Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

o co chodzi z tym dawaniem chrupek kilkumiesiecznym dzieciom?

Polecane posty

Gość gość
Juz sie nie posraj tym GMO :D Jesz to od dawna i nawet o tym nie wiesz.. Bo pszczola akurat wie, ze ten pylek co zebrała z GMO kwiatu ma nie mieszac z kwiatkiem bez GMO :D Nie mówiąc o innych prouktach, chicby tej paszy dla zwierzat , zawierajacej rosliny GMO.. Za pózno na panikowanie..

Gość gość
o ja p/i/e/r/d/o/l/e nawet flipsów się czepiły :-o kafeteria to muł :-o

Gość gość
Mułem musisz byc Ty z takim słownikiem. Flipsy-a dawaj swoim dzieciom ile wejdzie mi to akurat zwisa ale nir wmawiaj całemu światu ze to SUPER ZDROWE bo nie jest.

Gość gość
Dajecie dzieciom chrupki z modyfikowanej genetycznie kukurydzy, a potem będziecie zakładać posty pt. "oszczędzam na energii, bo moje dziecko świeci w nocy"!!!

Gość Za dużo cukru
Ja widzę inny potencjalny problem w chrupkach kukurydzianych. Wbrew pozorom, zawierają całkiem niezła ilość cukru, a dodatkowo ich lepka konsystencja po rozpuszczeniu wspaniałe okleja zęby. Na codzień widuję małe dzieci z zaawansowaną próchnicą na zębach mlecznych, a wiem, że mamy często podają takie chrupki plus slodowej napoje także w nocy i próchnica gotowa:(

Gość gość
Autorko chodzi o samodzielne ćwiczenie buzi i języka, gryzienia, żucia przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa konsystencji zjadanej rzeczy a chrupka jest właśnie taką rzeczą stąd ta jej popularność. Bezpieczniejszego jedzenia chyba nie znam dla takiego małego dziecka. Ja bym miała większe obawy dając dziecku taką właśnie marchew do ręki mimo że jest bardziej może wartościowa. Co do wątpliwości na temat składu takiej chrupki to można kupić niesolone. Chodzi o samo ćwiczenie i tyle

Gość gość
Moje 8 dziecko je tak samo jak twoje 5 posiłków. Pytalam lekarki o chrupki i powiedziała ze to przekąska, lepiej dać owoce z platkami owsianymi czy inne deserki ze zbożami. Chrupki nie maja żadnych substancji odżywczych ale nie są niezdrowe.

Gość gość
o jakim cukrze ty wyżej Jak jest rodzic myślący to wyszuka takie chrupki gdzie jest w składzie tylko jedna pozycja: grys kukurydziany. To sie da znaleźć

Gość gość
18:37 ale nikt normalny nie traktuje chrupek jako danie, tym się nie dałoby nawet głodu oszukać. O czym wy dyskutujecie? Tu nie chodzi o substancje odżywcze tylko o to żeby dziecko sobie rączkę i buzie ćwiczyło pomiędzy posiłkami i tyle

Gość gość
Jak ktoś taki nawiedzony, to można np. kupić chrupki z hippa. One są bodajże z dodatkiem mąki jaglanej, dodatkowo mają certyfikat bio. Ja dziecku dawałam jedną dzuennie do ćwiczenia samodzielnego jedzenia, wymiennie z kawałkiem jablka czy innego owoca w takim "siateczkowym" gryzaku, żeby się nie zadławiło. Szybko nauczyło się samo jeść i rzuć. Ma ponad 3 lata i bielusieńkie zęby bez śladu próchnicy.

Gość gość
ja daje chrupki, przez to ćwiczy gryzienie i masuje dziąsła, a udławic sie mozna nawet slina, chrupek sie poprostu rozpływa, mała uwielbia chrupac:)

Gość gość
Grys kukurydziany to nadal kukurydza która jest niezdrowa! Ćwiczenie "rączki" (jak to słodko pierdzaco ujmujecje) i buzi nie jest jednoznaczne z podawaniem niezdrowych paluchów czy chrupek kukurydzianych. Nie wkręcajcie nikomu ze to jakas norma i cos wspaniałego dla młodego człowieka bo nie jest. Wysokoprzetworzony syf!

Gość gość
Nic jest nie zdrowe, żyjcie powietrzem!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Powietrze też nie jest zdrowe. Smog! Żyjcie energią z kosmosu ;)

Gość Za dużo cukru
Grys kukurydziany składa się z 80% z węglowodanów złożonych, głównie skrobi - tak, to jest cukier ;) Dla całego organizmu nie przynoszą większej szkody, bo mają niski indeks glikemiczny, jednak pod kątem stomatologicznym juz trochę gorzej. Jeżeli zadba się o to, żeby dziecko zjadło jednorazowo kilka sztuk, a potem umyło ząbki, to nie będzie problemu, byle by nie memlało paczki przez cały dzień po trochu. No, ale to jak z pozostałymi słodyczami i owocami;)

Gość gość
ale marchewka jak sie zadlawi puste baby to jest szansa ze ją odchrząknie i wypluje lub polknie, a jak mokry nie do konca rozpuszczony chrupek przyklei sie do przelyku, to zycze wam powodzenia....ja tez dziecku nie dawalam tych chrupek, zanim nie skonczyla 15 mcy. a to przez to ze kiedys kolezanka kupila corce te ciasteczka dla niemowlaków(pierwsze ciasteczka czy jakos tak)...jak sie kawalkiem kiedys zaksztusila bo namoklo i sie przykleilo, to myslalam ze zgona zalicze ze strachu, powiedzialam sobie nigdy wiecej, takich chrupek zjadla moze 20sztuk(nie paczek w swoim zyciu), nie widze w nich nic fajnego...

Gość gość
jak 7-miesieczne dziecko ma odgryzc kawalek twardej surowej marchwi dwoma zebami na dole? :D wariatki natomiast chrupkiem moze sie zadlawic jak najbardziej!

Gość mama adama89
chrupki właśnie są dobre, żeby dziecko uczyło się żuć i potrafilo wkładac rzeczy do buzi, więc ja jestem za, tylko że zamiast tyh flipsów kupuję chrupki od Holle, one sa bez cukru i w ogóle bazują na kaszce jaglanej. bardzo fajna alternatywa dla zwykłych chrupków kukurydzianych.

Gość hrvtska
popieram! przekąski od Holle sa super!