Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mellasa2015

jak często karmić piersią 3 miesięczne niemowlę?

Polecane posty

Gość mellasa2015

nikt nie umie odpowiedzieć na tę wątpliwość dlatego chciałam skorzystać z Waszego doświadczenia. Karmię piersią i znam hasło: karmi się na żądanie. Tyle tylko, że mój mały je co godzinę. Sądzę, że to dość często, a dopada się do piersi jakby nie jadł z kilka godzin i ssie intensywnie. Do tego potrafi jeść i jeść aż będzie się ulewać. Do tego doszłam, że po odbiciu już go nie przystawiam i zabawiam.. no i staram się ten czas przedłużać między karmieniami. ale nie da się dłużej niż godzina. Czasem mam wrażenie, że chce jeść jak nie może zasnąć (a z tym ma problem w ciągu dnia) śpi ok. 11-12, 14-15, później jest ciężko- cisza w domu, wietrzone mieszkanie. Czy on tak ma? czy po prostu coś robię źle, proszę o sugestię

Gość gość
Mój ma właśnie 3,5 mca i teraz je co ok.2-2,5 godz., a w nocy ma 6-7godzinną przerwę. Jeszcze miesiąc temu miałam tak, jak Ty. Wydawało mi się, że maluch ciągle jest przyssany do piersi. Jadł co godzinę albo i częściej, i był bardzo łapczywy. Po godzinie wsuwał tak, jakby cyca przez pół dnia nie widział. Wyszłam z założenia, że widocznie jest to czas, kiedy on potrzebuje więcej pokarmu, bo szybciej się rozwija. I rzeczywiście w tym czasie przeskoczył na następny rozmiar ubranek, zaczął ładnie używać rączek i więcej "gadać". Nie starałam się w żaden sposób wydłużać przerw. Po prostu po kilku tygodniach same się wydłużyły. Dla mnie karmienie na żądanie oznacza, że karmię wtedy, kiedy dziecko chce, a nie wtedy, gdy mi wygodnie. Na Twoim miejscu karmiłabym tak, aby maluch był zadowolony. Niedługo mu przejdzie ten etap wiszenia na cycu i będzie jadł nieco rzadziej. Mój mały mimo tak częstego karmienia był i jest dość szczupłym niemowlakiem, plasuje się w okolicach 50 centyla i nie ma pyzatej buzi. Nie bój się, na piersi maluch się nie utuczy. Niech je, ile mu potrzeba i jak często ma ochotę. Co do usypiania, to pierś na pewno pomaga. Mój zasypia przy piersi tylko na noc, kiedy chcę, żeby zasnął jak najszybciej, bo sama padam. W dzień zwykle sam usypia. Od noworodka uczyłam go zasypiania przy różnych dźwiękach typu tv i rozmowy (już na sali poporodowej), odgłosy kuchenne (ma drugie łóżeczko w kuchni). Drugą drzemkę ucina sobie na spacerze. Z wieczorną drzemką jest nieco gorzej, ale wtedy włączam mu cichą muzyczkę i lekko bujam. Radzę Ci nieco przyzwyczaić dziecko do spania niekoniecznie w idealnej ciszy, bo takie chodzenia wokół dziecka na paluszkach jest dość męczące.

Dziewczyny, pomóżcie ! Jestem położną i doktorantką Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Szukam mam, które są w okresie do 18. miesięcy po porodzie oraz przed ciążą nie cierpiały na zaburzenia seksualne. Zbieram informacje na temat subiektywnych odczuć seksualności kobiet po porodzie. Bardzo proszę o wypełnienie anonimowej ankiety on-line, której wyniki mają posłużyć badaniom naukowym (kwestionariusz Female Sexual Function Index) . Proszę o przekazywanie dalej linku do badania. Zależy mi na uzyskaniu jak największej liczby wypełnień ankiety, dlatego proszę Was o pomoc ! Ankieta jest anonimiowa. LINK DO ANKIETY : http://www.ebadania.pl/a0c616cedea16e95 Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc! Jeżeli jakieś pytania są niejasne lub macie jakieś sugestie, proszę o kontakt w prywatnej wiadomości na szafie. Z góry serdecznie dziękuję.