Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urlop a macierzynski

Polecane posty

Gość gość

Witam może ktoś miał podobną sytuację i mi pomoże. W październiku zaczęłam pracę umowa na rok. Jestem w ciąży i po nowym roku chce iść na zwolnienie. Jak liczony będzie mój urlop wypoczynkowy? Teraz wiadomo 1,6 dnia za miesiąc. Od stycznia 20 dni na rok tylko ul czasu muszę przepracować w styczniu aby mi sie te 20 dni należały? W marcu rodze i idę na roczny macierzyński wiec te dni które be de pracować w styczniu to wszystko na rok 16. Czy przejdą mi one normalnie na 17? I w 17 kolejny urlop czyli mi się skumuluję? I drugie pytanie co jak nie dam rady w ogóle pracować w styczniu. Wtedy rozumiem urlop za 16 przepada. A w 17 mam 20 dni z góry czy tak jak teraz 1,6 dnia po miesiącu? Z góry dziękuję za informacje:)

Gość gość
Wstrętna kombinatorka.

Gość gość
Masz umowę do października 2016 roku. To o jakiej kumulacji w 2017 roku piszesz?

Gość gość
To twoja pierwsza praca?

Gość gość
Tak pierwsza. Po macierzyński mam pracować jeszcze 8-9 miesięcy tak aby w sumie byl pelny rok. I do tych ktorym żal dupska sciska sprawa była ustalona z szefowa przed podpisaniem umowy.

Gość gość
A za chwilę zapuka do Ciebie kontrola z ZUS i zarzuci Ci podjęcie fikcyjnego zatrudnienia w celu wyłudzenia zasiłku chorobowego i macierzyńskiego

Gość gość
Gość 13.15 zupełnie się nie obawiam takiej sytuacji. Ktos cos może jeszcze wie w temacie?

Gość gość
urlop nie należy się "z góry", naliczane będzie 1,6 z każdym kolejnym miesiącem. za czas gdy jestes na chorobowym i macierzynskim urlop wypoczynkowy rowniez sie nalezy

Gość gość
Tak pierwsza. Po macierzyński mam pracować jeszcze 8-9 miesięcy tak aby w sumie byl pelny rok. I do tych ktorym żal dupska sciska sprawa była ustalona z szefowa przed podpisaniem umowy. x OD kiedy do kiedy masz tą umowę, bo cieżko zrozumiec to co piszesz. Skoro jesteś zatrudniona od 10.2015 na rok to umowa kończy ci się w 10.2016 - będziesz wtedy jeszcze na macierzyńskim.

Gość gość
Pracodawca obiecał ze po macierzyński będę mogla spokojnie wrócić do pracy i mi przedluzy umowę. To troszkę na innych zasadach bo to staż podyplomowy z umowa na rok. W sumie to się o to jutro zapytam jak będzie z przedłużeniem umowy..

Gość gość
To co ci pracodawca obiecał to jedno a stan faktyczny to drugie. Jak ci przedłuzy umowe to się bedziesz zastanawiac co dalej z urlopem. Póki co wygląda to tak, ze od stycznia do października masz 133 godziny urlopu czyli 16 dni. Jeżeli ich nie wykorzystasz, to -wypłacą ci ekwiwalent za urlop - jezeli umowa nie będzie przedłużona, -przejdzie ci na kolejny okres - jeżeli umowę przedłużą.

Gość gość
jeżeli będzie tak jak mówisz i umowę będziesz miała do październik 2017 to: -za rok 2015 - 1.6 x 3 miesiące czyli jakieś 5 dni - za rok 2016 - 20dni bo będąc na chorobowym od stycznia do marca, a potem od marca do grudnia na macierzyńskim normalnie urlop jest naliczany - za rok 2017 - 10 x 1.6 czyli 16 dni - zależy czy umowa kończy się ostatniego września czy 1 października, jeżeli we wrześniu to tylko 9 x 1.6 x wracając po macierzyńskim w marcu 2017 będziesz miała 30dni urlopu

Gość gość
jeżeli będzie tak jak mówisz i umowę będziesz miała do październik 2017 to: -za rok 2015 - 1.6 x 3 miesiące czyli jakieś 5 dni - za rok 2016 - 20dni bo będąc na chorobowym od stycznia do marca, a potem od marca do grudnia na macierzyńskim normalnie urlop jest naliczany - za rok 2017 - 10 x 1.6 czyli 16 dni - zależy czy umowa kończy się ostatniego września czy 1 października, jeżeli we wrześniu to tylko 9 x 1.6 x wracając po macierzyńskim w marcu 2017 będziesz miała 30dni urlopu

Gość gość
gość 14:58 dziękuje za konkretną odpowiedz. Pozdrtawiam.