Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Vulcan gotowanie, przepisy

Polecane posty

Gość gość

Pręga Wołowa Duszona w Winie Składniki 1 kg. pręgi wołowej tłuszcz do smażenia (masło klarowane) mąka ziemniaczana (do obtoczenia kawałków mięsa) 150 ml wina czerwonego (półsłodkie) 3 cebule (pokroić w piórka) 4 ząbki czosnku (pokroić w plastry) słodka papryka (mielona) przyprawy: sól / czarny pieprz Sposób przygotowania Pręgę umyć, osuszyć, oddzielić od kości i podzielić na duże gulaszowe kawałki. Mięso lekko przyprawić solą, pieprzem, papryką i obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej. Urządzenie VULCAN rozgrzać do 200*C (poz.4) zeszklić cebulę i czosnek na nie wielkiej ilości masła, wyjąć z brytfanny i odłożyć na bok. Włożyć mięso i mocno podsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron, dodać cebulę z czosnkiem i zalać wodą, aby całkowicie zakryła mięso. Dusić pod przykryciem zmierzając temperaturę do 150*C (poz.3), prze około 60 min, następnie podlać winem i dalej dusić do zupełnej miękkości mięsa, Po odparowaniu wody uzupełnić ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kotleciki z pieczarek z papryką i koperkiem Składniki - 0,5 kg pieczarek - 20 dag żółtego sera - pół papryki surowej lub konserwowej - pęczek koperku - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania Pieczarki i ser trzemy na dużych oczkach, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko łączymy jajkiem i łyżką bułki tartej. Formujemy w kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym urządzeniu VULCAN w temperaturze 225*C (poz.4,5) zraszając delikatnie płyty olejem. Nakładamy na całą płytę, zraszamy górę kotlecików olejem i zamykamy górną płytą. Smażymy około 3-4 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Filety z piersi kaczki w miodzie lawendowym Składniki 4 filety z kaczki słoiczek miodu lawendowego 0.5 litra bulionu warzywnego cebula bouquet garni (liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku, natki pietruszki i rozmarynu) sól pieprz łyżka masła Sposób przygotowania Skórę filetów smarujemy miodem. Urządzenie VULCAN rozgrzewamy do temp. 200ºC (poz.4) wraz z brytfanną Filety układamy w brytfannie skórą w dół, karmelizujemy bez tłuszczu na złotobrązowy kolor, następnie pieczemy przez około 5 min. obracamy i pieczemy jeszcze 10min. Sos spod pieczenia rozrzedzamy bulionem i dusimy do miękkości na temperaturze 150*C (poz.3), odparowujemy, potem dodajemy zimne masło i mieszamy. Piersi kaczki układamy na podgrzanych talerzach, pokrojone w plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy z ziemniakami i pomidorami duszonymi z papryką, szalotkami i czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Obfita pieczonka z ogniska Składniki • 100 g boczku wędzonego • 200 g karkówka w marynacie • 8 ziemniaków • 2 cebule • 3 ząbki czosnku • 2 marchewki • Liść laurowy • Kilka ziarenek ziela angielskiego • Sól, pieprz • Liście białej kapusty Sposób przygotowania Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty (inaczej pieczonka może się przypalić). Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę i ułożyć w brytfannie, włożyć do urządzenia VULCAN przykryć i piec w temperaturze około 175 *C (poz.3,5) około 30-40 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą Składniki ciasto francuskie gotowe 50 dag liści szpinaku 10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach 25 dag tartej mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania Liście szpinaku wrzuć na suchą, rozgrzanego VULCANA 200*C (poz.4) wraz z brytfanną i mieszaj lekko, smaż, aż liście zwiędną. Wyjmij szpinak i na łyżce masła zeszklij czosnek przepuszczony przez praskę, boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko. Jajka roztrzep i wymieszaj z 20 dag tartej mozzarelli. Dodaj przestudzony szpinak i czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno i boki brytfanny wyłóż ciastem francuskim. Wylej na niego farsz z szpinaku i wyrównaj powierzchnię. Posyp podsmażonym boczkiem i resztą sera mozzarella. Wstaw do nagrzanego VULCANA do 200*C (poz,4). Piec ok 