Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kasza jaglana do obiadku niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

szukalam przepisow i sa tylko na slodko, czy ktoras z was robi niemowlakom kasze jaglana do obiadu?(dzieci 9 miesiecy+) Powiedzialybyscie jak?

Gość gość
jejku, przepisów mnostwo w necie. Ja ja gotuję (jesli nie wiesz jak tez jest w necie) dodaję po prostu do zupki, albo do twarożku albo do muzu owocowego

Gość gość
Najprościej: 2 łyżki masła Pietruszka i marchew starta na tarce 2 Ziemniaki zalać woda dodać kasze i tyle. Widziałam przepis na YouTube, zdecydowałam się dawać jaglana i jest ok. Dodaje do tego ugotowane mięsko pokrojone osobno.

Gość gość
Wrzucam to co mam akurat, kaszę płuczę albo prażę i zalewam wodą i dodaję pokrojone na początku albo w trakcie gotowania (zależy ile czasu gotują się warzywa) -marchew z groszkiem -pomidor+cukinia -brokuł+odrobina czosnku do smaku -podduszony bakłażan+cukinia -podduszony por z groszkiem - ugotowana fasolka szparagowa pokrojona na kawałki - ugotowana soczewica zielona albo czerwona + drobno posiekana podduszona cebulka I tak można w nieskończoność... Ponadto doprawiam - do niektórych dan trochę oregano, majeranku albo zioła prowansalskie, czasem troszkę kurkumy, do soczewicy dodaję kmin rzymski mielony - bo mała lubi bardzo. Generalnei wrzucam to co mam pod ręką lub to na co mam ochotę, i przeważnie gotuję jeden obiad dla siebie i dziecka - swój po prostu solę już na talerzu i ewentualnie dopikantniam. Generalnie 9 miesięczne dziecko może jeść większość rzeczy, kilka dosłownie odpada - no i wiadomo, ważne żeby było lekkostrawne, ale jeżeli troszkę cebulki podduszę na odrobinie oleju tez nie zaszkodzi.

Gość gość
Ja rzadko używam kaszy na obiad, bardziej na śniadania. A dajesz np. kaszę gryczaną dziecku? To dosłownie identycznie z obiadem. Jakby dziecko nie jadło tak chętnie rano kaszy to zapewne podawałabym na obiad. A do kaszy jaglanej możesz dodać dosłownie wszystko jak ktoś napisał powyżej. Traktujesz kaszę w posiłku jak ziemniaki, makaron. To taki zamiennik. U mnie dziecko nie chciało na początku kaszy jaglanej, ugotowałam jak dla mnie taką troszeczkę twardszą. Ale jak lekko rozgotowałam lub zblendowałam to wcinał.

Gość gość
ja robie jajecznice z 1 calego jajka na parze i dodaje 1 lyzke kaszy jaglanej corka ma 9,5m.

Gość gość
Ja kaszę jaglaną jadam do rosołu, zamiast makaronu. Pasuj***ardzo dobrze. Dawałabym dziecku ale niestety on ma już 3 lata i nie chce jej zbytnio jeść w wersji obiadowej, jest niejadkiem, uznaje tylko makaron, poza tym jest większe ryzyko zakrztuszenia jak niezblendowana jest kasza. Ale jakby moje dziecko było niemowlakiem i by ładnie zjadało to po ugotowaniu kaszę blendowałabym razem z zupą rosołową, wyszła by wartościowa mieszanka