Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naraziemamjedno

Łatwo było zdecydowac sie na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość naraziemamjedno

Drogie mamy czy łatwo było wam zdecydować sie na drugie dziecko? Bo ja jakoś nie mogę.mam 2 letnią córeczkę , poród miałam szybki bez powikłań, mała nie miała kolek,jest w miarę grzecznym dzieckiem choc *****iwym,pieniędzy nam wystarczy na dwójkę, mąż chce, a ja? nie potrafie sie zdecydować czy to juz czy moze zaczekać jeszcze i wrócic teraz do pracy na rok dwa?jestem przed 30stka mam jeszcze chwilę czasu ale jakos tak nie moge sie zdecydować i powiedziec tak to teraz! chce mieć drugie dziecko JAk było u Was?

Gość gość
Nie było łatwo. Mój syn ma teraz ponad 4 lata. I dopiero teraz zdecydowaliśmy się na drugie :) Jestem w 6 tygodniu ciąży :) Chociaż zawsze chciałam mieć jedno za drugim, najlepiej rok po roku :D

Gość gość
Ja wróciłam do pracy, bo syn dał nam w kość i nie chciałam drugiego. Ale potem autentycznie zapragnęłam kolejnego dziecka i starszy chciał rodzeństwo, wiec wtedy się zdecydowałam. Mam różnicę 6 lat, ale wszyscy są zadowoleni. Jeżeli masz taką możliwość to idź na trochę do pracy, odżyjesz, a jak ci się znudzi to wtedy dziecko ;-)

Gość gość
jeszcze poczekaj:) ja mam syna 5 lat i córe 10 msc, jest fajnie bo syn juz wiekszy duzo rozumie, nie bije jej, pilnuj****awi się z nia, ide na spacer to nie musze gonić za starszym bo wie ze ma isc koło mnie i trzymac sie wózka, a kolezanka ma 2 latka i półroczniaka i masakra, ten sie drze bo zazdosny, ucieka, goni bije młodszego. Poczekaj jeszcze z rok z zajsciem niech tamty odrosnie troszke.

Gość gość
Było łatwo bo nie mogło być sierotą! ! Różnica między dziećmi nie powinna być większa niż dwa lata bo wtedy lepiej się dzieci dogadują! Mąż mnie Zawsze wspiera podczas Kazdego badania ginekologiczne go pochwy i poródach bo intymność to ja i Mąż a nie obcy facet ginekolog! Mamy Prawo do obecności nawet w Szpitalu podczas badań i zabiegów zawsze decyduje Pacjent! !!!

Gość gość
gosc 21:10 ty dobrze się czujesz?

Gość Jedynaczka4
Od początku planowaliśmy z mężem dwoje dzieci i tak będzie niedługo.Moja córeczka ma 14 miesięcy i na początek lutego powitamy następne maleństwo.

Gość gość
wspolczuje ciazy za ciaza bleee

Gość gość
Ja mam roznice 2 lata i najpierw byl ostry sajgon... ale od kiedy mlodsze ma 1.5 roku mam duzo łatwiej niz siostra ktora ma roznice 4 lata - u mnie non stop sie bawia - u niej dwa rozne światy. Przyznam szczerze ze planujac pierwsze dziecko chcialam szybko drugie ale trudy macierzynstwa jakos mnie pohamowaly... dopiero mąż mnie namowił i jakos uleglam... teraz dwojka odchowana, pracuje mam czas dla siebie, w domu bez problemu wszystko ogarniam bo bawią sie razem... uwazam ze im szybciej tym lepiej ale trzeba sie tez nadawac do takiego sajgonu ktory trzeba przetrwac

Gość gość
Mnie motywowało to, że praktycznie wszytko miałam już po pierwszym i póki było jeszcze nowe, niezniszczone i modne to chciałam wykorzystać, niż potem po latach wydawać od nowa kasę (bo nie lubię używać rzeczy sprzed lat, które już 7 razy wyszły z mody). Jak bym miała od początku wszytko kupować, to sorry, ale wolę sobie na to konto pojeździć na wakacje.

