Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alimenty

Polecane posty

Gość gość

Jak wygląda kwestia opiekunki na czarno przy alimentach. Czy można mieć w sądzie bądź później problemy w związku z tym, że zatrudnia się opiekunkę na czarno? Wykazując wydatki na dziecko 1600/m-c opiekunka +400 zł wydatki miesięczne na dziecko, połowa 1000 zł, miałyście kiedyś taką sytuację?

Gość gość
A jak niby udokumentujesz te 400zł? Nie masz umowy więc na jakiej podstawie ta kwota w ogóle.

Gość gość
Moja koleżanka podawała ten koszt i zostało to uznane, sąd nie interesuje się kwestią podatkową. Sędziowie orientują się jakie są stawki opiekunek w danym rejonie na bazie doświadczeń z innych spraw. Nikt nie broni opiekunce rozliczyć sobie tych dochodów. Jakby eks miał z tym problem, to należy mu wyjasnić, że zatrudnienie niani legalnie oznacza sporo większe koszty dla niego również. A pozostałe 400 zl na dziecko to dość mało, nie płacisz czynszu, nie kupujesz szczepionek, nie wyjeżdżasz nigdzie z dzieckiem?

Gość gość
Płacę ze swoich - remont pokoju dla dziecka, meble, wszystkie szczepionki, wyprawka, wózek, 99% zabawek, wszystkie ubranka kupiłam za swoje, wakacje, wyjazdy też były i są z moich pieniędzy.

Gość gość
Czynsz też płacę, chyba mu się wydaje, że dziecko nie partycypuje w takich kosztach. 400 zł podałam przykładowo, wiem, że dziecko kosztuje więcej. Bardziej chodziło mi o kwestię opiekunki.

Gość gość
1000Zl alimentow to dużo. Sam się na tyle zgodził? Moj były to taki s*******n ze na rozpawe brał dobrego adwokata, a alimentow placi 400zl przy miesiecznym dochodzie 4 tys.

Gość gość
ja nie wiem z kim sobie tę dzieci robicie? mój ex płaci za wszystkie zajęcia dodatkowe, lekarzy, obozy. nie ma stałej kwoty alimentów. generalnie umówiliśmy się ze dzwoni pod koniec miesiąca i pyta ile wydalam i połowę pieniędzy po chwili mam na koncie. trudno nie wyszło nam, ale to jego dziecko i o nie dba, bo rozwód wziął z żoną a nie z dzieckiem.

Gość gość
To tylko pozazdrościć. Moj były to taki bardzo praktykujący katolik co się puszczał na lewo i prawo. A teraz alimenty tylko tyle co sąd ustalił i żadnej pomocy i kontaktu. Żeby ten cham i wyrodny ojciec zdechnął razem ze swoją kurwą w nadchodzącym roku. Przeklinam ich......

Gość gość
Ja też nie wiem z kim wy sobie te dzieci robicie, że aż rozwód jest konieczny... Nie potraficie ze sobą sami wytrzymać.

Gość gość
to ze w życiu różnie się układa i człowiek idzie inna droga jest zrozumiałe. ale ze własny ojciec traktuje dziecko jak zło konieczne? jakim to trzeba być człowiekiem? ja nie mam zasadzonych alimentów. nie wnosiłam bo nie było potrzeby-maz loży na dziecko bo jak pisałam to my się rozstaliśmy. co nie zmienia jego relacji z dzieckiem. małżeństwem byliśmy 11 lat, po rozwodzie jesteśmy 6 lat. syn ma 13lat i ma wspaniały kontakt z tatą. obecnie oboje kogoś tam mamy. nie żałuję decyzji o rozwodzie bo pewnie obecnie byśmy się nienawidzili a tak mamy poprawne relacje.

Gość gość
2 tys. na dziecko, cz y ci od jebało, płaca w naszym kraju ok. 1200 zł a tych chcesz na dziecko 2 tys.

Gość gość
mój ex przelewa mi od 500 do 1800zl w zależności od potrzeb. plus opłaca zajęcia dodatkowe. no tyle ze to juz dość spore dziecko...

Gość gość
Zawsze lepiej ubiegać się o większą kwotę.

Gość gość
To ja się pochwalę, ja dostawałam od 250 do 600zł (ale uwaga, aż TRZY razy w ciągu kilkunastu lat dostałam 800!). A aktualnie komornik mi przelewa od 10zł (sic!) do 300 :) I tak, ja dostawałam bo ja jestem tym dzieckiem :P Ojciec NIGDY nie płacił za nic dodatkowego, wpływ na konto to było wszystko + zero widzen czy kontaktów. A i tak nie mam najgorzej ;)

Gość gość
I tacy właśnie są ci wyridni tatusiowie, A przynajmniej z 90%

Gość gość
jakbyście nie rozkładały nóg to nie było by tego problemu.