20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Placki z piersi kurczaka i serem Składniki Pierś kurczaka: 1 podwójna Ser żółty 0,2 kg Magii 3-4 łyżki Mąka ziemniaczana 4 łyżki Jajka 4szt Zioła (według uznania) Olej do smażenia Sposób przygotowania ser żółty tarty na tarce ( dość drobno ) pierś kurczaka pokrój w kostkę jajka roztrzep w misce dodaj magii i mąkę, następnie dodaj ser, piersi i wszystko wymieszaj, przykryj folią i włóż do lodówki na 1h ( możesz również dodać pieczarki bądź inne warzywa, które lubisz) po 1h wyjmij z lodówki, ponownie wymieszaj. rozgrzej VULCAN przesmaruj płyty olejem i smaż jak placki ziemniaczane. 1,5 min. z jednej i 1,5 min. z drugiej strony z zastosowaniem ramki dystansowej można do tego dania podać również sos czosnkowy. pyszne na ciepło i na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Clafoutis z pomidorkami czereśniowymi i oliwkami Składniki po łyżce masła i mąki do formy 10 dag czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 3 jajka 12 dag mąki sól, pieprz szklanka mleka 50 ml oliwy 7 dag parmezanu 50 dag pomidorków czereśniowych Sposób przygotowania VULCAN rozgrzewamy do temp. 180*C (poz. 3,5), Brytfannę natłuszczamy i oprószamy mąką. Oliwki przecinamy na pół, mieszamy w misce ze świeżymi listkami tymianku. Jajka mieszamy w misce z mąką, solą i pieprzem. Dolewamy mleko i oliwę, wrzucamy tarty parmezan i mieszamy. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i rozkładamy na dnie naczynia, wokół rozrzucamy oliwki w tymianku. Wlewamy mieszaninę jajeczną. Tak przygotowaną brytfannę wstawiamy do urządzenia na około 20 min. Nieco studzimy przed podaniem. Wspaniale smakuje z lekkim białym winem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku Składniki · wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · łyżeczka oleju · pomidory 2 szt · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Sposób przygotowania: Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki długość 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć w rozgrzanej brytfannie do temperatury 200*C (poz.4), wraz z pomidorami pokrojonymi w cząstki. Następnie zalać wywarem, razem z fasolką i opłukanym, rozdrobnionym kalafiorem. Gotować około 15 min. zmniejszając temperaturę do 150*C (poz.3). Doprawić do smaku. Można zagęścić zasmażką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Boczek w chrzanowo-piwnej marynacie Składniki 50 dag boczku łuskanego Marynata: 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 3 łyżki musztardy ziołowej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki jasnego piwa vegeta podravka do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Boczek pokroić na niezbyt grube plastry -około 1 cm Marynata: W miseczce wymieszać musztardę z chrzanem i oliwą doprawić do smaku wg uznania vegetą i pieprzem,wlać sok z cytryny i piwo poczekać aż się wypełni. Dokładnie wymieszać. Plastry boczku ułożyć w misce zalać powstałą marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin lub całą noc, od czasu do czasu przemieszać. Rozgrzać urządzenia VULCAN do 225*C (poz.4-5), nałożyć paski boczku na dolną płytę, zamknąć górną i grillować około 1.5min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fasolka rozmaitość Składniki fasolka 2 szklanki marchew 1 sztuka cebula 2 sztuki pieczarki (małe) ok. 50 dag mięso mielone ok. 40 dag wędlina 20 dag koncentrat pomidorowy olej sól pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę przebrać, wypłukać, zalać wodą i moczyć około dwóch godzin w brytfannie Pieczarki opłukać, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą na płycie w temperaturze około 200*C (poz.4) Zdjąć z płyty i przełożyć na miseczkę. Odlać wodę. Zalać świeżą i postawić do gotowania. Dodać obraną i pokrojoną marchew, oraz przesmażone pieczarki z cebulą do fasoli. Mięso mielone odrywać widelcem i wrzucać do potrawy. Dodać też pokrojoną wędlinę, doprawić koncentratem i przyprawami. Wszystko razem dusić do miękkości fasoli na temperaturze 150*C (poz.3)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jajeczne kotleciki Składniki pierś z kurczaka lub szynka konserwowa 7 jajek 