaka, ze słonecznika. W obiadach tez nie wybrzydzają.

Gość gość
Jeśli Twoje dziecko je tylko parówki, to oznacza to, że mu na to pozwalasz - i piszę to bez atakowania, chodzi o to, byś zrozumiała błędy w swoim postępowaniu. Tylko znikomy (naprawdę znikomy, poniżej 1%) odsetek dzieci jest w stanie się zagłodzić, bo rzeczywiście będą jadły tak długo, aż zagrozi to ich życiu - czyli kilka dni bez ŻADNEGO pożywienia. Cała reszta "niejadków" nie ma żadnych problemów z jedzeniem - to ich rodzice mają problem z doprowadzeniem dzieci do prawdziwego głodu. Wyrzuć parówki. Kup pieczywo, szynkę, ser, jogurty, na obiad zrób rosół, podaj kotlet plus ziemniaki (na początek nie szalej z surówkami). Przyrządź jedno danie. Niech są to np. kanapki z szynką/serem plus jajko gotowane na twardo i herbata z małą ilością cukru. Powiedz dziecku, że to jest kolacja. I choćby (wybacz wyrażenie) skały srały, nie podawaj niczego innego. Nawet, jeśli ta próba potrwa 3 dni (w co szczerze wątpię), to Twoje dziecko to przeżyje - bez obaw, w dodatku wręcz rzuci się na jedzenie. Nie wierzysz? Sprawdź. Kiedyś poszłam do mojego lekarza ze "skargą", że mój syn nie je i czy podać mu apetizer. Spojrzał i powiedział, że dzisiejsze dzieci nie potrzebują apetizerów. Potrzebują prawdziwego głodu. Drugiego dnia takiej "głodówki", po południu, mój syn zajadał kotlet z ziemniakami i sosem tak, że nie mam pewności, czy w ogóle zagryzał. Awantury olewałam, bo oczywiście była histeria. Dziś nie ma żadnych kłopotów z jedzeniem.

Gość gość
A ja nie rozumiem wyrzucania do kubła jedzenia... Mój po prostu mówi co chce, a że ma do wyboru normalne jedzenie (parówek po prostu nie ma)- to ma w miarę wolną rękę. Fakt że najchętniej by zjadał chrupkie pieczywo z masłem, najlepiej własnoręcznie posmarowane (czyli masła tyle że każdego by zemdliło) ale wtedy się umawiam że zje jedną kromkę "z czymś", to drugą może już z samym masłem. Je głównie chrupkie pieczywo, czasem tosty z dobrego chleba, do chrupkiego pieczywa robię mu pasztet warzywny (tyle że nie wie że to warzywa), pasty z tuńczyka, jajek, twarogu, w różnych kombinacjach. Lubi tosty francuskie i jajecznicę, a np. jajek na twardo (poza ukrytymi w paście) nie ruszy. Nie zje też samego twarogu, a w paście go zjada, więc mu daję w ten sposób. Nie jada żadnych jogurtów, nie pije kefiru, maślanki- nie zmuszam, ja też musiałam "dorosnąć" do tego. Surówki właściwie żadnej nie ruszy, więc obiad przegryza jakimś owocem albo marchewką- wie że bez tego nie będzie deseru. Lubi ryby, zwłaszcza wędzone, zupy- głównie zupy-kremy i barszczyk gotowany, makarony z sosami. No i bardzo lubi bakalie, więc ma pod ręką orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika, rodzynki. Też nie znam dziecka które by się zagłodziło. Każde ma swoje fazy w jedzeniu- że zjada głównie pieczywo, makaron i ziemniaki, albo tygodniami wydaje się że na samym mleku, jogurtach i serkach leci, albo tylko na mięsie, ale w końcu wszystko się "przeje". Jak ma słabszy apetyt pilnuję jedynie żeby słodkiego nie pił.

Gość gość
niekiedy taka monodieta i brak apetytu jest spowodowana słabą kwasowością żoładka (u nas tak było), ładnie sprawę reguluje woda z cytryną i miodem, zaprzyjaźnienie się z octem jabłkowym (np.do barszczu), ale tym mętnym, a nie na siarce oraz woda/kisiele z sokami własnej roboty (wiśnia, porzeczka, czarny bez) + probiotyki i udało nam się pożeganać z gastoenterologiem. od 2 lat (ma 5,5) je wszystko i b.chętnie. choc nadal na kwaśno (ogórek, kiszona kapusta czy pomidorówka) najchętniej.