Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moje dziecko rozwija się prawidłowo?

Polecane posty

Gość gość

To moje pierwsze dziecko i do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, że coś jest nie tak. Nie mam świra żeby najszybciej coś robiło wśród dzieciaków z naszej rodziny. Syn ma dokładnie 8 miesięcy. Raczkuje dosyć szybko. Potrafi przemieścić się po całym domu. Czasami ląduje na brzuchu. Siada sam, ale jest raczej takie "siadanie boczne". Jakby efekt uboczny pozycji do raczkowania. Ogólnie nie lubi siedzieć. Potrafi wspiąć się na pufę, kanapę, to samo robi w łóżeczku. Wspina się głównie do pozycji na kolana, ale kilka razy udało mu się niezdarnie wstać. To z takich typowo ruchowych rzeczy. I myślałam do tej pory, że rozwija się w miarę na swój wiek. Wczoraj byliśmy u rodziny i okazało się, że już powinien wstawać bez trzymania itd. Padło nawet hasło, że powinniśmy się z dzieckiem udać do lekarza, żeby sprawdził czy prawidłowo się rozwija. Najpierw byłam w szoku, bo nigdy nie spodziewałam się takich tekstów. Ale za chwilę powiedziałam, że nigdzie nie pójdę, że dziecko rozwija się super i że to Oni powinni pójść do lekarza, najlepiej psychiatry. Imprezka szybko się skończyła, chociaż wszyscy zaczęli się śmiać, że to niby taki żarcik. Ja się nie śmiałam. Do tej pory nie miałam najmniejszych uwag do rozwoju dziecka. Wiem, że dzieci rozwijają się różnie. Ale chociaż nie dałam po sobie poznać, to teraz zastanawiam się czy wszystko jest ok. Mam takie dziwne myśli, może wynika to z tego, że to kilka osób robiło takie dziwne uwagi. Sama już nie wiem.

Gość gość
no cos ty to dopiero 8 miesieczniak, za nim zacznie wstawac bez podpory to jeszcze mnie troche czasu, moja ma 10 msc i zaczeła teraz raczkowac i siedziec:) Twoja rodzina jest nie normalna i nie słuchaj głupot:)

Gość gość
Mój syn w wieku 8 miesięcy zaczął stabilnie siedzieć. Krótko później siadać i raczkować. Stać? Gdzieś koło 10 miesięcy w łóżeczku przy szczebelkach. Chodzić w wieku 13 miesięcy. I to jest absolutnie w normie. Może część dzieci robi to szybciej, ale nie masz powodów do niepokoju. Nie daj się zwariować, poza tym chłopcy często wolniej się rozwijają.

Gość bella  86
Moje dziecko wogóle nie raczkowało, a zaczęło wstawać około 8 mies. A wszystko z nim w porządku. Twoje dziecko prawidłowo się rozwija, przyjdzie czas i na wstawanie. Nie wszystko przebiega książkowo. Pozdrawiam.

Gość gość
Wszystko jest z nim dobrze, to ze tamta mama widzi w swoim dziecku bóstwo to nie znaczy, że Twoje źle się rozwija! Sadze, że zachwyca sie kazdym wyczynem swojego dziecka, a Twojemu chciala dopiec by pokazać jak to Twoje dziecko jest opoznione, widzisz w jego zachowaniu czy jest cos nie tak, nic nie zauwazylas a uwierz ze gdyby bylo coś nie tak to na pewno bys zauwazyla, nie przejmuj sie. Mojej siostry syn zaczął wstawać w wieku 10 miesiecy, więc nie ma zasady, kazdy jest inny, jeden potrzebuję wiecej czasu drugii mniej, zresztą podobno lzejsze dzieci szybciej zaczynają chodzic, moze cos w tym jest? Nie wiem jak wygląda to u Twojego synka, glowa do gory!

Gość gość
Moja coreczka zaczela sie przekrecac z pleckow na brzuszek jak miala pinad 7 mies,siedziec jak miala 8 i pol miesiaca. Wstawac jak miala 10.... Kazde dziecko jest inne. Jej brat rozwija siw ruchowo o wiiele szybciej. Ma 6 mies a juz sie przekreca od kilku tygodni, bardzo ostro trenuje zeby szybko usiasc. Nie sluchaj rodziny kazde dziecko rozwija sie w swoim tepie. Mojego meza brat nie siedzial sam a zaczal chodzic... Nie ma reguly na nasze pociechy. :) Psychiatra napewno sie przyda osobie ktora ci doradzala ;)

Gość gość
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie bede szukać dziury takim gdzie jej nie ma:). Jeszcze raz dzięki