Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to rak??????guz na macicy..blagam wejdzcie...jestem jeszcze mloda..

Polecane posty

Gość gość

tak mi smutno..mam 30 lat i okazalo sie ze mam guza na macicy i powiekszony jej trzon.. guz jest wielki bardzo..6,5 cm na 5 cm..:( ma skierowanie na badania do ginekologa.. wyszlo to przypadkiem ,bo mam ciagle ostatnio zapalenie pecherza.. pewie to rak szyjki macicy....lekarka mowi ze nie moze powiedziec tego czy to zlosliwe:( najgorsze ze ja nie bralam nigdy tabletek anty itd..a takie cos mnie spotkalo:(

Gość gość
Tobie się wydaje, że to od tabletek?

Gość gość
powiekszony trzon macicy i guz to niestety objaw raka

Gość gość
może to tylko mięśniaki? to chyba nie nowotwór szyjki macicy skoro mówisz o powiększonym trzonie macicy i guzie na nim?

Gość gość
Jakiej dokładnie oczekujesz pomocy autorko?

Gość gość
ja miałam kiedyś guza na cycku a potem mi znikło i lekarz nie wie co to było nie martw się na zapas

Gość gość
lekarka ,ktora robila mi usg byla w szoku..ze mam dopiero 30 lat i juz mięsniaki bym mogla miec..mięsniaki maja kobiety starsze podobno.ona nie wie co to..ale powiedziala ze bardzo duże i szybko musialo urosnąć skoro rok temu mialam usg (najnowszy sprzęt itd) i nic nie wyszlo na tym usg:( placze bo boje sie najgorszego.. w usg mam opis ze wszystko ok :watroba,nerki jelita itd..tylko niestety macica jest zle:powiekszony trzon macicy i guz na niej:(:(:(

Gość gość
moze ten guz uciska mi pęcherz i dlatego mam ciągle zapalenia pecherza ostatnio:(:(:( brzuch mam zawsze taki twardy i wzdęty i moze tez dlatego:( czemu rok temu nie wyszlo mi nic na tym usg do cholery:( moze to siemie lniane spowodowalo tego guza?pije codziennie ostatnio...juz sama nie wiem od czego to:( a moze stres (a mam go az za wiele)

Gość gość
Moze byc mięśniak nie stresuj sie na zapas, czeka cię dalsza diagnostyka, dopóki nie masz badań histopatologicznych nie panikuj, to moze byc zwykły miesniak

Gość gość
nieprawda, że mięśniaki mają tylko kobiety starsze. autorko idź na badania i nie zakładaj od razu najgorszego. jeśli pozostałe narządy są w porządku to też dobrze świadczy. nie słuchaj "ekspertów" diagnozujących raka przez internet.

Gość gość
guzy (złośliwe i niezłośliwe) nie rosną przez jeden konkretny powód. Możesz mieć genetyczną skłonność i koniec - urośnie. Rok temu nie miałaś, teraz masz - czyli naciskaj na badanie bo cholerstwo szybko rośnie.

Gość gość
ale mięsniaki miala moja babcia i moja ciotka (jej córka).. one mialy to w wieku 50 lat ,a ja nie rodzilam i mam 30 lat...mięsniak to tez wyrok :(usuna macice itd..ciotce usuneli przez to:(:(nie bede nigdy matką:(:(tak mi smutno..:(

Gość gość
najprawdopodobniej nie usuną macicy, ale wyłuszczą mięśniaki i będziesz mogła mieć w przyszłości dzieci. wiem, że łatwo powiedzieć, ale nie martw się na zapas

Gość gość
jesli szybko rośnie,to niestety nie chce byc zlym prorokiem ,ale może to byc rak szyjki macicy. masz powiększony trzon macicy więc to może być to.

Gość gość
Ale gadasz głupoty. Nic jeszcze nie wiadomo, musisz trochę badań wykonać. Dopiero wtedy będziesz mogła coś stwierdzić. Jak rok temu robiłaś badania to na pewno nie będzie tak źle.

