Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaWiki

Zasypianie dziecka, pomocy!!!

Polecane posty

Gość MamaWiki

Drogie Mamy, mam do Was pytanie dotyczące usypiania dziecka. Jestem mamą 5 miesięcznej córki. Nasz "rytuał" usypiania wygląda tak: 21 godz. - czas kąpieli, potem pidżamka i mleczko 22 godz.- pora usypiania i tu zaczynają się schody! Po nakarmieniu odstawiamy z mężem córkę do łóżeczka i wtedy jest przeraźliwy ryk! Bierzemy ją wtedy na ręce i chodzimy z nią po pokoju do czasu kiedy widać, że zasypia. Potem znowu ją odkładamy i ona w momencie kładzenia do łóżeczka znowu wpada w szał. Czekam ok 5 min. jak płacze i znowu na ręce i tak w koło do godz. 24/1 aż sama "padnie". Wiem, że źle robimy ale nie mam już pomysłow co tu zrobić. Zostawiałam ją nawet kilka razy w łozeczki z rykiem i czekałam aż sie uspokoi sama, ale zamiast się wyciszyć jeszcze bardziej się nakręcała. Wpadała w szał, krztusiła sie itd. Dziewczyny co zrobić, bo ja już wysiadam z tym usypianiem??!!

Gość gość
Moje dziecko w tym wielu kladlam spać duzo wczesniej ok. 19 mleko, potem kąpiel, pizamka, buziaki na dobranoc i kladzenie do łóżeczka. Mały od samego początku spał sam, więc pierwsze wrzaski już dawno mielismy za sobą. Prawda jest taka, że to mąż go kładł do łóżka i nie pozwalał tulic jak mały płakał. Ale dzięki temu po tygodniu synek zasypaial w ciagu 5 minut. Spróbuj wytrzymać te wrzaski. Zobaczysz, że się szybko przyzwyczaić.

Gość gość
Zdecydowanie za późno ja kapiecie i usypiacie, około 18 kąpiel, mleko i gdzieś o 19-20 dziecko śpi. Spróbuj przesunąć porę kąpieli.

Gość MamaWiki
Najdłużej potrafiłam wytrzymać ok. 20 min. AZłamała mnie tym szałem, była cała upocona, czerwona jak burak i w ogóle... Szokiem było dla mnie to, że w momencie wzięcia jej na ręce, ucichła i zasnęła, jak ją znowu odłozyłam było to samo. Mąż się denerwuje jak mała ryczy bo chodzi do pracy i chce się wyspać. Czuję jego presję na sobie, ze powinnam uciszyć małą. Chciałabym to przetrzymać ten jej ryk, ale jak bedzie tak nadawała przez godzinę? Mieszkamy w bloku i o 23/24 wszystko słychać nawet jak ktoś kichnie:) obawiam się, że wtedy sąsiad by przyszedł spytać się co się dzieje bo dziecko ryczy tyle czasu...

Gość gość
Każde dziecko jest inne..może twoje więcej czułości potrzebuje a nie samotności...przytulać dużo ..bujać delikatnie..I próbować każdy ma swój patent na dziecko. ..nie potrafiłam bym czekać az się samo uspokoi...nie miała bym tyle siły..ty się denerwujesz dziecko też...A potem przytulasz z nerwem dla mnie bezsens na Maxa...tul kiedy ono potrzebuje a nie wg dziwnych zasad w książkach czy wymyślonych przez wygodne mamuśki...masz dziecko hallo ono ciebie potrzebuje...I musisz mu się poświęcić w 200% ..są trudne chwile...sama wiem bo nie mam w domu aniołka...ale mój syn śpi.że mną i wszyscy są szczęśliwi...tzn z nami z mężem...cieszę się nim każda chwila bo niedługo urośnie i pójdzie swoją drogą.A czas leci...szybko

Gość gość
jest już przemeczona, tak jak wyżej - próbujcie kłaść wczesniej (ok 19). ile czasu mija od ostatniej drzemki? o której się budzi?

Gość gość
Matko święta po co ja meczysz płaczem..najwidoczniej potrzebuje bliskości nie widzisz tego???takie dziecko nie wymusza jak niektóre mamuśki piszą...wymusza dwulatek ewentualnie. ..bo aktualnie takiego mam w domku

Gość gość
Dobrze Ci tu radza. Za pozno kapiesz dziecko i jest wyczerpane i nie moze przez to zasnac. Kap o 18:30 i najpozniej o 19:30 usypiaj.