150g sera żółtego bułka - namoczyć w mleku troszkę natki pietruszki bułka tarta sól i pieprz Sposób przygotowania: 6 jaj ugotować na twardo następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pierś lub szynkę pokroić w kosteczkę Ser żółty zetrzeć na tarce na małych oczkach Trochę natki pietruszki pokroić Bułkę namoczyć w mleku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dodać 1 surowe jajko doprawić solą i pieprzem i uformować kotlety. Otoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w VULCANIE na dolnej płycie z użyciem ramki dystansowej w temperaturze 225*C (poz.4-5) około 3-4 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Delikatny dorsz z grilla Składniki 4 filety z dorsza 1 cytryna słodka papryka w proszku sól czerwony pieprz w ziarnach oliwa natka pietruszki sos musztardowo-paprykowy Sposób przygotowania: Filety rybne umyj, natrzyj solą, słodką papryką i grubo zmielonym pieprzem czerwonym. Następnie każdy filet skrop obficie sokiem z cytryny, dodaj odrobinę oliwy i odstaw do lodówki na pół godziny. Zamarynowanego dorsza smażymy na rozgrzanym VULCANI do 225*C (poz.4-5) z zastosowaniem ramki dystansowej po 2 min. z każdej ze stron. Gotową rybę oprósz posiekaną natką pietruszki i podawaj z sosem musztardowo-paprykowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miruna pieczona w paście Składniki 4-5 sztuk filet miruna sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 1 sztuka papryka czerwona 2 łyżki natka pietruszki 1-2 ząbki czosnek 2 sztuki dymka 2-3 łyżki masła klarowanego/olej Sposób przygotowania: Paprykę opłukać i drobniutko pokroić w kostkę. Dymkę i natkę posiekać dodać do papryki , dodać również rozgnieciony ząbek czosnku, masło i sól do smaku. Składniki wymieszać tak by połączyły się z masłem. Filety z miruny podzielić na części i oprószyć do smaku pieprzem cytrynowym. Ułożyć połowę filetów na dnie brytfanny wysmarowanej masłem i przykryć częścią przygotowanej wcześniej pasty. Położyć na pastę drugą część filetów i ponownie wyłożyć i rozprowadzić na filetach równomiernie pastę. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200*C (poz.4)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czerwona fasola duszona z wołowiną Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszkę pomidorów 2 ząbki czosnku 2-3 cebule Ok. 0,5 l bulionu (może być z kostki) Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, tabasco Przyprawa do dań meksykańskich 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: W brytfannie rozgrzewamy do temperatury 200*C (poz.4) z oliwą i szklimy na niej pokrojoną cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy aż mięso zmieni kolor. Wlewamy do brytfanny pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak by przykrył mięso). Doprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy na temperaturze 150*C (poz.3) około 10 min. Fasole i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. delikatnie mieszając.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Meksykańska Zapiekanka z Udek Kurczaka Składniki 5 udek z kurczaka (udka wytrybować i usunąć kości) łyżka oleju 1 cebula (pokroić) 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 puszka pomidorów (pokrojone / bez skórki / 400 g.) 2 puszki czerwonej fasoli (odsączyć / 800 g.) 150 ml czerwonego wina szczypta curry (mielony szczypta kurkumy (mielona) 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chili (mielony) 1/3 łyżeczki cynamon (mielony) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona) 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona) przyprawy Sposób przygotowania: Wytrybowane udka z kurczaka bez skóry, pokroić w średniej wielkości kawałki, umyć, osuszyć, i na rozgrzanej brytfannie w VULCANIE rozgrzanym do 225*C (poz.4-5) w oliwie obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do miski naczynia. Na pozostałym po podsmażeniu tłuszczu w brytfannie zeszklić pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, następnie dodać wszystkie przyprawy, wlać pomidory, fasolę, wino. Dodać mięso do brytfanny, wymieszać. Piec w rozgrzanym VULCANIE przez około 25 minut w 180*C (poz 3-4)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