Gość gość
Nie wyłuszczą ,bo za duzy ten guz jest(aż 6,5 cm na 5 cm). Muszą usunąc jej całą macice bo macica ma 5 cm ,a guz jest większy.

Gość gość
Leć szybko do ginekologa i zrób cytologię, raz na 3 lata jest za darmo w ramach programu profilaktycznego. Wtedy się upewnisz.

Gość gość
powiększony trzon macicy to może być także 50 innych rzeczy.

Gość gość
Nie bój się kochana! Głowa do góry. To napewno nie jest żaden rak. Będzie wszystko dobrze a za rok będziesz się śmiać z tego, zobaczysz. Zrób badania i się przekonasz ze to nic złośliwego.

Gość gość
Autorka napisala wyraznie ,że ma zapalenie pęcherza teraz i zrobila usg i okazalo sie przypadkiem ,że ma cos na macicy . Z tego co wiem to rak szyjki uciska pęcherz :(:(

Gość gość
a skąd wiesz ,że to nie rak kochana???? lekarka miala dziwna mine jak spytalam czy to moze byc cos zlego? jutro mam ginekologa..:(:(tak sie boje....nie wiem czy juz mam sie zegnac z zyciem? dalabym wszystko ,żeby to sie samo wchłonęło..ale chyba takie cuda sie nie staną:(:(

Gość gość
jaki masz interes w pisaniu takich rzeczy zmartwionej kobiecie? przez internet i tak nie dowiemy się co to jest, a może to być 50 różnych przypadłości.

Gość gość
dziewczyno! nie słuchaj tych, co Cię straszą tutaj... moja córka miała 27 lat i usuwali jej mięśniak wielkości cytryny... wiek nie ma tu nic do rzeczy...

Gość gość
ale ja jeszcze mam powiekszony trzon macicy:(

Gość gość
a okresy masz regularne, rzadkie czy częste? Obfite czy skąpe?

Gość gość
kochana twoja córka miala mięsniaka w wieku 27 lat?skad sie to wzielo u niej??

Najprawdopodobniej to nowotworów niezłośliwy z rodzaju mięsaka. Można go usunąć operacyjnie, co niekiedy wymaga usunięcia całej macicy. Ale nie ma zagrożenia życia.

Gość gość
Gdy miałam 23 lata trafiłam do szpitala z zapaleniem wyrostka. A wyszłam z diagnozą guz macicy i powiększony trzon. Pół roku wcześniej nic na USG nie było widać. Guz miał 4 na 4cm a gdy trafiłam na stół kilka m-cy później (musiałam zrobić szczepienia przeciw żółtaczce no i czekać na termin) guz miał wielkość 10 na 9,5 cm. Musiałam podpisać zgodę na usunięcie macicy w razie co, ale lekarz powiedział że będą się starali wyłuskać guza. I co? Udało się. Nadal mam macicę, guzy się nie ponowiły. Był to mięśniak na szczęście nie był złośliwy. Także dziewczyno nie zamartwiaj się na zapas. Idź przeprowadź szczegółowe badania, umów się na usunięcie i bądź pozytywnej myśli :) Będzie dobrze. mięśniaki nie dotykają tylko starszych kobiet. I nie trzeba od razu usuwać wszystkiego. Lekarze będą się starać uratować co się da. Obecnie mam 35 lat i oprócz blizny na brzuchu nic mi już nie przypomina tamtej historii.

Dla pewności, najlepiej jest usunąć całą macicę. Ma się wtedy pewność że nie zostały żadne pojedyńcze komórki nowotworowe na bazie których tkanka nowotworu może zacząć odrastać np. na ścianie pęcherza moczowego.

Z punktu widzenia aktywności seksualnej, najważniejsza jest pochwa kobiety, więc usunięcie macicy nie ma żadnego praktycznego znaczenia (za wyjątkiem braku możliwości zajścia w ciążę).