Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamaaga83

17 tydzień ciąży, ktoś dołącza?

Polecane posty

Gość Mamaaga83
No tak, parka dzieci fajna sprawa, ale niestety w dzisiejszych czasach względy ekonomiczne też są ważne. Ja zawsze nastawiałam się na chłopca i dziewczynkę, ale zobaczymy co z tego będzie.

Gość klasyka86
Hej dziewczyny! Mam 29 lat, jestem w 16 tygodniu:) Mam już 17 miesięczną córkę. Teraz podobno będzie chłopak, czekam na kolejne potwierdzenie 22 grudnia. Ale tak w ogóle to płeć nie ma dla mnie/nas znaczenia. Dodam jeszcze, że chcemy 3 dzieci a może i więcej... :) Z zajściem w ciążę ogólnie miałam problemy (brak regularnego jajeczkowania, podejrzenie pcos), musiałam brać leki. Ale na szczęście wszystko jest ok. W pierwszej ciąży przytyłam 10 kg, brzuch był widoczny w 6-7 miesiącu, ale ogólnie był mały. Teraz mam wrażenie, że szybciej rośnie:) Poza tym chyba czuję już ruchy maluszka, ale tylko w pozycji półleżącej. Z córką było tak samo ale w 18 tygodniu. Fajnie, że powstał ten wątek bo ciężko było mi się podłączyć do tematu, który już od kilku miesięcy istnieje. Pozdrawiam Was wszystkie i mam nadzieję, że temat fajnie się rozwinie:)

Gość Rimmer 83
Mi lekko brzuszek już wywala :-D jak się położę na boku to czuję jak się rusza. Przy córce nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęłam czuć ale też dosyć szybko.

Gość gość
Autorko gratuluję i życzę powodzenia. Przyszła mama w 31 tc,też nie mogłam zajść :-)

Gość Mamaaga83
Super ze nas przybywa. Dzisiaj kolejny byle jaki dzień. Wczoraj miałam dzień mega lenia przez ból głowy, mam nadzieję że dzisiaj uda mi się go spędzić trochę aktywniej :) Może pójdę na spacer i przy okazji do biblioteki. Zobaczymy co dzień przyniesie.

Gość Mamaaga83
Jak tam dziewczyny samopoczucie w dniu dzisiejszym. Mnie kolejny dzień głowa pobolewa. Na dodatek byłam dzisiaj w pracy bo dowiedziałam się od koleżanek, że kierowniczka stwierdziła, że albo mam być w 100% dyspozycyjna albo iść na zwolnienie, żeby nie musieli mi płacić. Dzisiaj z nią rozmawiam i jej mówię, że chciałabym pracować do póki zdrowie mi pozwoli, ale nie mogę jej obiecać że nie pójdę na ani jeden dzień zwolnienia, bo to ciąża (która bywa nieprzewidywalna) a nie grypa. a ona oczywiście milusia, "no tak, tak oczywiście wróć do pracy, nie ma kłopotu", a za plecami gada co innego. Masakra...

Gość gość
Jak na 18 tydzien u mnie ok. Jestem pelna energii. Rano jak zwykle odprowadzilam malego do przedszkola a pozniej kupowalam prezenty dla rodzinki, pare galerii zaliczylam. O 15 juz mialam dosc , jazda po malego i mac donald frytki dla niego dla mnie kawa i salata. Po powrocie, sprzatanko i gotowanie. O 17 sobie siadlam.w pierwszej ciazy do 5 msc pracowalam, pozniej mialam przeprowadzke i robilam prawo jazdy do 8 msc....w takie upaly ze hej. W drugiej czuje sie bardzie zmeczona, mam w domu 5-letniego adhdowca ktory tez mi daje ostro w kosc...

Gość gość
Idz na zwolnienie bo nie warto sie meczyc. Jeszczcze sie namordujesz jak dziecko sie urodzi.

