Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najtańsze jedzenie dla psa co mogę dawać?

Polecane posty

Gość gość

Wszystkie karmy sa potwornie drogie. Czy mogę mu dawac makaron? I do tego puszke jakiejś szynki np. mielonki?

Gość gość
po co c****es,skoro szkoda ci kasy na jego wyżywienie? pies, tak jak i człowiek też musi dostarczać organizmowi niezbędne składniki, raczej nie będzie ich miał jedząc cały czas najtańszy makaron. Karmy są drogie? dużą puszkę możesz kupić już za 5 zł, kup mu chociaż kaszankę na 6 zł kilogram, czy to też za dużo?

Gość gość
nie wierzę, a moja zajada się berlinkami , kurczakiem gotowanym i polędwiczkami,a ty swojemu żałujesz 5 zł na puszkę karmy?

Gość gość
Pies zje wszystko co będzie pachniało jak jedzenie, ale powiedz mi czy pies to ptak? Dlaczego Go chcesz karmić zbożami z wodą (makaronem) ? Powinien jeść mięso. Karmy mają w dodatku minerały i potrzebne zwierzakowi witaminy. Najtańsza chyba była by carrefourowa karma tam jest jakieś 45% mięsa a nie Pedigree gdzie masz mięsa 4% Mozesz mu podować też podroby (ugotowane), kurze nózki i kostki do gryzienia Nie są drogie. Mam nadzieję że pomogłam

Gość gość
Możesz dawać mu makaron, kaszę gryczaną, ryż, jęczmienną, płatki owsiane zalane wrzącą i ostudzona wodą, ale to nie wystarczy. Pies musi mieć trochę mięsa, np. z kurczaka, olej, siemię lniane, warzywa mielone, tarte. Kiełbasa, kaszanka parówki sa niezdrowe dla psa, bo maja pieprz, sól, konserwanty i inne badziewie. Podroby ugotowane pies może jeść, ale nie codziennie.

Makaron z mielonką jest niepełnowartościowym pożywieniem. Zaspokoi tyko zapotrzebowanie na energię psa, ale zabraknie w nim wielu ważnych składników odżywczych. Jeśli chcemy dbać o zdrowie psa powinniśmy podawać mu kompletne pożywienie. Najłatwiej i najtaniej jest to robić karmami gotowymi. Dla przykładu dzienna dawka Pedigree suchego dla psa ważącego 10 kg to od 136 do 180g dziennie, czyli miesięczny koszt to wydatek w granicach 20 zł, dla porównania karmienie psa czystą wołowiną (abstrahując, że jest to niekompletne pożywienie) to wydatek ponad 100 zł miesięcznie. Wniosek, karmienie karmami nie jest takie drogie, a nawet można powiedzieć to najtańszy sposób zdrowego żywienia psa, jaki jest dostępny. Do żywienia psów wybieramy karmy PEŁNOPORCJOWE, czyli kompletne i zbilansowane, co rozumiemy jako spełnienie wymagań żywieniowych zawartych w normach żywieniowych. Karmy pełnoporcjowe dostarczą psu wszelkich niezbędnych substancji w odpowiednich ilościach i proporcjach. Receptury i proces tworzenia karm Pedigree jest wynikiem wieloletniego doświadczenia, opartego miedzy innymi na badaniach ekspertów z Centrum Żywienia Zwierząt Domowych WALTHAM w Wielkiej Brytanii. Zarzuty dotyczące niskiej zawartości mięsa w karmach wynikają z błędnej interpretacji zawartości składnika, który pozwala na deklarację karmy np. z kurczakem. Producenci karm są zobowiązani do jedynie do deklarowania listy surowców ułożonych w kolejności o największej do najmniejszej. Konieczne jest natomiast uwzględnienie na etykiecie analizy chemicznej karm, ponieważ odzwierciedla to obiektywne informacje o tym, ile wartości odżywczych dana karma dostarczy naszemu pupilowi. Zawartość mięsa w karmach musi wynosić tyle, by zapewnić psu odpowiedni rozwój i utrzymanie zdrowia. W karmach suchych dla szczeniąt jest powyżej 35%, w wariantach dla psów dorosłych jest to powyżej 20% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, natomiast w karmach mokrych (zawartość liczona dla całego produktu, łącznie z sosem lub galaretką) dla szczeniąt jest powyżej 40%, a w karmach dla dorosłych powyżej 35% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Do prawidłowego rozwoju i wzrostu pies potrzebuje pełnowartościowego pożywienia. Wymienione w powyższych komentarzach produkty (makaron, puszka mielonki) nie spełniają tych wymagań, ponieważ są deficytowe w odpowiednie wartości odżywcze, minerały i witaminy, w przeciwieństwie do kompletnych karm gotowych. Dodatkowo karmienie psa ludzkim jedzeniem może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy zwierzęcia wywołując np. biegunki, ale również może grozić otyłością. Podsumowując, wybierając karmę dla swojego psa kierujmy się tym, aby była ona pełnoporcjowa i dostosowana do wieku i aktywności oraz potrzeb żywieniowych i preferencji smakowych psa.

