Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w tych "głupotach" jest choć trochę prawdy ?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w pierwszej,wymarzonej ciąży ,13 tydzień. Dzisiaj byłam na USG i jest wszystko w jak najlepszym porządku :) . Rozmawiałam z mamą na temat tego że już teraz zacznę świąteczne porządki ponieważ mój partner od dzisiaj pracuje po 10 godzin i praktycznie nie będzie w stanie mi pomóc. Mamusia jak to mamusia zaczęła mi mówić że "jesteś w ciąży i chcesz sprzątać. Ty niepoważna jesteś?Jeszcze dziecku się coś stanie!" . Przecież nie jestem obłożnie chora !! Po za tym nie mam zamiaru przestawiać mebli czy wykonywać jakichś cięższych prac. To że jestem na zwolnieniu lekarskim do końca ciąży przecież nie oznacza że nie mogę nic robić. W sumie pracowałabym ale praca,którą wykonuje zawodowo jest ciężka,wśród rozpuszczalników,farb i różnych innych toksyn. Mama oczywiście zaczęła mówić o zabobonach , coś o tym że nie można rąk do góry podnosić . Dla mnie są to totalne głupoty tak samo jak z farbowaniem włosów w ciąży czy noszeniem łańcuszków... Co o tym myślicie i jak to jest z tym sprzątaniem ?

Gość gość
Z tym podnoszeniem rąk to chodzi o to ze może ci się słabo zrobic

Gość gość
podnoszenie rak sprzyja napinaniu macicy i moze prowadzic do przedwczesnych skurczy - ale to dotyczy pozniejszej ciazy wdychanie oparow roznych srodkow do czyszczenia moze nie jest bardzo niebezpieczne (o ile uzywa sie ich z glowa i wietrzy pomieszczenie) o tyle moze wzmagac mdlosci i bol glowy dlugotrwale sprzatanie moze,ale nie musi, spowodowac bole podbrzusza czy plecow. aleeee nie dajmy sie zwariowac! jesli ciaza nie jest zagrozona to przeciez zwykle sprzatanie nie zaszkodzi :)

Gość gość
wszystko zależy jak znosisz ciążę, czy nie masz bóli, plamień je bym na siebie uważała, zwłaszcza że pierwszy trymestr jest najbardziej ryzykowny obserwuj swoje ciało, jak poczujesz się źle odpoczywaj no i zawsze miej na wszelki wypadek magnez i no spę jakbyś dostała skurczy brzucha

Gość gość
Potwierdzam, z rekami do gory tonie zabobon, to moze wywolac skurcze macicy, z tym lepiemuwazaj

Gość gość
Ciążę akurat znoszę dobrze.Co prawda leżałam 3 dni w szpitalu z powodu ostrych wymiotów ale to wszystko się unormowało. ze środkami czystości uważam ( nie sprzątam łazienki bo źle znoszę zapach domestosu) ale mycie szyb w drzwiach czy mycie szkła przecież jest normalne..nie robie od razu wszystkiego,tylko stopniowo żeby na ostatnią chwilę wszystkiego nie zostawiać. Magnez i nospę mam ;P Dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
Boze, kobiety, jaki ciemnogrod! Zagranica ciezarne z brzuchami biegaja w maratonach, uprawiaja crossfit itp, a wy rozprawiacie na temat podnoszenia rak?! Nie wierze!

Gość gość
nie bądź śmieszna autorko, dziwne że w ogóle zadajesz jeszcze takie pytania

Gość gość
Pozno sie zato sprzatanie bierzesz. No chyba ze masz kawalerke 30m

Gość gość
sprzatać można ale codziennie po troszku

Gość gość
2 pokoje . Ja zazwyczaj sprzątam na bieżąco więc dużo rzeczy mi odpada.

Gość gość
Późno się bierze za sprzątanie? Co za pytanie, to chyba tylko jakieś zarosniete brudem syfiary muszą mieć miesiąc żeby odgruzowac mieszkanie, przecież sprząta się na bieżąco! Autorko tak jak Ci pisały dziewczyny, ostrożnie z podnoszeniem rąk, po trochu sobie rób co trzeba.

Gość gość
Jakie zabobony? Sama jak byłam w ciąży nie mogłam podnosić rąk na dłużej, bo kręciło mi się w głowie i miałam mroczki przed oczami.