CZULENT Składniki: 800 g mięsa wołowego (karkówka, pręga, goleń) 2 puszki białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 marchewki ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra i łagodna, kminek rzymski 3 łyżki masła klarowanego 1,5 szklanki kaszy pęczak Sposób przygotowania: Urządzenie VULCAN rozgrzewamy wraz z brytfanną do 250*C (poz.5) Wkładamy masło klarowane, pokrojone mięso w kostkę 1,5x1.5 cm oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę smażymy około 5-6 minut do zrumienienia się mięsa i cebuli następnie zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielski i dusimy na temperaturze 150*C (poz. 3) przez około 45 min. do miękkiego mięsa dodajemy posiekany czosnek, marchew pokrojoną w plastry i gotujemy aż marchew będzie miękka dodajemy fasolę, doprawiamy do smaku kaszę gotujemy w osobnym garnku według zaleceń producenta podajemy CZULENT wraz z kaszą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
CHILI CON CARNE Składniki: 600 g mielonego mięsa z wołowiny 1 duża papryka 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów przyprawy: chili, sól, kumin 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Urządzenie VULCAN rozgrzewamy wraz z brytfanną do temperatury 225*C (poz.4-5) dodajemy olej, cebulę i czosnek smażymy aż się zeszkli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i chwilę podsmażamy dodajemy mieloną wołowinę i smażymy aż mięso nabierze szarego koloru dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż mięso będzie miękkie około 15-20 min. na koniec dodajemy fasolę z puszki i doprawiamy do smaku podajemy z ryżem lub z plackami tortilli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
FORSZMAK Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 200 g szynki wędzonej 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 4 ziemniaki 1 mały koncentrat pomidorowy 500 ml bulionu 100 g żółtego sera wędzonego 100 ml śmietany natka pietruszki 1 łyżka oleju 1 Łyżka mąki przyprawy sól, pieprz Sposób przygotowania: mięso kroimy na paski, posypujemy pieprzem, mąką, dodajemy pokrojoną w paski szynkę oraz boczek, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę, ogórki w paski ziemniaki w kosteczkę 1x1 cm do rozgrzanej brytfannę do 250*C dodajemy olej, następnie cebulę z czosnkiem lekko przesmażamy dodajemy mięso, boczek i szynkę. Smażymy aż będzie rumiane następnie dodajemy ogórek, i chwilę podsmażamy jeszcze dodajemy bulion, przecier pomidorowy, ziemniaki i dusimy około 5 min. redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na koniec dodajemy śmietanę, posypujemy natką pietruszki, i drobno startym serem lekko zapiekamy na zamkniętym urządzeniu 2-3 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
SCHAB DUSZONY W POMIDORACH Składniki: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 2 puszki pomidorów krojone bez skórki Sposób przygotowania: schab pokroić na plastry 1.5 cm. przyprawy wymieszać i obtoczyć w nich mięso rozgrzać urządzenie VULCAN do 250*C (poz. 5), przesmarować płyty olejem i smażyć schab około 2 min. usmażone mięso przekładamy do brytfanny dodajemy pokrojony seler naciowy, pomidory z puszki i dusimy około 15 min. na temperaturze 150*C (poz.3) w razie potrzeby doprawiamy do smaku, podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
POTRAWKA ZE SCHABU Składniki: 500 g schabu 20 g suszonych grzybów garść grzybów mun seler naciowy (5 łodyg) 6 ząbków czosnku duża cebula 3 łyżki sosu sojowego olej sól pieprz Sposób przygotowania: schab kroję na kawałki i marynuję na noc w sosie sojowym, oleju i całymi ząbkami czosnku lekko zgniecionymi nożem grzyby zalewam szklanką wody i odstawiam na noc schab z marynatą przekładam na brytfannę rozgrzaną do 225*C (poz.4-5) i smażymy około 5 min. dodaję cebulę pokrojoną w większe kawałki i seler naciowy pokrojony w słupki. Dolewam grzyby z wywarem i duszę do miękkości wszystkich składników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
