Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasjerkaaaaa

Praca ponad 8 godzin.

Polecane posty

Gość kasjerkaaaaa

Witam! Mam takie pytanie. Jak rozliczana jest praca ponad 8 godzin dziennie na pełnym etacie? Gdzieś czytałam o wzmiance, że dotyczy to tylko osób zatrudnionych na pół etatu. Czy mam prawo ubiegać się o jakieś dodatkowe dni wolne lub dodatkowe wynagrodzenie? Bardzo proszę o pomoc jestem zielona w tych sprawach :)

Gość gość
A masz umowę o pracę?

Gość kasjerkaaaaaa
tak

Gość gość
Czyli przysługuje ci dodatkowe wynagrodzenie albo dni wolne. Oczywiście, zależy czy pracowałaś w nocy, w niedziele i święta itp. No i ważny jest też okres rozliczeniowy w twoim miejscu pracy. Najlepiej po prostu zapytać osobę, która się w twojej firmie zajmuje sprawami kadrowo-płacowymi.

Gość gość
Czyli ogólnie rzecz biorąc. Za pracę ponad 8 godzin przysługuje jakaś korzyść?

Gość gość
A te korzyści związane z nadgodzinami należą się tylko w tedy gdy pracuje się w niedziele i święta, czy w normalne dni robocze też?

Przy normalnej umowie o pracę - tak -po przekroczeniu 8 godzin na dobę, w dowolnym dniu. x Są też specjalne rodzaje umów, gdzie godziny pracy, rozlicza się tylko w skali np. miesiąca.

Gość gość
W umowie mam napisane, że dotyczy tylko osób NIE pracujących na cały etat. A ja pracuje na pełny etat.

Gość gość
Bo już sama nie wiem czy mnie to dotyczy czy nie. W umowie jest jasno napisane, że mi nie przysłują nadgodziny jako pracownikowi pracującemu na pełny etat. Z drugiej strony z waszych komentarzy wynika co innego :)

Nie znamy pełnej treści Twojej umowy, więc nie możemy dać jednoznacznej odpowiedzi. x Przy normalnej umowie o pracę po ósmej godzinie należy Ci się dodatek za nadgodziny.

Gość gość
Misio, nieprawda. Jeżeli ma równoważny system pracy, może pracować jednego dnia 12h, drugiego 6, dzień wolny, znów 12h itd, itp. i żaden dodatek się nie należy. Chyba, że miesięczny normatyw godzin jest przekroczony, wtedy nadgodziny jak najbardziej.

Gość gość
Ok wielkie dzięki :) Mówisz o normalnej umowie. Czy jednak pracodawca ma prawo zastrzec sobie nie wypłacalność większego wynagrodzenia w przypadku nadgodzin? Pracuje w sklepie spożywczym, często w godzinach otwarcia sklepu. Wychodzi to więcej niż 8 godzin ustawowych. Średnio mam 2-3 dni wolnych w tygodniu+święta. Wynagrodzenie mam co miesiąć i boje się, że nie dostanę wynagrodzenia za nadgodziny, bo w umowie jest napisane, że mnie to nie dotyczy bo pracuje na pełny etat. Dlatego pytam :(

>>>Misio, nieprawda. Jeżeli ma równoważny system pracy...<<< x to ma go wpisanego w umowie :). Dlatego nie widząc samej umowy, nie można niczego jednoznacznie stwierdzić. Przy typowej umowie, zakłada się 8h/dobę.

Gość gość
Czyli nie mogę przekroczyć 160 godzin miesięcznie na to wychodzi?

Jeżeli masz więcej dni wolnych, to znaczy, że masz inny system rozliczania czasu pracy. Z tymi 8 godzinami dla niepełnego etatu chodzi pewnie o to, że nawet, gdy przepracują godziny z pełnego etatu, to za "nadgodziny" do ilośc***ełnego etatu, nie należy im się dodatek. x Masz określoną liczbę godzin do przepracowania w miesiącu (max 3 miesiącach rozliczeniowych) i przekroczenie tej liczby oznacza dodatek za nadgodziny.

Gość gość
Ok już wszystko rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc.

Gość gość
widzialem ze sporo ludzi wypowiada sie o pracy na gowork

pracowałam w markecie i miałam 3miesięczny system rozliczania czasu pracy czyli coś na zasadzie 3 x 168 = 504godzin. Tyle powinnam wyrobić łącznie w ciągu tych 3 miesięcy i też miałam różne godziny pracy. Bywały tygodnie że pracowałam ponad 70h ( po 11, 12h) albo bywały i takie że chodziłam do pracy 1 lub 2 dni w tygodniu, przy czym miałam stałą pensje co miesiąc bo obowiązywał właśnie ten 3 miesięczny okres rozliczeniowy. W jednym miesiącu mogłam przepracować np ok 130h ale za to w następnym juz ponad 200. Nie miałam płaconych nadgodzin bo miałam oddawane w dniach wolnych