Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Globtotterka

Problem z rozwiązaniem umowy najmu, proszę o opinie

Polecane posty

Witam wszystkich :) Moj znajomy ma problem z rozwiazaniem umowy najmu. W listopadzie wynajął pokój jednoosobowy na czas okreslony do 30 czerwca, ale okazalo sie wlasnie ze piec w mieszkaniu (jest to kamienica) jest uszkodzony i wlasciciel nie kwapi sie zeby naprawic, natomiast drugiej lokatorce to pasuje bo mowi ze przynajmniej beda nizsze oplaty. W mieszkaniu jest ok 15 stopni. Wlasciciel powiedzial koledze ze nie moze zerwac umowy, a jesli sie wyprowadzi to i tak bedzie musial placic do konca czerwca... w glowie mi sie to nie miesci :/ bo sama wynajmuje mieszkanie studentom i wszystkie naprawy pokrywam z wlasnej kieszeni bez robienia problemow, chyba ze szkoda ewidentnie jest winą lokatorow. Jesli chodzi o umowy to podpisuje je z miesiecznym okresem wypowiedzenia dla kazdej ze stron. Co myslicie o przypadku znajomego? Czy w tej sytuacji moze wyprowadzic sie np z koncem grudnia bez konsekwrncji, czy wlasciciel moze robic mu jakies problemy? Chłopak jest mlody i niedoswiadczony, zwrocil sie do mnie o pomoc w rozwiazaniu sprawy a ja sama nie wiem co mu poradzic, zeby nie wpedzic go w jakies klopoty. Ja jakbym byla na jego miejscu to bym sie wyprowadzila bez zastanowienia ale on jest bojaźliwy :P Dzięki za wszystkie opinie. Pozdro