Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciotka się obrazila bo nie pomogła kuzynowi...

Polecane posty

Gość gość

Bardzo lubię siostrę mojej mamy. zawsze miałam dobry kontakt z ciotka. ale teraz pojawił się problem bo nie pomogła jej synalkowi obibokowi. otóż koleś jest ode mnie rok starszy-32 lata. skończył zawodowej i od kilkunastu lat pracuje od przypadku do przypadku. głównie jest na utrzymaniu rodziców . i ostatnio postanowił się wyprowadzić. ciotka mieszka w mieszkaniu komunalnym więc nie ma własności. ja mam swoje mieszkanie. osoba która miała wynająć mieszkanie kuzynowi chciała oświadczenia ze w razie eksmisji wezmę to do siebie. nie podpisałam mu tego i nie wynajął mieszkania i ciotka ma do mnie żal ze mu nie p omoglam :(

Gość gość
czy wy byście coś takiego podpisały?

Gość gość
oczywiście że nie nie bardzo rozumiem problem z doopy wzięty w razie eksmisji może przecież wrócić do mamusi, nieprawdaż ? no chyba że ciocia liczyła na to że się pozbędzie darmozjada i ty go będziesz utrzymywać gdy nie będzie miał kasy na wynajem

Gość gość
no wrócić może ale ciotka nie będąc właścicielką mieszkania w którym mieszka nie mogła napisać oświadczenia ze to przyjmie w razie eksmisji. ha rozumiem ze jej oświadczenie nie byłoby ważne ale ja mu tego nie podpisze bo to darmozjad i Lewis i nie zamierzam w razie czego za niego odpowiadac

Gość gość
ty obraź się na nią i na kuzyna, dobrze na tym wyjdziesz, przynajmniej nie będziesz musiała pracować na obiboków bez wyształcenia

Gość gość
a co ma do tego własność mieszkania ? skoro przedtem mieszkał u matki to chyba może do niej wrócić przecież tam był chyba meldowany

Gość gość
a niby czemu ty masz jakieś oświadczenia podpisywać kuzynowi ? niech jego matka poświadczy że jak będzie miał długi to ona będzie spłacać

Gość gość
co za idiotyzmy ?! za chwilę rodzinka Ci na mieszkanie zaflancuje stado Romów i innych Syryjczyków

Gość gość
ciotka jest wykształcona i pracowita osoba tylko... rozpiescila synka do granic możliwości i takie są efekty. Kamilek zawsze był malutki i wszystko robiła za niego i taki finał... mi po śmierci mamy ciotka dużo pomogla- również finansowo-konkretnie załatwiła mi prace-dobrze płatna w której pracuje do dziś...

Gość gość
Wydaje mi się, że ciotka kręci. Ja z partnerem wynajmujemy mieszkanie - w dniu podpisania umowy nie mogłam być, więc umowa jest głownie na niego a ja jestem dopisana tylko. I u notariusza podpisywał za nas oboje, że w razie czego idziemy pod taki a taki adres. I NIKT nie wymagał żadnego pisma od właściciela. Bo to jest zabezpieczenie osoby która nam wynajmuje, i to MY musimy się martwić by nas pod tym adresem przyjęto. BTW, a podał adres swoich rodziców - on jest tam zameldowany, ja oczywiście nie i jakoś nie było najmniejszego problemu.

Gość gość
pierwsze słyszę o takich umowach a wynajmuję mieszkania od 15 lat nigdy od lokatorów nie oczekiwałam takich oświadczeń

Gość gość
To jest najem okazjonalny. Ale jak pisałam, to kuzyn u notariusza powinien podać i podpisać, że ma jakiś adres do którego można w razie czego go wykopać (najprościej z dowodu adres zameldowania). A nie jakieś oświadczenia.

Gość gość
to polecam się doksztalcic bo wkrótce zostaniesz z nieplacacym lokatorem bez możliwości wywalenia go... też bym nie podpisała . Z rodziną najlepiej na zdjęciu niech tak się okaże ze braciszek nie płaci i go wywalają i zwala ci się na głowę. i co? i nic nie zrobisz bo mu notarialnie poswiadczylas.

