Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gość40

mamy pomóżcie jakie obiadki?

Polecane posty

Witam córcia skończone ma 7 miesięcy,nie chce jeść słoiczków pluje,ząbków jeszcze nie ma,robie jej sama,czyli kupuje pierś z kurczaka,indyka,osobno gotuje marchewkę,ziemniaka,brokul,czy kalafior,blenderuje,tez nie chce jeść,masakra tylko mleko,co wy gotujecie swoim pociechom,jakieś przepisy,corka ma 7 miesięcy,za odpowiedzi dziekuje

Gość gość
Ja daje browara i zadowolona

Gość gość
syn ma 7 miesięcy, z warzyw je: dynię (jego ulubiona), marchew, pasternak, pietruszkę, cukinię, sporadycznie ziemniaka (nie lubi), bataty, kalafiora, brokuły- w różnych kombinacjach, z mięsa kurczaka, królika i cielęcinę, z ryb łososia, wszystko blenduję, ale nie na gładką masę, tylko staram się żeby jadł już większe kawałki, do papki dodaję odrobinę masła, makaronu/ryżu, pokombinuj z konsystencją- mój nie lubi rzadkich zupek, woli gęste papki

Gość gość
Nic nie je z dodatkowych produktów? Kasza? Ssie pierś czy mm? Bo można do mleka zacząć dodawać kleik, kaszę, żeby dziecko przyzwyczaiło się do nowych smaków. To że nie ma zębów to nie przeszkadza w jedzeniu. Czasami zwłaszcza dzieci na piersi potrzebują trochę więcej czasu. Musisz być cierpliwa i przede wszystkim nie wprowadzać nerwów. Od kiedy rozszerzasz dietę? Próbowałaś pojedynczo? Czyli np. sama marchewka czy to gotowana czy surowa starta. Spróbuj np. ugotować ziemniaka w plasterkach i położyć przed dzieckiem. Czasami dziecko nie toleruje np. łyżeczki.

Gość gość
U mnie powodem niechęci do rozszerzanie diety u dziecka były na początku kawałki w pożywieniu. Spróbuj zblendować na całkowitą papkę. Łatwo blenduje się np. ziemniaka, dynię. Odłóż na razie mięso, kalafiora, brokuła. Podawaj mniej wyraziste smaki np. ziemniaki, marchew. Dużo dzieci uwielbia dynię. Spróbuj też podać kaszę np. jaglaną z jabłkiem. Wszystko zblenduj, ale nie gotuj na rzadko. Tak, żeby nie zlatywało jak odwrócisz łyżeczkę. Sprawdź może któraś konsystencja będzie dziecku odpowiadała.

Dziekuj***ardzo za odpowiedzi,ja kombinuje różnie,piersi z kurczaka czy z indyka,osobno makaron lub ziemniak z brokulem,kalafiorem,marchewką,malutka najbardziej lubi jak tatus zajada obiad i uwielbią ziemniaki z sosem,mąż czasami ja karmi i zjada,ale sos raczej nie można,

Gość gość
ma już 7 miesięcy i o ile sos nie jest gotowcem z torebki, to jej nie zaszkodzi

Gość gość
Ja swojego niejadka karmiłam na samym początku tylko jabłkiem, a potem stopniowo mieszałam jabłko z marchewką, a potem marchewke z ziemniaczkiem i tak polubił jeść.. Tylko dawałam np więcej jabłka niż marchewki, a potem więcej marchewki niż ziemniaczka. Potem więcej ziemniaczków niż mięska. Inaczej tez nie chciał jeśc, pluł, grymasił i odchylał głowę :) Najgorzej było jak od razu przeszłam z jabłka na marchewke , dlatego wymysliłam sposób na stopniowo, wtedy się przyzwyczaił że istnieją też inne smaki.