Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skąd się wziął w Polsce zwyczaj dawania księdzu pieniędzy na kolędzie ?

Polecane posty

Gość gość

to nienormalne moim zdaniem, za co te pieniądze ? kto to w ogole wymyslil ? ten zwyczaj ze ''trzeba'' dac chociaz 20 zł :O a jak nie dasz to ksiądz dziwnie sie patrzy i cos sobie zaznacza w karcie, pewnie ze ci domownicy nie dali nic... nie wiem jak jest u was ale u mnie tak jest, ksiądz sobie cos tam pisze, co roku pyta co robimy, jak zyjemy, czy sie uczymy, czy pracujemy, bla bla bla, modlitwa, da obrazek i czeka na kasiore, gdy nic nie dostaje no to mowi ''no czas na mnie'' gdy dawalismy mu kiedys kase pare lat temu po 50 zł to siedzial u nas po 10 minut, rozmawial a teraz ucieka bo wie ze i tak nic nie dostanie, u sąsiadki siedzi po 15 minut :O

Gość gość
znając głupich ludzi to sami tak księżulów nauczyli :o

Gość gość
Ja nie daje nic ...

Gość gość
jak przyjdzie na iebie czas ,a przyjdzie i juz niebedziesz mogl odszczekac to dasz wszystko zeby isc do nieba ,kumasz popierdulko? popierdulka dlatego ze mlody jestes i nic niekumasz:-(

Gość gość
najlepiej księdza nie wpuszczać do domu w ogóle

Gość gość
a do łóżka ?

Gość gość
ja dam 200 zł i chuj lewactwu do moich pieniędzy. od 70 lewactwo okrada ściąga kasę na fikcyjne ubezpieczenia od ludzi, w spółdzielniach mieszkaniowych okrada na cenach wziętych z sufitu za ogrzewanie i media , wszędzie tkwią i stąd ten ich skowyt .. Kościół mnie nigdy do niczego nie przymuszał w przeciwieństwie do lewactwa

Gość gość
Skąd się wziął zwyczaj ? Ludzie nauczyli księży takiego zachowania ;) tak jak w niektorych parafiach, zwłaszcza na wsiach i w malych miastach jest nieoficjalny ''cennik'', za pogrzeb, ślub, chrzciny, komunie, ludzie po prostu wiedzą ile ksiądz ''bierze'' :D W moim rodzinnym domu księdza rodzice wpuszczali, ale kasy nie dawali, teraz mieszkam sama w Krakowie i szczerze mówiąc nie wiem czy ksiądz w tym bloku chodzi i kiedy, albo trzeba sie zapisac u niego w parafii, nie mam pojęcia.

Gość gość
piertol ksiedza i dawanie:-) ale daj szanse tym ktorzy chca dawac:-) no pomysl tak szczerze,jaki huj cie to obcbodzi jak niedajesz no jaki:-) kiedys zdechnoesz i zebus mial miejse i kropidlo ktos zato zaplaci ,zyj i daj innym zyc ,i caluj zyc fych co imblizej . Przyjdzie na ciebie czas ,jak bedziesz zdychal noewiesz jak bedziesz mialczal;-) pamieta o jednym tam modrosc gdzis rozum:-P

Gość gość
gość dziś - w kościele uczą chamstwa ?

Gość gość
Ja do kościoła nie chodzę bo niewierzący jestem i grosza nigdy nie dałem księdzu

Gość gość
Jak byłem wierzący to na tacę nigdy nie dawałem bo to darmozjady niby za co za to ze nic nie robią a kasę biorą

Gość gość
A gdzie jest przymus dawania podczas kolędy czy dawania na tacę?Nie masz albo nie chcesz dać to nikt nie zmusza.Podobnie jest z chodzeniem do kościoła.

Gość gość
ter niechodze zam,ie mama daje ,wierzy ze sie poprawie,szanuje ja chce sis poprawic ,co mnie ksiadz jaw iara jest lepsza od tabletki ,czesto:-) lekarze wam w waszej gupocie placebo przepisuja i placicie z nadzieja ze,was,proszek uzdrowi,gupota wsza jest wielka. Od tysiecy lat nawed szaman wie ze kak mocny w wierze w wlase ciao ono samo potrafi cie uleczyc kaxy z nas ma,to w sobie i czlowiek i zwierz,ziesz,wieksza zdolnosc do samo uzdrowienia ma bo? bo niedyskutuje i wieksza aiare ma,dlatego kochamy zwierzaki bo sa,sz zere i zdrowsze i niezatrowajanam łbow wrecz leczą,aaaaa:-P