Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co przygotować na wigilię? Prosze pomóżcie...

Polecane posty

Gość gość

To moja pierwsza wigilia bez rodziny. Będę tylko ja i mój narzeczony. Chcę jednak żeby było tak normalnie, tradycyjnie i świątecznie. Na razie mam w planach zrobić: pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, barszcz czerwony, rybę, ale nie wiem jaką? I co jeszcze? proszę doradźcie coś, nie mamy zamiaru się obżerać, ale te 4 dania to chyba mało?

Gość gość
A co zrobi narzeczony?

Gość gość
tu autorka razem będziemy robić, na szczęście mamy wolne, więc oboje będziemy gotować.

Gość gość
Kapusta z grzybami, smazona ryba, najlrpiej taka jaka lubisz. Ryba po grecku, zupa grzybiwa, paszteciki, kompot z suszu. Nie wiem skad pochodzisz i co sie u was jada. Kutia jest popularna, ale u mnie np sie nie robi

Gość gość
A jakas sałatka?? Ogolnie sałatkowy człowiek jestem i prócz jarzynowej chciałbym cos zrobic (nie jestem autorka tematu)

Gość gość
a jakie paszteciki masz na mysli gościu powyżej? U mnie w domu zawsze było 12 potraw, ale ja tyle nie mam zamiaru robić, bo po pierwsze nie wszystko lubię (np. ryby po grecku czy śledzi nie znoszę), a po drugie nie zjemy tyle. Pytam dlatego was co byście polecały, bo ja nie wszystko u swojej rodziny na wigili jadłam.

Gość gość
tu autorka o, ja też bym chętnie poczytała o jakichś pomysłach na sałatki:) U mnie w rodiznie była tylko jarzynowa, której ja nie znoszę.

Gość gość
Sałatka: rukola, winogrona, ser pleśniowy niebieski, posypać to ziarnami (np. słonecznikiem lub sezamem) i polać sosem w proporcjach 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu :)

Gość gość
Dam dwa przepisy na moje ulubione salatki. 1. drobny makaron pierś z kurczaka kukurydza ananas w puszce majonez przyprawy Makaron gotujesz, pierś z kurczaka gotujesz, skladniki kroisz, do michy i mieszasz xx 2. kuskus pierś z kurczaka por papryka koperek kukurydza przyprawy majonez Pierś kroisz, przyprawiasz i smazysz, kuskus przygotowujesz zgodnie z przepisem na opakowaniu, warzywa kroisz, wszystko mieszasz xx Pychotkiiii

Gość gość
Śledzie, kluski z makiem, kapusta z grochem, ryba po grecki, ryba smażona, barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, kompot z suszu, jakieś ciasta, ja robię jeszcze pieczarki faszerowane

Gość gość
Może - ryba po grecku - lazanki z kapustą i grzybami - kasza z sosem grzybowym

Gość gość
A może tarta z łososiem? jest wiele fajnych przepisów w necie ;)

Gość gość
tu autorka poproszę o ten przepis na pieczarki faszerowane:) za przepisy na sałatki dziękuję, ale w wigilię miesa nie jemy, za to chętnie skorzystam z nich w święta:) zrobiłabym te łazanki, ale kurde nie umiem:(

Gość gość
paszteciki takie z połfrancuskiego ciasta z farszem z kapusty z grzybami. Nie duże, na trzy kęsy max. Do czystego barszczu super.

Gość PomagamLudziomPL
Proponuję aby zrobić tradycyjne potrawy.