Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego niemcy są tacy bogaci?

Polecane posty

Gość gość

dla mnie za te wszystkie zbrodnie które wyrządzili nie powinni tacy być.

Gość gość
Bo nie sa takimi miernotami jak polacy

Gość gość
Bo tak jak Brytole i Żabojady dostali w ciul kasy od USA w ramach Planu Marshalla, czyli na odbudowę powojennych zniszczeń. O ile rozumiem wsparcie dla UK i Francji, tak dla Niemiec nie bardzo. Wywołali najkrwawszą rzeź w historii ludzkości, a Jankesi ich za to nagrodzili. No, ale w sumie czego się po nich spodziewać, skoro przed i w trakcie wojny amerykańskie firmy robiły interesy z III Rzeszą, a po wojnie ściągnęły do siebie nazistowskich inżynierów i naukowców. A krajom bloku wschodniego Stalin kazał wzgardzić brudnymi dolarami ze zgniłego zachodu i dlatego dogonimy ich za kolejne 50 lat albo i później.

Gość gość
Do tego wzbogacili się na wyzysku Turków i narodów byłej Jugosławii, a potem i Polaków. Ale teraz wszystko to im się czkawką odbija i niedługo padną na pysk pod ciężarem "uchodźców".

Gość gość
Niemcy francuzi nie są wcale bogaci w USA też bieda jak piszczy też jest narkomania bezdomność w Birmingham w marsylii w nowym Jorku w Waszyngtonie pełno jest bezdomnych i ludzi mieszkających w blaszakach Polacy też nie są bogaci zależy o kim mówisz

Gość gość
bo bogaty zatraca się w swym zadufaniu ,a ktoś taki do nieba nie trafi , nie ma im czego zazdrościć a sprawiedliwości nie szuka się na ziemi!

Gość gość
W każdym kraju jest i bieda i bogactwo 50 milionów amerykanów żyje poniżej progu ubóstwa lądują na ulicach dostają zapomogi od państwa 400 tysięcy niemieckich domów nie ma prądu bo nie płacili rachunków i im odcięli też ledwo wiążą koniec z końcem w Polsce jest dokładnie tak samo nigdzie nie jest różowo

Gość gość
Alkoholicy i narkomani niech umierają jako bezdomni!

Gość gość
Polacy kupują w biedronce czy lidlu bo ich nie stać w większości kupują używane auta biorą kredyty bo ich nie stać amerykanie jedzą fastfoody bo są szybkie i tanie też ich nie stać też kupują stare auta i używane ciuchy nawet za pobyt w szpitalu płacą kosmiczne pieniądze w stanach budują domy z dykty bo to jest najtańsze i szybko można dom zbudować

Gość gość
Ja mieszkałem przez rok w Niemczech pół roku we Włoszech Anglii 2 lata w USA tam też trzeba harować i też nie zawsze starcza na wszystko albo na minimum co z tego że tam sie lepiej niż w Polsce zarabia tam jest drożej w USA i Niemczech to żarcie jest tańsze a cała reszta jest o wiele droższa niż w Polsce np ciuchy prąd woda gaz paliwo wynajem mieszkania jest kosmicznie drogi wyższe podatki ja w USA za wynajem mieszkania płaciłem tysiąc dolarów miesięcznie w Polsce zatem większość produktów jest tańsze tak samo prąd woda gaz ogrzewanie czynsz podatki mamy darmową edukację opiekę medyczną...

Gość gość
Amerykanski prog ubostwa wyńosi tyle ile u nas zamoznosc

Gość gość
Wg mnie w Niemczech USA czy w Anglii poziom życia jest podobny nie zauważyłem różnicy między polską a tymi krajami

Gość gość
Co za frajer probuje wciskac jak to w polsce sie dobrze syje. Ja od 5 lat mieszkam pod dusseldorfem, zajmuje sie obsluga techniczna szpitali, w pl klepalem biede, doslownie ledwomzylem od 1 do 1 . Tutaj stac mnie na wszystko- mam audi a4 (w pl nie stac mniet bylo nawet na komunikacje miejska), spokojnie moge sobie w wakacje poleciec do tajlandii na 2-3 tygodnie, jedzenie jakie chce, pare razy w miesiacu dobra restauracja, wynajem 100 metrowego mieszkania itp. W pl zylem jak mysz, katem u rodzicow dziewczyny, do pracy z buta chodzilem zeby na transporcie zaoszczedzic, jadlem jakies syfiaste pierogi w barze mlecznym, na wakacje to jedynie sobie na basen miejski moglem pojsc od czasu do czasu. O czym my wogole mowimy?