Gość gość
Wiesz, też się dziwię, że moja matka biologicznemu rozłożyła nogi. Ani to ładne, ani odpowiedzialne, ani pracowite. Inteligencję pewną miał, jednak słabości charakteru sprawiły, że nie był w stanie jej wykorzystać. Ale cóż, trafiła na "frajera"(bo tak zdaje się na kafe na ojczymów się mów) który wziął odpowiedzialność za pasierbicę więc nie wszyscy mężczyźni tacy paskudni ;)

Gość gość
facet jak chce wydawać na cudze pieniądze to frajer, który nie może znaleźć wolnej kobiety , taka prawda

Gość gość
moj brat od 3 lat jest z dziewczyną z dzieckiem. jej były nawet nazwiska nie dał brat ubiera i utrzymuje tą małą. czy nie mógłby być z inną kobietą? raczej by mógł bo zawsze miał powodzenie. po prostu w tej sie zakochał i z tą chce hyc

Gość gość
nie chce mi się wierzyć jak ktoś ma do wyboru dwie opcje -kobieta atrakcyjna -kobieta atrakcyjna z dzieckiem wybierze tę drugą. kobieta z dzieckiem to zawsze balast i facet jak się decyduje na taki związek jest frajerem bo nie może znaleźć tej pierwszej opcji

Gość gość
Widać moja matka miała na tyle dużo plusów, że była w stanie przyciągnąć tego "frajera" ;) Co, żal Ci że nie możesz kogoś poderwać a samotna matka może? Bo to dla mnie tak wygląda. Ja jak uważam, że ktoś jest frajerem to w d***e mam z kim on wchodzi w związek i tego nie analizuję. Z góry uprzedzam, że mam świadomość tego, że więź z pasierbem nie będzie taka jak z biologicznym dzieckiem. To jest oczywiste. Jednak to nie oznacza, że każdy ojczym/macocha jest rodem z kopciuszka.

Gość gość
frajer patrzy jedynie na wygląd i wygodę. a porządny facet ma to jakim człowiekiem jest kobieta bez względu na to czy ma dziecko czy nie. i tacy frajerzy właśnie zostawiają kobiety i to przez tych frajerów stają się s amotnymi matkami. jakby ktoś miał wątpliwości-nie jestem samotna matka mam dziecko ze swoim mężem, porządnym facetem :)

Gość gość
śmieszne jesteście jeśli uważacie się za lepszą opcje z dzieckiem. To, że związałyście się z nieodpowiedzialnym facetem świadczy o Was samych, że nie myślicie racjonalnie tylko kierujecie się "c h u j wie czym"

Gość gość
"a porządny facet ma to jakim człowiekiem jest kobieta bez względu na to czy ma dziecko czy nie" ooo tę kwestię lubię najbardziej , rozkładaliście nogi przed jakimś tępym c h u j em a teraz uważacie, że jak ktoś nie zaakceptuje Waszych bękartów to jest "nie porządny"

Gość gość
jak pisałam ordynusie mam dziecko ze swoim mezem :) nikt nie musi nikogo akceptować na siłę. ale ocenianie kogoś przez pryzmat tego czy ma już dziecko jest płytkie.

Gość gość
tu nie chodzi o płytkość, załóżmy chciała byś się związać z facetem co daje połowę swojej pensji na dziecko z poprzedniego małżeństwa? Zamiast te pieniądze przeznaczyć na nową rodzinę? nie sądzę

Gość gość
biorąc faceta z dzieckiem musiałabym liczyć się ze ma zobowiązania tak finansowe jak i ograniczenia czasowe bo dac kasę to nie wszystko bo dziecko potrzebuje ojca.

Gość gość
to jest oczywiste. Pytanie brzmiało, czy chciała byś takiego faceta mając do wyboru bez zobowiązań?

Gość gość
jeśli w momencie kiedy bysmy się poznali byłby już po rozwodzie to czemu nie? nigdy bym się nie zainteresowała żonaty, ale czemu nie rozwodnik? akurat nie sranelam przed takim wyborem bo moj mąż to licealna miłość. jesteśmy ze sobą prawie 20 lat i bardzo się kochamy. a trudno aby 15 latek był rozwodnikiem... ale gdybym się w takim zakochała to bym z nim była.

Gość gość
czyli nie przeszkadzał by Ci to, że połowę pensji daję na swoje dziecko zamiast przeznaczyć to na nową rodzinę?