Gość gość
ja mojemu kupuję worek suchej karmy np. 9 kg czapi za 30 zł, to starcza na ponad miesiąc. Do tego puszki - puffy z biedronki , to koszt 4 zł, taka puszka starcza na 2 dni, więc miesięcznie 30+ 60= 90zł miesięcznie, to nie jest dużo , a pies wazy 21 kg, ma dużo energii, robi 3-4 ładne, twarde, kupy dziennie, znajome które ekserymentuja z gotowaniem potem się skarżą , że pies ma biegunkę czy coś. Aa i mojemu daje jeszcze na spacerach smaczki, w nagrodę za posłuszeństwo, to koszt 5 zł na tydzień, czyli 20 zł miesięcznie, no to w sumie karma psa kosztuje mnie 110zł! naprawdę jest dobrze odżywiony i ma piękne, blyszczace futerko

Karma Pedigree jest zdrowa, zapewnia zwierzakowi potrzebne składniki. Jest w dobrej cenie.

Gość gość
podroby kupowane na wagę w markecie.

Gość gość
podroby pies moze jesc tylko raz w tygodniu. Ja mialam kontakt z dostarczycielem taniego miesa indyczego ( mieso nie moze byc tłuste i z koscmi z drobiu, wiec tluszcz wywalałam), do tego ryz i warzywa ( głownie marchewka , bez cebuli) w proporcjacj po 1/3, mial piekna siersc i nie chorował, po puszkach mial uczulenie ( czlowiek po puszkach tez ma- normalne.

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego ludzie decyduja sie na psa/kota jesli nie stac ich na jego wyzywienie. To absurd. A co bedzie jak zwierzak bedzie potrzebowal opieki weterynaryjnej albo chociazby szczepien/sterylizacji?

Gość SK94
Polecam Karmę firmy Pedigree, oraz ich przysmaki,

Gość gość
nie ma co na jedzeniu oszczedzać...potem na weterynarzy wydasz 3 razy tyle. ja mojemu kupuję naturalną od Doctor Dog, kosztuje troche wiecej ale jestem spokojna o to co je, karma nie zawiera wlasnie zadnych sztuczych skladnikow

Gość gość
Polecam karmę Pedigree, która posiada bardzo wiele drogocennych składników i witamin których potrzebują psy. Można ją dostać w formie saszetek, puszek i suchej karmy. Oczywiście trzeb pamiętać by psiakowi podawać zarówno mokrą jak i suchą karmę. Jako uzupełnienie codziennej diety polecam dodatkowo smakołyki od Pedigree. Np. dentastix pozwala zadbać o idealne uzębienie naszego pupila.

Gość gość
Ja jak niemiałam kasy żeby kupować frykasy mojemu jamniczkowi to lekarz do którego chodzę w wawrszawie na kulczynskiego 8 doradzil mi żeby do jedzenia dodwać trochę oleju lub kapsułkę wykać z tranem i to powinno uzupelnić to czego tam niema.