Gość andzia___
Ja po 4 latach starań jest pierwsza ciąża. Aktualnie 17 tc i termin na 27.05.16. Nie dolegają mi w sumie żadne większe dolegliwości oprócz okropnej cery i masakrycznie szybko rosnącej wagi - przytyłam już 5,5 kg, jak tak dalej pójdzie urodzę jako wieloryb ;) U mnie prawdopodobnie wymarzona córka, czekam na wtorkowe USG i mam nadzieję, że się potwierdzi. Też czekam bardzo na pierwsze ruchy. Czasem mi się wydaje, że czuję maleństwo, ale równie dobrze mogę to sobie wmawiać :)

Gość Mamaaga83
Andzia, no to mamy termin na ten sam dzień :) u Mnie z wagą całkiem przyzwoicie, po najedzeniu 4 kg do przodu.

Gość gość
ja mam zaparcia i nie znam metody zeby to cholerstwo zwalczyc probowalam suszone sliwki ale powoduja wzdecia i jest jeszcze gorzej, dzis ogolnie czuje sie zle bo sie przeziebilm, a czy czujecie bol czesto po bokach ja czesto i to chyb sa wiazadla, bardzo nieprzyjemne

Gość Mamaaga83
Żadnego bólu po bokach nie czuję, a co do zaparcić jedz produkty, które zawierają błonnik pij dużo wody, i jedź małe ale częstsze posiłki. Troszkę powinno pomóc :)

Gość MamaZuzi93
Hej dziewczyny u mnie dzień jak co dzień aktualnie mała nie chodzi do żłobka bo byka miesiąc na antybiotyku. Musielismy sie pozbyć chlamydii z gardła. Rano fryzjer przed świąteczny później zakupy i obiad .powiedzcie mi kochane tez macie takie napady głodu? No gęba mi sie normalnie nie zamyka ciągle cos miele i ciągle ni mało. Nawet zaraz po obiedzie czuje jak mnie ssie :( z takim apetytem to nie znajdą dla mnie łóżka do porodu bo żadne mnie nie dźwignie

Gość Mamaaga83
U mnie o dziwo nie ma napadów głodu, rano jak wstaję to jestem głodna. Jak mąż jest w domu to jemy razem obiad, ale jak dłużej zostaje w pracy to muszę się pilnować aby coś zjeść. Mobilizują mnie do tego witaminy, które się bierze przy głównym posiłku. A tak to do wieczora mogłabym nic nie jeść. Dla dobra maleństwa jem oczywiście

Gość MamaZuzi93
W pierwszej ciąży tak nie mialam ale teraz to normalnie masakra :(

Gość Mamaaga83
Ja jak w pierwszym trymestrze bywalam głodna to podjadalam sobie surową marchewkę jak mnie ssało między posiłkami, powiem że skuteczna metoda :) do tego stopnia ze teraz zmuszam się do jedzenia normalnych posiłków ;)

Gość MamaZuzi93
To ją bym musiała zjesc chyba tonę marchewek. Nawet miska błonnika z mlekiem i otrebami działa na max 1.5 godz :(

Gość Mamaaga83
Może Ci minie, nie martw się na zapas. A wody dużo pijesz?

Gość Rimmer 83
Cześć dziewczyny :-) ja dziś miałam latany dzień i jestem padnieta, zaraz zasypiam. Ja pracowałam w poprzedniej ciąży do 8 miesiąca, teraz poszłam na zwolnienie już od początku grudnia z powodu bólów brzucha. Moja ciąża była zagrożona od początku. Więc nie będę ryzykować tym bardziej że już jedno dziecko straciłam. U mnie najważniejszy problem z zachciankami to napoje gazowane. Masakra. Najlepsze jest to że nigdy ich nie piłam a teraz aż się trzęse na cole :-D Miłej nocki życzę

Gość MamaZuzi93
Nigdy duzo nie piłam nie czuje takiej potRZeby a jak wmuszam w siebie teoretyczne 1.5 litra które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu to chce mi sie wymiotowac :(

Gość andzia___
Też miałam problem z zaparciami- nawet 5 dniowymi, mój lekarz powiedział że można brać czopki glicerynowe, ale równie dobrze wszelkie herbatki typu Xenna - nie kazał się przyznawać w aptece że jest się w ciąży bo mogą mieć obiekcje by sprzedać, ale on nie widział przeciwskazań. Po jakimś czasie u mnie wszystko wróciło do normy :)