GULASZ WEGETARIAŃSKI Składniki: 150 g ziemniaków 190 g kalafiora 1 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 2 kiszone ogórki przecier pomidory w kartoniku 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sól,pieprz, słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: rozgrzać brytfannę w VULCAN do 225*C (poz.4-5) dodać olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę ziemniaki, paprykę, cukinie oraz ogórki pokroić w paski, kalafior podzielić na małe części do brytfanny dodać ziemniaki, paprykę, kalafior, kukurydzę, cukinię oraz ogórki i smażyć około 10 min. następnie dodać przecier pomidorowy i dusić do miękkości około 10 min na temperaturze 150*C (poz.3) na koniec dodać mąkę i przyprawy do smaku i wymieszać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
NALEŚNIKI PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki: 2 szklanki mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania: wszystkie składniki dać do garnka starannie wymieszać żeby nie było grudek rozgrzać VULCAN do 250 *C (poz.5) przetrzeć płyty olejem nalać ciasta na dolną płytę chochlą około 200ml, zamknąć górną płytę i po około 20 sekundach naleśnik gotowy. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej chrupki trzymamy do 1 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
PANIEROWANY SELER Składniki: duży seler sól pieprz suszone oregano 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia rukola pomidory oliwa ocet balsamiczny Sposób przygotowania: selera umyć, obierać, i pokroić w 1-centymetrowe plastry następnie obgotować w lekko osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż warzywo zmięknie pozostawiam do ostudzenia jajko roztrzepuję z solą, pieprzem i oregano. plastry selera obtaczam w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej smażyć na rozgrzanym VULCAN do temperatury 225*C (poz.4-5), płytach zroszonych olejem około 3 min. podać na rukoli z ćwiartkami pomidorów skropionych oliwą i octem balsamicznym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
FASOLKA SZPARAGOWA NA BOGATO W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: 500g fasolki szparagowej 150g wędzonego boczku 150g szynki wiejskiej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób przygotowania: fasolkę myję, odcinam końcówki i gotuję w wodzie (brytfannie) z dodatkiem soli i cukru przez 10 minut od zagotowania bez otwierania górnej płyty urządzenia VULCAN w temperaturze 150*C (poz.3) odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia oraz kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. cebulę kroję w małą kostkę i podsmażam do zeszklenia na rozgrzanym oleju w brytfannie w temperaturze 225*C (poz.4-5). dodaję czosnek i smażymy 2 minuty następnie wrzucam pokrojony w kostkę boczek i smażę kilka minut do zrumienienia. paprykę myjemy, usuwam gniazda nasienne i kroimy w paski do cebuli z boczkiem i czosnkiem wrzucam paprykę, całość smażę kilka minut. kiedy papryka zmięknie dodaję przecier pomidorowy pomidory i ugotowaną fasolkę doprawiam do smaku przyprawami i ziołami podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ZAPIEKANE BUŁKI Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I MIĘSEM Składniki: 5 bułki kajzerki 25 dag mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 1/2 papryki 150 gram pieczarek sól pieprz słodka papryka majeranek \Sposób przygotowania: ścinam wierzchy bułek i wydrążam ostrożnie miąższ aby nie uszkodzić skórki do rozgrzanym brytfanny 225*C (poz.4-5) dodajemy olej i smażę drobno posiekaną cebulę. kiedy się zeszkli dodaję oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Smażymy kilka minut. do miski przekładam mięso mielone, dodaję ostudzone warzywa i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiam. masą napełniam wydrążone kajzerki i układam w brytfannie. Obok każdej bułki kładę ścięty wierzch. Wstawiam do nagrzanego do VULCAN 200*C (poz.4) i pieczemy przez 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KRUPNIOK (kaszanka) Z KAPUSTĄ KISZONĄ Składniki: 6 krupnioków 150 gram kiszonej kapusty 6 plastrów wędzonego boczku majeranek sól pieprz folia aluminiowa Sposób przygotowania: na kawałku folii aluminiowej kładziemy odciśniętą kapustę kiszoną (około 2 łyżek), plaster boczek oraz kaszankę następnie oprószam solą, pieprzem i majerankiem całość zawijam w folię aluminiową tworząc podłużne paczuszki i kładziemy ostrożnie(żeby nie zarysować powłoki) do rozgrzanej brytfanny w temperaturze 200*C (poz.4) pieczemy po zamknięciu około 15-20 min. następnie delikatnie wyjmujemy na półmisek i odwijamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
