Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam mięsniaka macicy.......ma az 8 cm na 5 cm ...nie wiem co mam robic..

Polecane posty

Gość gość

mam dopiero 27 lat i nie bralam nigdy tabletek anty ,ani nie wspólzylam...na usg wykryl mi gin tego guza i powiedzial ,że jest w takim miejscu ,że ciezo bedzie zoperowac bez uszczerbku na macicy..bo on wzrasta do srodka jakby macicy przy trzonie zaraz i trzon jej mam tez powiększony...lekarz polecil kuracje drogimi(2 -3 tysiace) nierefundowanymi tabletkami hormonalnymi na E (NIE PAMIETAM NAZWY).... zalamalam sie..:( a tak chcialam miec dzieci w przyszlosci..nawet nie zdązylam wspolzyc z nikim a juz taki problem..nie wiem nawet czy z takim miesniakiem da sie wspolzyc i czego nie wolno robic..nic gin mi nie wyjasnil..kazal za 3 tygodnie przyjsc i potwierdzic co chce robic..czy bede brac hormony czy co..:(

Gość gość
na Twoim miejscu poszłabym na konsultację do drugiego lekarza, nie ma co ufać jednemu

Gość gość
isc do jeszcze jednego gina????? myslicie ze powie co innego??juz sama nie wiem co robic....ten gin dal mi namiar nawet na takiego znajomego co sprzedaje taniej ten hormon..

Gość gość
Najpierw zasięgnij opinii o tym leku, czy naprawdę jest skuteczny i czy nie jest to jakieś eksperymentalne leczenie. Ja byłam w podobnej sytuacji, miałam mięśniaka z tym, że duzo mniejszego i moja gin zaproponowała mi też leczenie lekiem na E , może nawet to ten sam lek bo bardzo kosztowny, kuracja 3 -miesięczna miała kosztować ok. 1000 zł. Nie zgodziłam się, ale dlatego, że mam dzieci i nie zależało mi na utrzymaniu macicy, zgodziłabym się na jej wycięcie gdyby mięśniak się powiększył. Po kilku m-cach mięśniak zaczął się samoistnie zmniejszać i dziś jest tak mały, że nie trzeba z nim nic robić tylko obserwować [ usg]. Gdzieś na jakimś forum ginekologicznym czytałam o tym leku, ale to było dawno i nie bardzo pamiętam jakie były opinie.

Gość gość
a co zrobilas ze miesniak ci sie zmniejszyl??stosowalas jakies leki???

Gość gość
Mi też proponowano kurację tym lekiem . Koszt opakowania to 700zł , trzeba kupić 3. Poszłam do innego ginekologa , który stanowczo mi odradził ponieważ stwierdził , że jest mało skuteczny i nierefundowany . Miałam laparoskopię ale i tak znowu pojawiły się 2 nowe..

Gość gość
Chciałam dodać , że pisałam o leku Esmya.

Gość gość
Istnieje kilka metod leczenia mięśniaków macicy. Jedną z nich jest terapia farmakologiczna octanem uliprystalu. Dzięki niej wielkość mięśniaków zmniejsza się o 30-50%, co w połowie przypadków pozwala uniknąć operacji. Dodatkowo, już po 7-10 dniach od rozpoczęcia przyjmowania leku następuje redukcja obfitych krwawień. Tak twierdzi Romuald Dębski dr n. med gin

Gość gość
wez te tabsy jak ci gin proponuje,bo inaczej dzieci mozesz nie mieć..

Gość gość
Ten octan to właśnie substancja czynna leku Esmya . Skuteczność tego leku budzi wiele wątpliwości . Kuracja tym lekiem jest przygotowaniem do zabiegu !!! Dzięki niemu mięśniak może się trochę zmniejszyć i zabieg może być łatwiejszy do przeprowadzenia . Sama kuracja lekiem nie powoduje usunięcia mięśniaków. Proponuję poczytać opinię na temat tego leku .

Gość gośćasia
Kochana idz do jeszcze innego lekarza. Ja mialam miesniaka 15 cm ,4 tygodnie temu usunieto mi macice bo innego wyjscia nie bylo.Wiedzialam ze je mam ale lekarz u ktorego bylam to zbagatelizowal a miesniak szybko urosl.Bogu dziekuje ze trafilam na super lekarza a Gdansku ktory mnie zoperowal bo myslalam ze umre bólu.Leku ani jego wlasciwosci nie znam.Walcz bo mlodziutka jestes .Pozdrawiam cieplo i zycze Ci duzo zdrowia☺

Gość gość
jak zacznie ci naciskac na pęcherz i kręgosłup to dopiero zobaczysz. mięsniaki zagrażają zyciu ...

Gość gość
idz jak najszybciej do innego ginekologa, najlepiej jeszcze dwoch. najlepiej usunac i nie jest powiedziane, ze nie bedziesz mogla zajsc w ciaze - czesto wycina sie jedynie kawalek, ktory odrasta, ale idz jak najszybciej do innego gina aby wybrac optymalne wyjscie!!!

Gość gość
A po co ma isć do innego ginekologa??Przecież inny nie powie nic innego!Usunąć trzeba i koniec.Co inny ginekolog wymysli?Ludzie myślcie a nie piszcie bzdur.

Gość gość
przeczytaj uważnie Autorka ma mięśniaka, którego nie można usunąć ponieważ skierowany jest ku trzonowi macicy

Gość gość
faktycznie jeśli mięsniak jest przy trzonie macicy to niedobrze bo pęcherz uciska pewnie i nie da sie go usunąć bez uszkodzenia macicy.

Gość gość
ale wielki ten twój mięśniak.

Gość gość
Chyba pomyliły Ci się milimetry z centymetrami. Bo z tego co napisałaś, wynikałoby że mięśniak jest większy od całej macicy.

Gość gość
Nie pomyliły się jej centymetry .Takie własnie są mięsniaki. Ja miałam 9 cm na 6 cm i gin mówił,że wieksze widzi nonstop.

Gość gość
WSPOLCZUJE