Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinaka

problem z odpieluchowaniem, mozee grajacy nocnik?

Polecane posty

Gość malinaka

Corke zaczelam wysadzac na nocnik jak miala ok 8 mc. Jak miala rok juz potrafila wolac o nocnik i zalatwiac sie na nim i bic sobie brawo jak sie udaalo, choc nie zawsze zdazyla. Niestety w pewnym momencie odwidzialo jej sie i nie chciala dac sie posadzic na nocnik, a sila nie zamierzalam jej sadzac i zmuszac. Jak potem poszla do zlobka, to panie mowily ze czasem dziecko rezugnuje z jednej umiejetnosci na rzecz rozwijania innej, no i faktycznie zbieglo sie to z czasem jak sie 'rozgadywac' zaczela. Teraz ma 2 latka, jak wyczuje moment i ja wysadze na nocnik to sie zalatwi, ale zdecydowani odmawia samodzielnego komunikowania potrzeby. ani bieganie bez pieluchy nie pomaga (co najwyzej wola za pozno i jak sciagamy mokre ciuchy to chce pieluche...). Panie w zlobku to samo mowia ze jak ja wysadza to sie zalatwi ale sama wolac nie chce. Jak ja pytamy czy bedzie sikacc na nocniku to tez mowi nie (pomimo ze przechodzimy juz etap 'tak'). Czy moze pomoglby grajacy nocnik? mial ktos podobny problem i udalo mu sie w taki sposob dziecko do korzystania zachecic?

Gość gość
no widzisz, zaczęłaś sadzać na nocnik 8-miesięczne dziecko by się pochwalić że masz gienialne dziecko a tu lipa :O:O trzeba było zacząć jak miała 2 miesiące :O:O

Gość malinakaa
Przykro mi ze poczulas sie gorsza bo Tobie sie nie chciaalo. Sa tacy co i 2 mc sadzaja i wogole pieluch nie uzywaaja, tylko to wymaga trzymania dziecka non stop przy sobie i ogromnej determinacji. PODZIWIWM TAKIE MAMY nie o geniusz dzieci tu chodzi. Ja poczekalam do momentu az zaczela wstawac, a w wiekszosc***isza ze mozna wysadzac jak juz dzzziecko stabilnie siedzi, i moja mama tak robila u 2 dzieci i z dobrym skutkiem. Frustruje mnie po prostu ze juz potrafila a teraz jest na nie. Nie to zeby miala jakas awersje do nocnika tylko po prostu wygodniej jej w pieluche i zawolac jak jest juz mokro. NIE PROSZE O RADY TYPU KIEDY DZIECKO NALEZY ZACZAC WYSADZAC I MADROSCI TYPU PIERWSZEGO WPISU. !!!Pytanie jest proste. Czy ktos tu uzywal grajacego nocnika i czy bardziej zachecil dziecko do samodzielnego korzystaania z niego?

Gość gość
Moim zdaniem za wcześnie zaczęłaś. Ja w tym momencie dałabym córce spokój i odczekala trochę.

Gość gość
Autorko masz zacofane dziecko mojej jak się urodziło poszło odrazu do gimnazjum wstyd!

Gość gość
Poczytaj w necie, zapytaj pediatry kiedy można zacząć uczyć dziecko korzystania z nocnika.

Gość gość
Nie sadze ze zaa wczesnie, bo na tamten moment miala z tego wielka radoche ;) i ani jednego wysadzenia nie zaluje i nigdy jej do niczego nie zmuszzalam. Spokoj ma juz od pol roku. Kwestia jest taka ze za niecale pol roku konczy sie dotacja na zlobek, bedzie trzeba ja poslac do przedszkola a tam jest warunek ze dziecko musi byc odpieluchowane. Dlatego staje na glowie jak moznaby ja zachecic.

Gość gość
Ja próbowałam z moją kilka razy, ale widziałam, że nie jest gotowa i odpuszczalam. Jak miała 2,5 roku spróbowałam ponownie i poszło migiem. W dwa tygodnie całkowicie się nauczyła, ani w nocy się nie moczyla.

Gość gość
A co do grającego nocnika, to nie szkodzi spróbować. I nie stresuj się, masz jeszcze pół roku. Albo i więcej, bo pewnie od września idzie do przedszkola.

Gość Mamaaga83
Moja kuzynka miała podobny problem, z tym że różnica polegała na tym, że jak synek miał 2 latka (i komunikowal jej potrzeby fizjologiczne) urodziła córeczkę i od tej pory synek się zbuntował i zaczął siusiac w majty, wrócili do pieluch. Trwało to może pół roku, nadeszło lato i kuzynka zrezygnowała z pieluch, mały biegał po podwórku czasami z mokrymi gatkami, celowo od razu go nie przebierala i młody stwierdził że lepiej jednak wołać.

Gość gość
ona wola ale zazwyczaj w momencie jak juz jest mokra, wtedy nie ma szans zeby jej nie przebrac, bo lament ze fuj fuj. ale chyba znalazlam sposob, przykleilysmy ulubiona postac z bajek na nocniku i podkladce na toalete (takie nagle olsnienie), juz 2 razy w pore zaprowadzila mnie do lazienki, zobaczymy jak bedzie jutro :) Bardzo dziekuje jedynym 2 osobom potrafiacym czytac ze zrozumieniem :)

Gość Mamaaga83
No to super, daj jej trochę czasu a na pewno się przekona do kibelka czy nocnika :)

Gość gość
dobrze czytam? 2 miesieczne dzieci sadzaja na nocnik? !!