Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moje dziecko szybko sie rozwija czy to standard?

Polecane posty

Gość gość

ma 9 miesiecy (nawet niecale, bo urodzone przed terminem wiec skorygowany wiek ponizej 9 mies). - bije brawo zupelnie jak duze dziecko - probuje sama zalozyc sobie skarpetki, ktore wczesniej zdjela - uklada takie duze klocki wielkoscia, tzn zeby mniejszy pasowal w wiekszy itd. - bawi sie ze mna kulkami, tzn rzuca mi je po podlodze zeby sie turlaly, potem ja do niej, ona do mnie itd, bardzo precyzyjnie. wszystkiego nauczylam ja sama, ale szybko podlapuje ;) nie przyszlam sie chwalic, to moje pierwsze dziecko i chcialabym wiedziec czy taki rozwoj jest w normie?

Gość gość
Myślę że szybko. Mój tak robił jak miał jakieś 11 mscy. No może kosi kosi łapki (czyli de fecto brawo) robił jak miał 9.

Gość gość
ja tam nie widzę jakiś umiejętności ponad normę. Czym się tu chwalić ? że brawo bije? poczekaj az pójdzie do szkoły, dopiero wtedy ujawniają sie prawdziwe mądrości i zdolności. Wygrane w konkursach, olimpiadach, szybkość i łatwość uczenia się.

Gość gość
Moje w tym samym i wieku i robi dokładnie to samo. Potrafi też włączyć i wyłączyć telewizor pilotem, bardzo ładnie przewraca w książce kartkę po kartce. Kiedy dostanie kredkę świecową to bazgrze na kartce kreski i mizioły. Potrafi też nabrać z miseczki kaszkę łyżeczką i włożyć do buzi.

Gość gość
Autorko, raczej poczytaj gdzie indziej o rozwoju i osiagnieciach dzieic w tym wieku :) Tu nie znajdziesz opowiedzi :p Kazde dziecko rozwija sie swoim tempem.. Moja córa nie umiala turlac kulek ja twoje dziecko, natomiast w wieku 9 miesiecy .. chodzila samodzielnie :) A syn szybciej opanowal myszke i pilota od tv , niz samodzielne chodzenie :P

Gość gość
Oj oj rodzice małego geniusza... Mój jako roczniak znał graficznie alfabet i cyfry do 20. Puzzle z 50 elementów układał jako 2 latek. Wyprowadzal mnie z budynku z tysiącem korytarzy jako 2.5 latek. Jako niespełna 2 latek znał i odróżnial kolory łącznie z " turkusem" i " bordo". 3 lata - diagnoza zespół aspergera. 2.5 latek rozwojowi na etapie 4 latka - jeden knif - społecznie jako 1.5

Gość gość
Masz mądre dziecko, ale trudno mówić o rozwoju ponad normę, bo norma jest bardzo szeroka i wszystko tak na prawdę zależy od czasu poświęconemu dziecku i pracy. Widać, że z dzieckiem coś robisz i obserwujesz. Wiele matek nie ma pojęcia co dziecko umie... Moja starsza córka była na prawdę bardzo mądra, w wieku 4 lat czytała biegle. Teraz jako nastolatka średnio się uczy i raczej przeciętnie rozwija. Czasami rozwój z początku galopuje a później jest spowolniony, czasami od początku jest średnio a później skok...

Gość gość
nie mam dzieci ale mogę porównać z moją siostrzeniczką która w wieku 10 miesięcy: - samodzielnie chodziła - mówiła kilka słów: dać, pić, hau (na psa), miał (na kota) przesyłała buziaczki, zjadła mi raz całego gołąbka, jak widziała że ktoś jadł to się nie patyczkowała przychodziła otwierała usta i mówiła dać. teraz ma dwa latka i ma fazę na angielskie bajeczki (sama se włącza na youtubie), przez co mylą jej się języki np. na żółty mówi yellow (mówi w miarę płynnie i skleca ładne zdania). Liczy po angielsku do 20, rozróżnia kolory. Ja mówię siostrze że ona jest niesamowita ale siostra na to że to norma i dzieci w tym wieku tak mają. Więc może tak jest ale wydaje mi się że mało który dwulatek liczy do 20 w innym języku:)

Gość gość
Ukladanie klockow w ten sposob w tym wieku to moze byc autyzm

Gość gość
Tak jak tu ktoś napisał - trudno cokolwiek wyrokować. Mój syn rozwijał się raczej wolno - wszystkie umiejętności zdobywał później, nie cierpiał ani puzzli ani żadnych układanek, sorterów itp. A później jak ruszył, tak po drugim roku życia to teraz jest wyróżniającym się uczniem. Z kolei półroczna obecnie córka rozwija się znacznie szybciej, ale kto wie co będzie dalej? Na pewno warto poświęcać czas dziecku, rozwijać jego umiejętności.

Gość gość
Jak się dwulatka nie uczy liczenia do 20 to nie umie. Z drugiej strony jest sporo dwulatkow, którzy prawie nie mówią więc można uczyć i uczyć ;-)

Gość gość
Na przykładzie mojego młodszego rodzeństwa powiem, że inteligencję człowieka widać już od urodzenia. Nie chodzi konkretnie o klocki czy puzzle, a o zainteresowanie, reakcje, kombinowanie, logikę w działaniu. Te dzieci które uważałam za inteligentne jak były niemowlakami i małymi dziećmi są też takie jako dorosłe. Niby w okresie szkolnym to się nieco zmieniło, no. siostra była grzeczna, w miarę ładnie rysowała, pisała zadania i zależało jej na ocenach to i dobrze się uczyła. Ale później na studiach katastrofa i ogólnie choć głupia nie jest to jakiś bardzo inteligentna też nie. Brat znów odwrotnie. Obserwowałam rozwój 4 młodszego rodzeństwa i u nikogo nie było niespodzianki. Choć jak mówię, w okresie podstawówki i gimnazjum było nieco inaczej. I nie chodzi o to kiedy dziecko zacznie mówić, chodzić itp tylko kiedy i jak myśli. To widać.

Gość gość
Myślę ze Twoja corka ladnie sie rozwija, ale moja w tym wieku tez juz tak robiła :)Mowila tez kilka slow mama, tata, baba i jak robia zwierzatka hau, miau itd. Majac 9 miesiecy i dwa tyg postawila pierwsze samodzielne kroki Jak miala rok skladala pierwsze zdania w stylu " nie ma taty" czy " moja mama", w wieku 15 miesiecy pozegnalysmy pieluche. Teraz ma 1.5 roku mowi zdaniami, powtarza proste wierszyki, uklada proste puzle z 5 elementów i buduje wieze z klocków.

Gość gość
Na Kafe sami geniusze. To z reguły ci,którzy wykładają towar w markecie.

Gość gość
Autorko , a w którym tygodniu ciąży urodziła się córka? Piszesz o wieku korygowanym, jest wczesniakiem?

Gość gość
wczoraj moj malo mowi a jak mowi to niewyraznie. A umie liczyc do 20 a po angielsku do 10 :) umie duzo wierszykow wyrecytowac i zaspiewac piosenek. Po angielsku tez. Zna alfabet i przeliteruje niejedno slowo. tak wiec umiejętności w parze z mowieniem niekoniecznie ida;)u niego to wszystko "pamięciowka". Ma problemy z wymowa chociaz sluch idealny(melodycznie odtworzy kazda skomplikowana melodie,idealnie odspiewa game w gore i w dol)ale nie porozmawiamy sobie. Utworzy zdanie max z dwoch slow. No z trzech jak uzyje "nie ma"