Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ukciaza

Ciąża w UK

Polecane posty

Gość Ukciaza

Hej wszystkim, pracuje w Londynie 1 rok i 2 miesiące w jednej firmie bez przerwy na part- time. Wlasnie dowiedziałam sie ze jestem w ciąży ( wczoraj zrobiłam test ) trochę z mężem byliśmy zszokowani ale ogólnie bardzo sie cieszymy. Mam jednak pewne obawy nie wiem co powinnam po kolei teraz robić gdzie sie udać, nie jestem zapisana w żadnej przychodni i nie wiem jak to wszystko tu wyglada. Czy mam szanse liczyć na jakies benefity, urlop macierzyński? Będę wdzięczna za odpowiedzi pozdrawiam

Gość gość
zapisz sie do GP, tam Ci przyznaja polozna i ona bedzie Ci prowadzilam ciaze, bedziesz miala usg 2razy (w 12 i 20tyg) jak wszystko bedzie dobrze, jezeli bedzie potrzeba, to zrobia wiecej razy, macierzynski trwa 6mies albo 12mies, zalezy od Twojego wyboru, ale tylko 6tyg jest platne 90% zarobkow, potem troche ponad 500/miesiecznie, a jak wybierzesz roczny to ostatnie 3miesiace sa nieplatne, na macierzysnki mozesz isc od 26tygdnia, bo tu raczej nie daja zwolnienia na ciaze, moznesz poprostu wczesniej na macierzysnki isc, co do benefitow, to dostaniesz 80/miesiecznie child benefit, jest jeszcze child tax credit, ale tu trzeba miec male zarobki jako rodzina, zeby sie zalapac, pozdrawiam

Gość gość
Gratulacje :) Po pierwsze zapisz sie do GP, w przychodni zapytaj od razu o namiary na polozna i skontaktuj sie z nia. Przez telefon wypytaja cie o date statniego okresu itd. Ok 9-10 tydz bedziesz miala wyznaczone pierwsze spotkanie z polozna. Trwa ono ok godziny i to jest taki wywiad- choroby, mierzenie cisnienia, wazenie, krew itd Mozesz tam pytac o co chcesz. Kolo 12 tyg bedziesz miala pierwsze USG- zawiadomienie przychodzi listem. Co do zasilkow, urlopow itd to nie mam pojecia jak to wyglada na part time. Ja moglabym powiedziec jak to wygladalo u mnie na full time kontrakcie. Pozdrawiam!

Gość Ciążauk
Dzieki mam nadzieje ze jakoś to wszystko ogarnę. A jak z angielskim czy da sie dogadać jakoś gdy nie jest on zbytnio zaawansowany? I nie wiem czy tez można brać benefity na mieszkanie które wynajmuje? Mój landlord mówił ze na to mieszkanie nie mogę?

Gość gość
Macierzyński trwa 9 mc a nie 6 ;) można dobrać jeszcze 3 mc ale bezpłatnie. Tygodniowo 139 funtów macierzyńskiego, przez pierwsze 6 tyg płacą 90 procent pensji.

Gość gość
Macierzyński 9 mc a nie 6 ;) Zasiłki zależą od zarobków a w szczególności house benefit żeby dostać trzeba mało zarabiać i uważaj z tym bo to jeden z tych zasiłków które potem trzeba oddawać w większości przypadków ;)

Gość UKciaza
A czy jest jakaś różnica miedzy part-time a full- time?