Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktoś bardziej dodawał mniej miarek mm niż na opakowaniu?

Polecane posty

Gość gość

Syn ma prawie 9 miesięcy. Niestety musiałam wrócić do pracy, tak wcześniej umówiłam się z szefostwem :(. Dziecko wcześniej było tylko na piersi. Nie odciągam pokarmu, po prostu nigdy nie leciało, no może w porywach 30 ml. Wieczorem karmię piersią, ale nie zawsze wystarczam są różne dni. W dzień dziecko pomimo rozszerzania diety domaga się butli. Najczęściej 1-2 razy dziennie. MM zaakceptował, pije bebilon. Przygotowuje tak jak jest napisane na opakowaniu. Ale dziecko ma problem z wypróżnianiem i ewidentnie ma napięty brzuch. Próbowałam wcześniej innych mm ( hip combio, bebiko nawet ha, enfamil, nan) i reakcja podobna. Na jednym forum przeczytałam, żeby dawać mniej miarek. Teraz daje 4 -5 łyżek na 250 ml. Dostaje tak od 3 dni i załatwia się normalnie i brzuch miękki. To prawie o połowę mniej niż zalecają. Czy możliwe, że te normy są zawyżone? Czy tylko moje dziecko tak reaguje? Sama nie wiem co robić, zostawić tak ? Trochę boję się, że za mało tego mm.

Gość gość
Porozmawiaj z lekarzem. Dziecko może nie być dobrze odżywione gdy zrobisz slabsze mleko. Dawaj mu więcej owoców i warzyw

Gość gość
U mnie jak jest juz starszy dodaje np zamiast jednej lub dwoch miarek mleka- kaszke. Ale u Cb jeszcze chyba zbyt wczesnie. Nie wiem zapytaj lekarza. Ja kiedys czytalam ze gorzej jak sie dodaje za duzo niz za malo miarek...

Gość gość
W Anglii był przypadek ze dziecko zmarło bo matka dawała mu za mało miarek mleka. Tylko tam chodziło o male dziecko, ktore bylo tylko na mleku.

Gość gość
W tym wieku myślę, że nic się dziecku nie stanie. Piszesz, że jest jeszcze na piersi. Na opakowaniu mm sprawdziłam w tym wieku dziecko powinno wypić 3 butelki na dobę. Zakładając, że przynajmniej raz karmisz piersią, to już odpada 1 butla. Dodatkowo jakiś nabiał, pewnie kaszę też jada. Nie przejmowałabym się. A co zawyżania, to słowa mojej pediatry. Na opakowaniach jest podawana górna norma. Wiesz ile dzieci jada mniej. Np. na opakowaniu jest 250 ml a dzieci jedzą 150 ml. I rozwijają się dobrze.

Gość gość
ja dawałam na początku o jedną miarkę mniej na polecenie pediatry (syn za szybko przybierał na wadze), pije hipp combiotic 2, na 160 ml (tyle dostaje w ciągu dnia) daję 4 miarki, na butelkę wieczorną 240 ml 5 miarek plus 2 łyżeczki kaszki lub kleiku, z wypróżnianiem nie ma problemu

Gość gość
Mysle ze to jest na tyle duze dziecko ze bedzie sygnalizowac glod. Mozesz kleikiem zagescic np. Wprowadzić kaszke zamiast jednej butli, albo dac dodatkowa "slabsza", najwazniejsze to by dziecko sie dobrze czulo

Gość gość
A czym grozi podawanie WIEKSZEJ ilości miarek? Prócz kłopotów z brzuchem kupa cis jeszcze może być?

Gość gość
tak, można dziecku nerki przeciążyć, bo te kaszki zawierają dużo chemii i jak dajesz za dużo to dziecko przedawkowuje te witaminy, żelazo i minerały