Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usg w 12 tygodniu ciąży

Polecane posty

Gość gość

Mam 22 lata jestem w ciąży. Drugiej... pierwsze dziecko zdrowe, ciąża bez wiekszych powikłań. Moje pytanie dotyczy usg. W 12 robiłam usg ale takie zwykle żadnego genetycznego chciałabym sie dowiedzieć czy podczas takiego badania lekarz wykonujący usg w tym okresie zwraca mniej wiecej uwagę na to czy dziecko moze się urodzić chore genetycznie mam na myśli zespół Downa. Czy tylko w trakcie usg genetycznego?, stwierdzil iż ciąża zdrowa i dZiecko tez u ze widać dwie komory mózgowe i serduszka. Czy w takiej sytuacji mogę sie nadal martwic ze urodze chore dziecko

Gość gość
Spr przeziernosc karkowa. Powinien. A czemu sie martwisz?

Gość gość
Jak każda matka ot takie leki i zmartwienia każda przecież chce urodzić zdrowe dziecko

Gość gość
A nie powiedział ci ile wynosi przeciętność karkowa u twojego dziecka? Ja miałam USG gen właśnie w 12tc i u nas było 1,5mm norma do 3mm.

Gość gość
Mówił ze profilem widać ładny zarys kosci nosowej. Powiedział ze nie jedna kobieta pozazdroscila by ciąży. Nie mówił ani słowem ze cos jet nie tak. Chodzi mi o to czy na tym etapie ciąży podczas normalnego usg lekarz taj po prostu sprawdza jako tako czy wszystko jest ok

Gość gość
No tak! Juz 2 osoby ci to powiedzialy. Tempa jak asfalt.

Gość gość
" No tak! Juz 2 osoby ci to powiedzialy. Tempa jak asfalt. " Ale rozmnaża się hurtowo :D

Gość gość
Tym bardziej w drugiej ciazy to powinna byc bardziej obcykana. Chyba ze urodzila jak miala 15 i no czas... Nie pamieta...

Gość gość
Zamiast oceniać to dla świętego spokoju moglybyscie normalnie dziewczynie odpowiedzieć

Gość gość
Nie było nas przy tej rozmowie z lekarzem, więc możemy tylko wyciągać wnioski z tego co piszesz. a wnioski sa takie, że dziecko będzie zdrowe. swoją droga zespół downa nie jest wcale najgorszym co można podczas takiego badania usłyszeć.

Gość gość
Troszkę szafujesz swoim życiem nie tylko swoim zreszta,ale twój cyrk twoje małpy :-P po 12 tc należy wykonać porządne usg genetyczne,najlepiej u lekarza który posiada certyfikat.Ale zdaje się ze moja sugestia nie powiększy ilorazu inteligencji.Zaszla w ciąże to i urodzi ot takie motto życiowe i jakoś to będzie nie

Gość gość
Zawsze podczas Każdego badania nawet ginekologiczne go cipki i porodzie powinien być mąż mamy prawo do obecności nawet w szpitalu. Taka obecność łączy związek tylko zacofanie partnerki wstydzą się męża a obcego faceta ginekologa nie! !!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Lekarz na pewno po to umowil cie w tym terminie zeby właśnie obejrzeć dziecko pod tym względem. Sprawdzil na pewno wszystko co trzeba na tym etapie i jesli powiedzial ze wszystko dobrze to pewnie tak jest.

Gość gość
Nie! bo lekarz bez certyfikatu mfm goooowno widzi

Gość gość
nie martw sie wszystko wskazuje na to ze ziecko urodzi sie zdrowe, wiesz 100 procent nigdy nie masz dopuki sie nie urodzi

Gość gość
Ja chciałam iść na takie usg ale lekarz prowadZący stwierdził iż nie ma takiej konieczności by na sile szukać bo po pierwsze NFZ refunduje jedno usg na trymestr a dwa mówił iż jestem młoda i takie badania wykonuje sie głównie po 35 roku życia . Stad Było moje pytanie czy podczas normalnej wizyty na usg lekarz zwraca na takie rzeczy uwagę. S usg robiłam u lekarza który na najlepszy sprzęt w mieście. Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość gość
A dlaczego nie chciałaś genetycznego? Ja się nawet nad tym nie zastanawiałam i lekarz tez potraktował to jako badanie oczywiste. Gdy w takim badaniu wyjdzie coś nie tak to w wielu przypadkach można już maluszkowi pomóc gdy jest w brzuszku (co nie znaczy wyleczyć). Jeśli lekarz powiedział, Ci, że jest ok to powinnaś mu zaufać, obcy ludzie Ci na to pytanie nie odpowiedzą. Musisz być po prostu dobrej myśli. Było trzeba iść na genatyczne a nie teraz się martwić i zamartwiać do końca ciąży....

Gość gość
Może w trzeciej ciąży zmądrzejesz ?

Gość gość
Ja chciałam ale lekarz prowadZący stwierdził iż nie ma takiej potRZeby w.moim wieku.

Gość gość
Jeżeli lekarz nie znalazł ewidentnych oznak, że coś jest nie tak, a Ty jesteś młoda i zdrowa, to nie ma podstaw, aby Ci dać skierowanie na NFZ. Ale Ty nie jesteś więźniem swojego lekarza. Jaki masz problem z tym, aby pójść prywatnie do specjalisty w zakresie USG genetycznego? Fakt, że to kosztuje, ale zakres badania jest nieporównywalny. Ja, jak poszłam na takie badanie, to było ono tak dokładne, że zanim specjalista obejrzał tylko serduszko i jego pracę, to mój prowadzący już by 3 razy obleciał wszystko. Badany był każdy najmniejszy narząd czy kosteczka. Pewność nigdy nie jest 100%, ale znacznie większa.

Gość gość
gość wczoraj Ja chciałam ale lekarz prowadZący stwierdził iż nie ma takiej potRZeby w.moim wieku. no to jak chcialas to czemu nie poszłas?!!!??? to co z tego ze lakarz nie widział ale to nie jego ciaza i nie jego odpowiedzialnosc no ludzie... nie pytasz sie o zdanie i idziesz co do usg genetycznego-mój stwierdził, ze ono daje 90% pewnosci-100% a raczej 99% daje amniopunkcja czy testy z krwi

Gość gość
Zespołu Downa raczej nie ma, ale dlaczego boisz się akurat tego?Jest mnóstwo dużo gorszych chorób.