Gość gość
ja od 12 lat wynajmę mieszkania i od czasu zmiany ustawy o lokatorach jak nie ma eksmisji na bruk podpisuje umowy najmu okazjonalnego. i załącznikiem do tej umowy jest oświadczenie w którym w pierwszym akapicie jest napisane: jestem właścicielem lokalu. to notarialnie poświadczone oświadczenie jest niezbędne.nie ma czegoś takiego jak oświadczenie wynajmującego ze wyprowadzi się pod jakiś adres bo przy eksmisji będzie zweryfikowane jaki adres został wskazany-wiem bo w lipcu eksmitowalam jednego z lokatorów. i jakby nie było oświadczenia osoby będącej właścicielem to nikt by tego lokatpra nie eksmitowal. oświadczeniem lokatora ze wyprowadzi się tu czy tam można sobie tyłek podetrzeć.

Gość gość
A ja właśnie patrzę na oświadczenie notarialne o poddaniu się egzekucji (zgodnie z warunkami podpisanej umowy) bez żadnych adresów, oświadczeń właścicieli itd.

Gość gość
ale to nie jest oświadczenie ja podstawie art 77 kc o poddaniu się egzekucji :O to oświadczenie którego sąd potrzebuje do wydania decyzji o eksmisji a to zupełnie co innego!

Gość gość
Ode mnie też nikt nie żądał jakiś oświadczeń właściciela, a podpisałam akt notarialny (art 777) I piszesz, że ten akt notarialny jest w sądzie potrzebny. No a o co chodzi jak nie o to by sąd wydał w razie potrzeby decyzję o eksmisji? Skoro sąd może na podstawie tego aktu wydać taką decyzję to żadne oświadczenia właścicieli nie są potrzebne. Sąd może wydać eksmisję do ośrodka dla bezdomnych nawet - więc adresu nie potrzebuje.

Gość gość
Aha, i wszystko było załatwiane przez biuro nieruchomości (które opłacali wynajmujący, a nie ja) więc nie sądzę by olewali rzeczy które są niby konieczne do skutecznego pozbycia się zalegających z czynszem lokatorów.

Gość gość
kupiłam kamienicę przez agencje... Z lokatorami więc nie mów nic lepiej o agencjach bo to obecnie drogie taksówki. aby sąd wydał decyzję o eksmisji musi być zapewniony lokal zastępczy. można wystąpić do urzędu miasta o mieszkanie komunalne jeśli nasz lokator spełnia warunki lub w okresie letnim o lokal- nie pamiętam już nazwy, który ma mieć dostęp do wody i wc nie koniecznie w budynku i ma miec dostęp do światła dziennego. do czasu kiedy nie będzie lokalu nikt nie wykona eksmisji. A dobrowolna egzekucja? fajnie tylko co jeśli mamy bezrobotnego lokatora bez majątku? na czym przeprowadzić egzekucję należności? dostaniemy od komornika pismo, że egzekucja jest bezskuteczne. niestety prawo chroni nierobów i cwaniaków :(

Gość gość
też bym nikomu czegoś takiego nie podpisała. moi znajomi podpisali takie oświadczenie koleżance. miała to być formalność. od pół roku mieszka z nimi i nie mogą się jej pozbyć...

Gość gość
No halo halo, ale ciotka pracę ci załatwiła, ma prawo prosić o przysługę. Sama pomoc chętnie przyjelas a teraz co?

Gość gość
W życiu bym niczego takiego nie podpisała. Szczerze? Nawet jakby to był mój brat, a wiedziałabym, że to leń śmierdzący to bym go pod dach nie brała, ani nie podpisała żadnej deklaracji, że wezmę. Z takimi ludźmi to tylko kłopotu sobie narobisz. Dobrze zrobiłaś. Wiesz jak to mogło wyglądać? Kuzyn raz by pracował, a raz nie. Raz by płacił, a potem by przestał. Właściciel miał by dość i wywaliłby go na zbity pysk = do Ciebie (bo rodzice na bank by go nie wzięli, dobrze wiedzą co z niego za menda). A co Ty niby miałabyś z nim zrobić? Wtedy to dopiero miałabyś problem