Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze kroki, pytanie.

Polecane posty

Gość gość

wczoraj moja córka zrobiła samodzielnie 3 kroki,pierwszy raz odważyła się i puściła mebli/sofy. Moja mama w euforii, że wnuczka zaczęła chodzić, informuje wszytskich na prawo i lewo. Tylko, że mi się wydaje ze te pierwsze kroczki to jeszcze nie chodzenie. Czy jeśli mówicie, że dziecko zaczęło chodzić w wieku 11, 12, czy tam 13 miesięcy to macie na myśli właśnie te pierwsze kroczki, czy już normalne, w miarę sprawne chodzenie?

Gość gość
pierwsze samodzielne kroczki - bez podpórek. Dlatego nazywa się je pierwsze.

Gość gość
to jasne, ale moja matka mówi wszystkim, że wnuczka zaczęła CHODZIĆ zastanawiam się czy to nie za szybko na takie stwierdzenie. Czy pierwsze kroczki potraktowałyście jak chodzenie?

Gość gość
Nie i jeszcze raz nie. Jak dziecko zaczęło raczkować kiwało się i ni było to płynne, to mówiłam "powoli" raczkuje lub uczy się raczkować. Jak pierwsze kroki to identycznie, uczy się chodzić, zrobiłam pierwsze kroki itd. Ale każdy mówi co chce. A Twoja matka cieszy się i sypiąc takimi tekstami chce się pochwalić. Ogólnie nie ma czym sie przejmować. Jak ktoś się Ciebie zapyta to albo sprostujesz wypowiedz mamuski albo nie :).

Gość gość
No przecież jak dziecko chodzi to chodzi. To jest kwestia zero-jedynkowa. Albo chodzi albo nie chodzi i tyle. Nie wiem, co tu roztrząsać.

Gość gość
Pierwsze kroki, to kroki samodzielne- gdy np. na chwilę możesz wyjść z pokoju (np. wrzucic makaron do wrzątku), wracasz a maluch nadal na nogach.