Gość gość
ja dałam sobie w życiu przerwę na macierzyństwo, dwoje dzieci, różnica między nimi 18 miesięcy, na początku było ciężko ale teraz super, dzieci mają świetny kontakt, ja po dłuższym urlopie(5 lat) wróciłam do pracy i jestem mega szczęśliwa.

Gość gość
uwazam ze im szybciej tym lepiej ale trzeba sie tez nadawac do takiego sajgonu ktory trzeba przetrwac x zgadzam się, dwa lata wyrwane z życiorysu ale warto... potem dzieci mają wspólne zabawy, zainteresowania cały czas. Różnica już 4 czy 5 lat zmienia wszystko.

Gość gość
Ja mam na razie jednego, 4-miesięcznego synka. Póki co, anioł, a nie dziecko. Kolki trwały może 2 tygodnie, nie płacze bez powodu, przesypia noce, potrafi się sam zająć zabawkami, jest kontaktowy i *****iwy, uśmiech niemal nie schodzi mu z buzi. Gdyby nie to, że ze względów zdrowotnych muszę dłużej poczekać, to pewnie niedługo myślałabym o następnym. Chcę mieć co najmniej dwoje dzieci.

Gość gość
No ja się niestety nie zdecyduje już. Moja córka ma prawie 6 lat, teraz jest w takim fajnym wieku, że wszystko chłonie, chce wszystko wiedzieć, jest ciekawa świata ale i można z nią już fajnie pogadać itp. My z mężem mamy swoje pasje, hobby na które każdy z ma czas. Córka często jeździ do dziadków, uwielbia z nimi przebywać a my wtedy mamy czas dla siebie. Wiem że drugie dziecko wprowadziło by mega chaos a nam już dobrze razem we trójkę. Lubimy nasze spokojne życie. Cieszymy się nim, że mamy czas dla rodziny ale i dla siebie. Nie, drugie dziecko już nie. Dodam że mam już 33 lata więc chyba zrobiłam się już za leniwa i za wygodna na drugie. Jak miałabym się zdecydować to zaraz po pierwszym bo potem się już nie chce zaczynać tego od nowa kiedy "liznelo" się chwili spokoju i oddechu.

Gość gość
Tak. Zależało nam na malej różnicy wieku. Zdaje sbie sprawę ze bedzie ciężko na początku. Odchowac i wrócić w spokoju do pracy :-) no chyba ze szybko zdecydujemy się na 3. Marzymy o 3:-) dziecko 20miesiecy, ja 5 miesiąc ciąży.

Gość gość
Tak było łatwo, bo u mnie to była zimna kalkulacja. Chcieliśmy 2 dzieci. Syn skończył 3 latka, ja robiłam kolejny fakultet, chciałam go w ciąży i na macierzyńskim skończyć i po roku iśc do nowej pracy- nie wracać już do starej. Gdybyśmy się nie zdecydowali to pewnie zmieniłabym pracę i czekałabym rok, dwa bo przecież nie zaciążę od razu, bo później nie miałabym do czego wracać. Syn miał 4 latka jak urodziła się siostra, był już kumaty, nie było zazdrosci itd. Było dużo łatwiej. Nie wyobrażam sobie różnicy mniejszej niż 3 lata. Sory to nie dla mnie. Mam brata młodszego o 2 lata i szczerze? Mama mówiła, że nigdy razem się nie bawiliśmy.

Gość gość
miedzy moimi dziecmi jest 5lat roznicy i ja sobie chwale jak narazie(8l i 3l) starsza jest pomocna, nie bylo zazdrosci a mlody jest wprost zapatrzony w siostre, miedzy mna a bratem jest 14miesiecy roznicy i mama mowila, ze po wstepnym sejgonie bylo super bo cale dnie sie soba zajmowalismy, z bratem teraz mam bardzo dobry kontakt

Gość gość
Podziwiam wad serio ze wam sie chce tak. .jedno dziecko to sajgon do 4lat a tu nastepne???a gdzie w tym wsztstkim zyc???

