Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy chodziłybyście w ciąży

Polecane posty

Gość gość

do lekarza, który jest bardzo dobry ale pracuje na słabym sprzęcie usg?

Gość gość
Tak. No i? Dobry lekarz nawet na słabym sprzęcie sobie poradzi.

Gość gość
No wlasnie tu sie zastanawiam. Bo akurat teraz przyjmuje w takim podrzednym gabineciku. Zawsze istnieje ryzyko ze na tym sprzęcie nie będzie czegoś tam widać. Nie wiem. Szkoda mi co stracić jako lekarza. Mam namiary na innego który ma bd sprzęt ale się bardzo waham.

Gość gość
chodziłabym, ale dodatkowo wykonałabym 3 rekomendowane USG u specjalisty, który zajmuje się przede wszytskim diagnostykę prenatalną na USG. Są takie gabinety w kazdym dużym mieście.

Gość gość
Na dwa prenatalne na super sprzęt na pewno kieruje ten lekarz, bo w pierwszej ciąży mnie skierował. W pierwszym i drugim trymestrze dostałam skierowanie na nfz, więc nie płaciłam nic pomimo, że do niego chodziłam prywatnie całą ciążę. Poza tym on jest bardzo, dokładny, jest z nim kontakt telefoniczny o każdej porze. Odpowiada na smsy i ogólnie dba o pacjentkę. Tylko ten gabinet mnie odstrasza. Chyba zrobię tak jak mówicie.

Gość gość
Aha, w pierwszej ciąży przyjmował w innym miejscu, porządnym gabinecie. Ale rozwiązał umowę z tą placówką.

Gość gość
Czy ten gabinet jest w W-wie? Ja mam podobny problem. Chodzę do lekarza, który ma super sprzęt, ale praktycznie zrobił mi 1 USG na początku ciąży, następnie wysłał na te w 10 tygodniu i połówkowe do innego lekarza, który też przyjmuje w tej samej przychodni. Teraz zaś każda wizyta u mojego pierwotnego lekarza sprowadza się do badania palpacyjnego i tyle. Zastanawiam się więc nad zmianą lekarza. Wybrałam takiego co właśnie ma podobno średni sprzęt, ale każda wizyta to badanie USG. No i oczywiście chodzi też o cenę. U mojego 250 zł za wizytę bez USG, a u tego podobno 170 zł z USG. Nie wiem co robić.

Gość gość
Nie, w Poznaniu. Ten mój lekarz robi usg na każdej wizycie. Jeśli chodzi o stronę merytoryczną to nie mogę mu nic zarzucić.

Gość gość
Oczywiście, że tak. Sama prowadzę ciąże u takiego lekarza. Zrobiłam badania prenatalne, a w 9 tygodniu dodatkowo wybrałam się do lekarza z dobrym sprzętem. Dla mnie gwarantem jest wiedza prowadzącego a nie to jaki ma aparat.

Gość gość
Chyba nie. Poszukalabym innego dobrego z dobrym aparatem. Moj ma usg do prenatalnych akurat, za kazdym razem mialam dokladne usg u swietnego specjalisty :) i bral tylko 150zl :)

Gość gość
Ja chodze do takiego co ma kiepski sprzet,widac dziecko i serduszko ale mercedes to to nie jest, ale nie place nic no na NFZ. mialam niedawno prenatalne (tez bezpl), niedlugo sa kolejne. Jak.cos.to.i tak moge sobie zrobic usg dokladniejsze platnie. To moje drugie dziecko wiec juz tak nie szaleje.i nie wydaje pieniedzy na lewo i prawo. Poloznej pewnie tez nie oplace bo nie warto

Gość gość
A za 5 lat ten super hiper sprzęt na którym wam zależy, będzie przestarzałym gratem, bo wejdą kolejne technologie.

Gość gość
Ja też bym chodzila

Gość gość
Boże święty, a po co męczyć dziecko usg więcej jak 3 razy? ja chodziłam do starożytnego położnika, który przy badaniu tętna płodu używał blaszanej trąbki. I sobie bardzo chwalę. Nie grzebał w kroczu niepotrzebnie i miał zdrowe podejście.

Gość gość
Ja chodzę na nfz do dobrego lekarza ale usg w tym gabinecie jest lipne więc na nim tylko sprawdza bicie serca na wizytach. Na prenatalne, połówkowe i to w 30 tygodniu idę do niego prywatnie gdzie ma już dobry sprzęt a ze skierowaniem płacę połowę stawki za usg.

Gość gość
Czy chodzi o euromed? ;)

Gość gość
Ja chodziłam do lekarz, który miał takie średnie USG a dodatkowo na USG połówkowe poszłam do innego, który miał wypasiony sprzęt i był specjalistą typowo od badań prenatalnych (nie prowadził ciąż i nie leczył grzybicy, robił tylko USG i inne badania genetyczne). Różnica w sprzęcie w obu gabinetach jak między małym fiatem i ferrari, więc warto choć 1-2 razy w ciąży iść nawet prywatnie na lepszy sprzęt i najlepiej do specjalisty od USG genetycznego. To prawda, że kiepskiemu lekarzowi super sprzęt nie pomoże, ale nawet najlepszy lekarz może czegoś nie zauważyć, jeśli sprzęt mu na to nie pozwala.

Gość gośćania
nie rozumiem dlaczego czesc z was zaklada ze jak gin ma slaby sprzet to jest dobry a jak ma dobry sprzet to pewnie jest slaby przeciez moze byc dobry gin z dobrym sprzetem autorko, liczy sie i jedno i drugie-jam masz mozliwosc chodz do takiego ja chodzilam prywatnie bylam zadowolona