Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

angielski bardzo proszę o pomoc czasy

Polecane posty

Gość gość

czy jeśli pisze np: before we came there, we had sat at the apartament and... i tu mam problem czy jeśli chce ciągąć dalej że np. śpiewaliśmy jeszcze do tego to czy dalej ciągnąć to w czasie past perfect lub past perfect continuous czy dalej w przeszłość kolejna rzecz trzecia może być już w zwykłym past simple?

Gość gość
ja bym dała w past perfect i to samą 3 formę czasownika, bez operatora had, poniewaz wczesniej jest and

Gość gość
Czasu przeszłego prostego Simple Past Tense używamy dla wyrażenia czynności przeszłej, mającej miejsce w przeszłości i w przeszłości zakończonej, nie mającej związku z teraźniejszością, np. I finished my exercise on Sunday - w niedzielę skończyłem moje ćwiczenie. Czasu przeszłego złożonego Present Perfect Tense używamy dla wyrażenia czynności przeszłej nie zakończonej i jeszcze trwającej lub dopiero co zakończonej, albo też czynności zakończonej, której czas dokonania nie jest określony i której skutki jeszcze trwają, np. The soap has slipped under the bath, I can`t get it - mydło ześliznęło się pod wannę i nie mogę go wydostać. Czas teraźniejszy (forma trwająca) Present Continuous Tense stosujemy, aby wyrazić, że dana czynność właśnie się odbywa, np. I am writting an exercise - ja piszę ćwiczenie.

Gość gość
osoba wyżej, co ty pleciesz, przeciez nie o te czasy pyta, to raz, po drugie, skopiowałes teorie, a pytanie dotyczyło konkretnego zdania jak sie nie znasz, to nie zabieraj głosu

Gość gość
Kluczowe słowa "we came", "we sat". idąc dalej; "we sang" Czas przeszły bez użycia operatora "and" możesz stawiać przecinki wymieniając w past tense co tam jeszcze robiliście.

Gość gość
(do osoby z 2.52) Miałam dobre intencje, żeby podać regułki, bo mnie uczono, że jak znam zasady to poradzę sobie przy każdym zadaniu, a jak ktoś daje gotową odpowiedź, to przy następnych zadaniach znów będzie problem. Regułki są ponadczasowe i mam je w głowie, oczywiście, że pierwotnie z książki, przecież nie zmienię zasad. A ty w ogóle nie odpowiedziałeś na pytanie, więc też się nie wymądrzaj, bo sam nie wiesz.