Gość gość
My sie zdecydowaliśmy i nie zaluje. Córka ma 2 lata i 5 miesięcy. Jestem w 16 tygodniu ciąży. Jedyne czego żałuję to tego ze tak późno podjęliśmy decyzje o drugim dziecku.

Gość gość
Było trudno, bo akurat złapałam oddech po pierwszym, skończyło 1,5 roku i zaczynaliśmy wychodzić na prostą. Ale chciałam małą różnicę wieku i jest 2,5 roku - idealnie. Podrosły i mają świetny kontakt, wszystko razem.

Gość gość
Córka miala 7 lat jak urodzilam syna. Dla mnie idealna roznca wieku a dzieciaki zyc bez siebie nie mogą

Gość gość
Dziewczyny jesteście nie do zaje.. nia Ale gdzie w tym wszystkim normalne życie?

Gość gość
Jestem w 7 tyg ciąży. Mój synek w kwietniu skończy 2 l jak urodzę to będzie miał 2 lara i 4 m-ce. Lis y nas sam tak zadecydował. Miałam w czerwcu wrócić do pracy wiec ta wieść o ciąży nie od razu mnie ucieszyla. Na pewno juz nie zdecyduje sie na wychowawczy

Gość gość
Popieram, hardcore

Gość gość
A czy to nie jest normalne życie?

Gość gość
Ja nie wiem czy zdecyduje sie na drugie dziecko. Jak juz to za jakies 5 lat. Narazie mam jedno. Przeraza mnie to ze będzie wszystko jeszcze raz. Poród, pare miesięcy nie spania, i to siedzenie w samotności w domu, brak czasu dla siebie i męża... Nie chciałabym żeby dzieci byly moim jedynym osiągnięciem. Czekam aż mały pójdzie do przedszkola żeby iść do pracy.

Gość gość
u nas tez będzie mała róznica. Córka ma 18 mc a w kwietniu będzie syn :) czyli wyjdzie 22 miesiące różnicy. Myśle że po powyższych wypowiedziach najlepiej widac że każda opcja ma swoje plusy i minusy. Ja mam siostre 2 lata młodszą i chciałam aby między moimi dziecmi tez byla mała różnica wieku. Trzeciego raczej nie będzie.

Gość gość
Nie wiem co Wy pitolicie non stop o tym wieku, że musi być blisko, że rok, ze 2 różnicy maks bla bla. Wśród moich znajomych 90% osób które ma rodzeństwo to ma różnice większą niż 2 lata. Co, nasze matki głupsze od Was były i nie wiedzialy, że jak machną jedno po drugim to będzie najlepiej na świecie? :P I nie zauważyłam jakiejkolwiek korelacji między różnicą w wieku a dogadywaniem się w wieku dorosłym.

Gość naraziemamjedno
Nie chodzi mi dogadywanie się gdy dzieci beda starsze albo dorosłe bo to nie jest kwestia wieku tylko raczej charakteru i wychowania. chodzi mi tylko o pierwsze lata i generalnie samą decyzje o drugim dziecku.dzięki za odpowiedzi.moja córka w styczniu bedzie miała dwa lata w nowym roku chyba zaczniemy sie starac o drugie wiec bedzie około 3 lat rożnicy. tylko jakos nadal nie moge przyjać do wiadomości ze znowu bede 9 miesiecy "ciężarna" no i potem z dwójka juz nie tak łatwo jak z jednym wyjśc gdziekolwiek lub zostawic babci i skoczyc do kina :)

Gość gość
Ja wiem, że chodzi o wiek dziecięcy i wspólne zabawy, ale w perspektywie życia ile to jest? 5-10% długości całego życia? Rodzicom raczej powinno zależeć na CAŁYM życiu, a nie robić rok po roku bo "będzie łatwiej" a często wcale ku temu warunków nie ma. A co do Ciebie, myślę, że do 30-32 spokojnie możesz czekać na natchnienie ;) Ewentualnie zrezygnować z zabezpieczenia, ale bez starań konkretnych i zobaczyć co bedzie - znajoma tak zrobiła jak się zdecydować nie mogła :D