Gość Mamaaga83
Ja z zaparciami raczej nie mam problemów, w zasadzie zawsze miałam problemy z wypróżnieniem, czyt. sporadyczne wypróżnienia np. 2 razy w tygodniu, ale nie cierpiałam z tego powodu na bóle brzucha czy inne dolegliwości. Tak pozostało do tej pory. A zmieniając temat, dzisiaj byłam z mężem na świątecznych zakupach, prezenty dla wszystkich kupione poza siostrzencem i siostrzenicą, są już nastolatkami i z nimi mam zawsze kłopot. Stwierdzilam, że dam im kasę, aby sami sobie coś kupili. Wiem, że to marny prezent, ale muszą wybaczyć ciotce z brzuchem ;) Za to nie mogłam się oprzeć aby nie kupić czegoś dla maleństwa, kupilismy pajacyka, matę edukacyjną i leżaczek interaktywny. Czyste szaleństwo, myślę że to przez to, że tyle czekaliśmy na naszą dzidzię.

Gość mamuskaguska
moj bobas w maju bedzie mial 2 latka jak kolejn dzidzia sie urodzi i zastanwiam sie nad podwujnym wozkiem, moja dzidzi w brzuchu rusz sie szczegolnie wieczorami, czuje jak siedze brdzo delikatnie i jest to super fajne

Gość MamaZuzi93
Nasza diablica dopiero idzie spać, a ja po dzisiejszych zakupach padam na twarz. Jeśli chodzi o zaparcia to dobre sa otręby szczególnie na noc jako ostatni posiłek aby dzialaly sobie w trkacie snu :) raz mialam takie zaparcie w ciąży ze chciałam juz jechać na pogotowie jechać... ale jakoś poszło :D my kupiliśmy małej kuchenkę dla dzieci pod choinkę. Mała lubi takie sprzęty więc niech ma :) za to dzisiaj jeśli chodzi o mnie to co chwilę meczyly mnie bóle brzucha szczególnie po wysiłku trochę dzisiaj się narobilan sprzątająca łazienkę, mąż w tym czasie pojechał kupić choinkę. Pomagał spoczynek ale na chwilę :(

Gość klasyka86
Mój sposób na zaparcia - jedyny, który na mnie działa w 100%. Wieczorem zalewam śliwki suszone ok 8 szt wrzątkiem, kładę talerzyk na kubek i zostawiam tak do rana. Rano całość podgrzewam w mikrofali i piję ten kompot, zjadam wszystkie śliwki. Efekt praktycznie natychmiastowy... W pierwszej ciąży był czas, że też miałam spory problem z zaparciami i tylko to skutkowało. Naprawdę polecam. Jedzenie suszonych zwykłych śliwek, jabłek itp wiele nie dawało.

Gość MamaZuzi93
Oj to nie dla mnie. Przez gardło mi nie przejdą suszone owoce :( dlatego stosuje otręby owsiane ;)

Gość Rimmer 83
Dziewczyny ja też pije suszone śliwki. Zalewamy na noc woda i rano piję. Bardzo dobrze smakują i są skuteczne. Ja jeszcze nie wiem co kupić tesciom. Chyba jakieś kosmetyki naturalne albo coś w tym stylu. Macie jakieś pomysły? Dla dzidzi nic narazie nie kupuje. Jeszcze mam czas :-)

Hej dziewczyny. Jestem w 17 tygodniu ciąży ;) to będzie moje pierwsze dziecko, mam 27 lat. Moim problemem jest brak apetytu, musze codziennie zmuszac sie zeby zjesc chociaz 3 male porcje. Nie widac po mnie jeszcze wcale, ale lekarz mowi ze wszystko jest ok. Pozdrawiam przyszłe mamy

Gość MamaZuzi93
Dla teściowej kupilismy kartę do empiku a dla teścia wszyscy złożyli się na telefon. Dzisiaj ładnie słonko święci więc wybieramy sienz cora na jarmark bożonarodzeniowy :)