Gość gość
Tyle że amerykański próg ubóstwa nie różni sie od polskiego zapomniałaś o jednym w USA jest o wiele drożej czynsze są kosmiczne opłaty paliwo i za pobyt w szpitalu trzeba płacić u nas edukacja i opieka medyczna jest darmowa to też się liczy raczej biedak w USA a w Polsce nie wiele się różni i na podobnym poziomie żyje przynajmniej ja tak zauważyłem

Gość gość
"Wg mnie w Niemczech USA czy w Anglii poziom życia jest podobny nie zauważyłem różnicy między polską a tymi krajami" Albo prowokacja albo troll. Podejrzewam to drugie.

Gość gość
Nie wspomnę jeszcze że tam wynajem jest znacznie droższy niż w Polsce ludzie też kupują na wyprzedażach za 10 dolców w Polsce można więcej kupić niż w USA jesli zarobki w stanach są wyższe niż w Polsce ale że tam jest drożej to różnica jest o wiele wiele mniejsza

Gość gość
W usa jest taniej niz w pl. I jedzenie i elektronika i kosmetyki i ciuchy i samochody. I wynajem (poza centrami duzych miast). Wiem bo mieszkałam tam przez 7 lat. Zważajac na to ze pensje sa kilkukrotnie wyzsze /okolice seattle/ niz nawet w warszawie sami sobie odpowiedzcie gdzie sie lepiej zyje

Gość gość
Gość 19:41 może w Niemczech po miesiącu pracy masz już apartament jesteś milionerem i masz własny jacht i statek kosmiczny buhaha

Gość gość
To nie prowokacja wy raczej wiecie o czym pisze zachwalacie jak to niby dobrze za granicą g****o prawda wstydzicie sie przyznać że ciężko jest i wysokie opłaty jest tak samo jak w Polsce

Gość ampeosś
Ja zarabiam 2 tysie w Polsce żona 1300 i w lipcu co roku jeżdżę w góry na tydzień w sierpniu na tydzień nad morze w tym roku byłem z żoną i dziećmi na złotych piaskach w Bułgarii autokarem

Gość gość
Polska to Biedastan

Gość gość
W Polsce się lepiej żyje mi sie lepiej w Polsce żyje

Gość gość
Podziekujcie waszemu PełO i "obroncom demokracji" :D:D

Gość gość
Nie jest w USA taniej w Polsce za np opiekę medyczną nie płacisz w USA płacisz duże pieniądze prąd woda gaz jest droższy niż w pl żarcie jest tańsze ale jest niedobre paskudne ja nie mieszkałem w Seattle tylko w Alabamie wg mnie w Polsce dla mnie się lepiej żyje

Gość gość
W Polsce nie jest bieda to nie biedastan to bogaty kraj w Polsce dużo moich znajomych co zarabiają przeciętnie jak większość Polaków co roku do Hiszpanii Bułgarii Tunezji jeżdżą

Gość gość
Przestańcie wreszcie narzekać ja naprawdę zagranicą mieszkałem i wiem jak tam Polacy żyją nie jest tak różowo jak piszecie wynajem kawalerki w Niemczech 400 euro za prąd wode gaz płaciłem 2 razy więcej niż w Polsce jedzenie środki czystości podobnie jak w Polsce kosztują za czynsz płaciłem w DE 320 euro

Gość gość
Czyli mam pewność że albo za granicą nie byliście albo bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury piszecie

Gość gość
Gość 19:41 chciałbyś... I ale masz bujną wyobraźnię frajerusiuniu

Gość gość
gość 20:03, jak to nie płacisz w Polsce za opiekę medyczną? A na co te wszystkie składki potrącane z pensji, oprócz zaliczki na podatek dochodowy? A kolejki do specjalistów są tak długie, że kogo stać, idzie prywatnie. Czyli płaci de facto dwa razy. A w USA jeśli nie stać cię na wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego, to istnieją przecież charity hospitals. Tyle że tam będziesz czekał cały dzień ze złamaną ręką, bo np. znowu przywieźli postrzelonego w wojnie gangów czarnego albo staruszkę z udarem. Żarcie, zgadzam się, paskudne. Ale tani jest tylko fast food, owoce, warzywa, ryby, dobre mięso - to wszystko jest koszmarnie drogie.

Gość gość
Bo niemcy mają produkcje, fabryki, produkują coś z niczego, duża wartość dodatnia, a w PL tylko handel i sezonowo turystyka.