Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktoś prowadzi dietę kwasowo zasadową?

Polecane posty

Gość gość

bo postanowilam wyrównac swoją gospodarke zasadowo kwasową..jest ktoś chętny do takiej diety? byśmy wspólnie dzielili się codzień pomysłami na dania, wrażeniami, i ogólnie ;) samej tak nudno wymyślać te posiłki by bylo więcej zasad mniej kwasów...;)

Gość gość
M. Co proponujesz ? Jakieś pomysły ?

Ja kiedys juz probowalam czegos podobnego tylko chcialam jeszcze prowadzic diete z nielaczeniem, czyli weglowodany typu kasza ryz makaron np z warywami i oddzielnie bialka, mieso, ryby. To trudne, wdrozenie takiej diety ale podobno tak nalezaloby sie odzywiac chcac byc zdrowym. Slyszalas moze o diecie sw Hildegardy? Kiedys bardzo mnie tez zainteresowala.

Gość gość
tu autorka:) M. opowiedz coś o tej diecie :) z tym niełączeniem też czytałam właśnie i całkiem niezłe to jest choć trudne :) dziś jadlam kilka kiwi, pomidora, cebulę, do tego kaszę jaglaną bo jako jedyna niezakwasza organizmu, i do tego troszkę drobiu, powinno stanowić dzienne pożywienie 30% kwasów, 70% zasad :)

Gość marcel_porcelana
moze wy mi powiecie dlaczego moje gazy są tak trujące ? Kwaśne a jednocześnie zasadowe, rzekłbym że nawet obojętne, ale na pewno nie dla otoczenia.

No wlasnie wiekszosc owocow i warzyw to zasadotworcze produkty. Niektore owoce i warzywa sa tez kwasotworcze ale nie wiem ktore bo w necie bylo kilka stron na ktorych byly i w kwasotworczych i w zasadotworczych wiec juz sama nie wiem ktore zrodlo bylo dobre. Masz jakas dobra stronke z wlasciwa rozpiska? Ja teraz lacze i na dzien dzisiejszy jeszcze odzywiam sie pewnie z przewaga tych kwasotworczych produktow. Mam zamiar zastepowac te glowne weglowodany w wiekszosci kasza jaglana wlasnie i mozna z warzywami robic ja sobie.

Gość gość
myślę że każdy tutaj czy świadomy czy też najczęściej nie. Gdybyśmy nie utrzymywali równowagi bylibyśmy chorzy. Możesz zamiast diety po prostu wyluzować i pozwolić sobie w życiu na odrobinę wszystkiego bo jak czegoś za dużo to nie zdrowo(tyczy się nie tylko jedzenia)UROZMAICAJ ŻYCIE!

Wg diety sw Hildegardy sa bodaj 4 produkty ktore sa wylacznie pozytywne dla organizmu ludzkiemu bo inne choc mowi sie ze b zdrowe pmaja jakies skutki uboczne przy spozywaniu ich np w wiekszej ilosci. Sa to koper wloski, kasztany jadalne jakas odmiana orkiszu i jeszcze cos ale nie pamietam, natomiast toksyczne dla ludzi sa: por, wieprzowina chyba sliwki fioletowe i cos jeszcze tez nie pamietam. Jeszcze jakies przyprawy bd zdrowe byly wymieniane i wgl, mega ciekawe, tylko ja probowalam np kasztanow jadalnych i srednio mi smakuja chyba ze trzeba umiec je jakos fajnie przyrzadzic.

Gość gość
dziś zaczęłam dzień od kiwi- podobno zasadotworcze ;) właśnie sama szukam jakiejś konkretnej strony na której byłaby właściwa rozpiska bo tak jak mówisz wszędzie pisze co innego np w jednej tabeli czytam ze soki owocowe sa zasadowe a w innej ze kwasotwórcze no i już zglupialam tak samo o suszonych owocach ze zasadowe a w innej ze sa bardzo kwasotwórcze.. wiem tylko tyle ze kwasotwórcze jest wszystko co zawiera przewage siarki,chloru i fosforu a zasadowe to co zawiera najwiecej potasu, wapnia i magnezu.. jeszcze jedną ciekawą rzecz słyszałam polecają zrobić sobie proszek z zmielonych skorupek jajek kurzych ale takich z własnego chowu, nie karmionych paszą te skorupki ugotowane zmielic i codziennie na czubku noża dodawać je do jedzenia wtedy alkalizuja jedzenie bo zawieraja te pierwiastki które neutralizuja kwasy także to wyjdzie na zdrowie, bez żadnych suplementow :) muszę zrobić ten proszek tylko nazbieram więcej jajek naszczescie mamy u rodziców własne kurki także będą skorupki napewno dobre :) co dziś myslicie jesc na obiad? bo ja napewno kasze jaglaną albo ziemniaki bo także sa zasadowe tylko niewiem z czym...bardzo ciężko mi wyeliminować mięso z posiłków dlatego staram się jesc go mniejsza ilość i dodawać na talerz za to warzyw więcej :)