Gość gość
a ja am identyczny problem, tyle ze wczesniej syn usypial gora 22 30, a teraz 12-1 i to po noszeniu lulaniu i zmuszaniu;/ tez ma 5mcy juz nie wiem co robic. co mi z tego, ze zaczal tez przesypiac cale noce, jak co wieczor jaja sa. o 19 jest kapiel kolo 19 30 butla i owszem, chce mu sie nawet spac, ale on sobie robi drzemke. drzemke polgodzinna, godzinna, tak, ze kolo 21 jest wyspany i rzeski. i tych drzemek w ciagu dnia ma sporo i niektore nawet po 2h:/

Gość gość
do 18:42 to masz odpowiedz - wysypia się w ciągu dnia i dlatego nie chce juz spać w nocy :) polecam forum.gazeta.pl/forum/w,572,159138349,159138349,Sen_dzieci_urodzonych_w_lipcu_i_sierpniu_2015.html

Gość MamaWiki
Zakładając ze idzie spac o 23/24 wstaje o 8.30/9 rano. Daje jej mleko kolo 10 i potem około 11 drzemie do 12. Potem spacer około 13 mleko. potem jest już róznie bo czasem chce jeszcze zasnąć o 14 nieraz o 15. śpi do ok 17. dzisiaj zasnęła o 16 i spi nadal... Dla mnie tez osobiście nie byłoby rozwiązaniem zostawienia jej ryczącej ile się da. Ale naprawde te nocki są okropne.

Gość gość
określ się! albo odłóż i niech sie nauczy spać sama, nie bierz na ręcę tylko siedź obok mów i głaskaj. Albo ja uśpij na rękach a nie że usypiasz a kiedy juz prawie zasypia to nagle odkładasz. Poprostu sama sie określ kobieto.

Gość gość
Nie pozwalaj na drzemkę o 16. Najpóźniej o 14 ostatnia drzemka i kolo 18-19.kąpiel. kolacja i spanie.

Gość MamaWiki
Gość 18:46 - żle się wyraziłam, ona zasypia mi na rękach. Kiedy już widzę, że głowka "się leje" czyli śpi odkładam ją. Widocznie jest to jeszcze stan drzemki.

Gość gość
gosc 18: 45 dzieki :) ale mlody do tej pory pomimo sporej ilosci drzemek w dzien spal ladnie wieczorem :/ yhh lektura mnie czeka

Gość MamaWiki
Dziewczyny i Gość 18.51 i , wezmę rady do serca. Postaram się by drzemka jej ostatnia była kolo 14 potem 18 kąpiej,mleko i spanie. Będzie ciężko ale coś muszę z tym zrobić. Dziekuję za wszystkie rady!

Gość gość z 18 42
czytam i troche lipa bo nie jestem w stanie zapewnic dziecu ciemnego pokoju.. spimy we trojke w jednym poki co;/

Gość gość
Postaraj się wyregulować sen dziecka w dzień. Pamiętaj jednak że każde dziecko jest inne jedne potrzebują więcej inne mniej snu. Musisz je obserwować. Nie poddawaj się odrazu. Przestrzegaj ustalonych godzin a dziecko samo się dostosuje do rytmu dnia. Sama nie dawno mialam ten problem a teraz plan dnia wygląda tak: 7 pobudka, posiłek, aktywnośc 10-11.30 drzemka, potem posilek, aktywnosc 14.30-16 drzemka, posiłek aktywnosc, 19.30 kąpiel, posiłek i o 20 sen nocny 2 posiłek i spi dalej do 7. Moj syn skonczyl wlasnie 7 miesięcy jak miał 5 mcy te drzemki byly częsciej musisz zwrocic uwagę o ktorej zaczyna juz marudzic. Polecam poczytać blog "o matko wariatko" blogerka opisuje tam swoje "przygody" ze swoim maluchem i na niej tez wzorowalam się wprowadzając plan dnia :) 3mam kciuki! Powodzenia!

Gość gość
Ja mam podobnie i uważam, że warto nauczyć dziecko zasypiać samodzielnie, bo męczycie się wszyscy. U mnie sprawdziło się rzeczywiście przetrzymanie tego szału. Próbowałam metody podnieś - połóż, ale to wywoływało jeszcze większą histerię. Teraz robię tak, że kładę córkę do łóżka i mówię do niej idziemy spać, dobranoc. Przykrywam, daję smoczek i odchodzę. Jak zaczyna się rozkopywać i wrzeszczeć, znowu to samo- przykrywam, dobranoc , smoczek, ewentualnie głaszczę po główce. Nie wyciągam, bo to powoduje, że się rozbudza i nakręca jeszcze bardziej. A jak wychodzę wycisza się. Fakt, że moja córka nie była aż tak ciężka do zasypiania, ale takim sposobem zasypia sama w kilka minut. Staram się zachować spokój, być przy niej, nie dać jej plakac w samotności, ale też nie ulegać płaczom. Naprawdę po kilku dniach usypianie stalo się o wiele łatwiejsze. Inna sprawa, że faktycznie późno kładziecie dziecko, może jest zbyt zmęczone.

Gość gość Klaudia
Tez mialam ten problem i i wzięłam z samochodu wozek do domu i usypiam go w wozku dam mleczko troszcze pobujam piec miniut i spi :)