Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ciasto bez proszku do pieczenia i sody wyrosnie?

Polecane posty

Gość gość

Dostalam przepis od znajomej na ciasto czekoladowe, nie ma tam ani proszku ani sody. czy takie ciasto wyrosnie ? Jej bylo ladnie wyrosniete ale zastanawiam sie czy nie zapomniala dopisac w przepisie...

Gość gość
Oczywiscie ze wyrośnie. Podstawa to dobrze napowietrzyć ciasto-tak jak biszkopt w którym długo sie ubija białka z cukrem i stopniowo dodaje żółtka na sam koniec mąkę sie miesza ręcznie łyżka.

Gość gość
jesli to jest lekkie ciasto (typ biszkopta) to wyrosnie dzieki bialkom i napowietrzonej masie, ale jesli to jest ciasto ktore ma w skladzie np. tluszcz, bakalie i ogolnie jest "ciezkie" to nie ma szans.

Gość gość
Biszkopt wyrośnie, drożdżowe samo przez się rozumie się, że wyrośnie, kruche i francuskie w ogóle proszku nie potrzebują. Babki, keksy, murzynki nie wyrosną, tu proszek/soda są niezbędne.

Gość gość
Też mam przepis na ciasto czekoladowe (brownie), w ktorym nie ma ani sody ani proszku. O to w tym cieście chodzi, aby wyszło mokre i lekko zakalcowate. Jest pyszne :)

Gość gość
Dajcie przepis na to ciasto :)

Gość gość
Ja też poproszę o przepis :)

Gość brownie1
BROWNIE 100 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 3 jajka, 250 g cukru, 1op cukru wanilinowego, 100 g mąki, 100 ml śmietany 30%, szczypta soli. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową, następnie mąkę i śmietanę. Ciasto przelewamy na blaszkę i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 175. Powyższe proporcje są na małą blaszkę, ja robię podwójną porcję na taką normalną, dużą blachę. Smacznego! :)

Gość brownie1
Ciasto z powyższego przepisu zawsze wychodzi, robi się szybko i najważniejsze - smakuje ;) Od kiedy znalazlam ten przepis na każdą imprezę serwuję brownie:)