OMLET WŁOSKI Składniki: 2 jajka 2 plastry pomidora szczypiorek zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: rozgrzej urządzenie VULCAN do 225*C (poz.4) jajka wybić do miseczki, dodać pokrojony drobno pomidor, szczypiorek oraz zioła i dobrze roztrzepać przesmarować płyty olejem wylać na rozgrzane płyty jajko, zamknąć górną płytę przytrzymując na 15 sekund delikatnie pod koniec żeby się ścięło jajko z góry puszczamy górną płytę i po 30 sekundach omlet gotowy można podać z keczupem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
GRILOWANA WIEPRZOWINA ala KEBAB NA PATYKU Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego cebula 2 łyżeczki ziół włoskich jajko mąka łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz patyczki do szaszłyków łyżeczka olej Sposób przygotowania: Mięso wyrób dokładnie z drobniutko posiekaną cebulą, jajkami, przyprawami Odstaw na 15 minut Z masy uformuj wałeczki, włóż w środek patyczek i rozprowadź mięso równomiernie Obtocz w mące Rozgrzej VULCANA do 225*C (poz.4-5), przesmaruj płyty olejem, smaż około 2-3 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
DUSZONA KAPUSTA Z BOCZKIEM I SZYNKĄ Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 9 średnich ziemniaków 20 dag wędzonego boczku łyżeczka olej 50 dag krótkich kiełbasek typu śląska, każda pocięta na 3 części duża cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kminku kilka nasion jałowca pieprz, sól duże, twarde kwaśne jabłko 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l musztarda Sposób przygotowania: Kapustę delikatnie odciskamy i siekamy; jeśli jest za kwaśna, można na krótko namoczyć Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie, ostrożnie odcedzamy, aby się nie rozpadły, (można w garnku) Boczek kroimy w grube kawałki Do rozgrzanej brytfanny (225*C poz.4-5) dodajemy łyżkę oleju, obsmażamy boczek i kiełbaski Gdy zaczną się brązowić, dodajemy pociętą w grube piórka cebulę, posiekany czosnek, kminek, jałowiec, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż cebula się ze złoci. Dodajemy cząstki jabłka (ze skórką), dusimy razem 2–3 min. Dokładamy kapustę, wino i 1/2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 min. Dokładamy ziemniaki, trzymamy pod przykryciem jeszcze chwilę, żeby się zagrzały Przed podaniem posypujemy natką. Podajemy z musztardą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
POLENDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIWNO-RODZENKOWYM Składniki: 2 polędwice wieprzowe (ok. 700 gram) 3 cebule szklanka piwa jasnego 3/4 szklanki rodzynek sułtanek 5 ząbków czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka olej do smażenia sól i pieprz do smaku zioła ulubione - rozmaryn, koperek, oregano (świrze ) Sposób przygotowania: Polędwiczki umyć, ściągnąć błonki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z dwoma szczyptami soli. Następnie polędwiczki natrzeć czosnkiem, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę. W brytfannie rozgrzanym w urządzeniu VULCAN 225*C (poz.4-5), na łyżce oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej polędwiczki i obracając mięso - przesmażyć je z każdej strony około 3-4 min. Następnie do mięska wlać piwo i wsypać rodzynki,piwo i rodzynki mają przykryć mięso Dusić 20 minut na 150*C (poz.3), bez przykrycia górnej płyty, aby sos się troszkę zredukował, a następnie przykryć i dusić kolejne 15 minut, aż polędwiczki będą miękkie Polędwiczki wyciągnąć z garnka. Pokroić na mniejsze porcje, a powstały sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą/pieprzem oraz zmiksować na gładki sos Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionymi świeżymi ziołami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×