Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Leki w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Czy brałyście jakieś leki w ciąży? Ja biorę nospę, duphaston i magnez. Czy z Waszym dzieckiem było ok po tych lekach?

Gość gość
tak bralam, dziecko zdrowe, ciaza donoszona

Gość gość
To plus kilka innych łącznie z codziennymi zastrzykami od 8 tygodnia do końca ciąży dziecko zdrowe

Gość magdaaa1987
Aj tam :-) u mnie ( 10 tydz): Zastrzyki fraxiparine, acard, kwas foliowy 15 mg, Wit B , femibion, cardiovascular support na układ krążenia, duphaston, luteina :-) Mam nadzieję, że się uda tym razem..

Gość gość
Sprawdź Autorko, czy Twój magnez to na pewno lek. Większość magnezów na rynku to suplementy diety, a one niestety są nieprzebadane. Ja bym suplementów w ciąży nie brała, bo nigdy nie wiesz, z czego ta tabletkę ulepili, ani czy w ogóle działa. Ja pod koniec ciąży brałam Cyclo 3 fort z powodu obrzęków i piłam zioła moczopędne. Oczywiście na zlecenie lekarza.

Gość gość
brałam duphaston - dziecko zdrowe

Gość gość
Czemu duphaston ma szkodzic, to progesteron... Ja mialam zastrzyki z dolarganem, papaveryna, hydroksyzyna z powodu kolki, dopegyt dziecko zdrowe.

Gość gość
ja sie staram nie brac zbyt wiele rzeczy. biore teraz tylko taki suplement z hepatica, on sie nazywa shatavari, ale to ze wzgledu na zmiany hormonalne, gin mi polecila :) a przeciwbolowych staram sie nie brac w ogole.

Gość gość
Zapewne nie bierzesz ich bez powodu, prawda? Wiadomo, że najlepiej bez zbędnych leków, ale w sytuacji kiedy lekarz zalecił, bo są jakieś niepokojące objawy to takie leki trzeba brać. Z tego co wiem luteina i duphaston są absolutnie bezpieczne, magnez też. Jedyna wątpliwość to no spa. Ale tutaj powiem tak: znam mnóstwo dziewczyn, które nie miały żadnych problemów ze zdrowiem dziecka, a brały no spę całą ciążę (bóle, skurcze), brały również silniejsze leki. Więc teoretycznie no spa może powodować mniejsze napięcie mięśniowe u dziecka, a praktycznie nie znam takiego przypadku. Myślę więc, że nie ma się co martwić na zapas, a z dwojga złego ryzyko jakiś ewentualnych komplikacji u dziecka jest po no spie minimalne, za to zaprzestanie stosowania tego leku może mieć poważne konsekwencje.

Gość Olcia84
Ja brałam chela-mag b6, bo mi się skurcze pojawiły po 22 tygodniu. Szybko jednak się uspokoiły, po uzupełnieniu niedoboru magnezu :)

Gość gość
No-spe odradzam. Na studiach nam mówiono, że wpływa na wiotkość mięśni u dziecka i zwiększa prawdopodobieństwo autyzmu.

Gość gość
Dokładnie. No-spa-wiotkość i autyzm, a duphaston spodziectwo.