Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ciasto bez proszku do pieczenia i sody wyrosnie?

Polecane posty

Gość gość

Dostalam przepis od znajomej na ciasto czekoladowe, nie ma tam ani proszku ani sody. czy takie ciasto wyrosnie ? Jej bylo ladnie wyrosniete ale zastanawiam sie czy nie zapomniala dopisac w przepisie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiscie ze wyrośnie. Podstawa to dobrze napowietrzyć ciasto-tak jak biszkopt w którym długo sie ubija białka z cukrem i stopniowo dodaje żółtka na sam koniec mąkę sie miesza ręcznie łyżka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jesli to jest lekkie ciasto (typ biszkopta) to wyrosnie dzieki bialkom i napowietrzonej masie, ale jesli to jest ciasto ktore ma w skladzie np. tluszcz, bakalie i ogolnie jest "ciezkie" to nie ma szans.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Biszkopt wyrośnie, drożdżowe samo przez się rozumie się, że wyrośnie, kruche i francuskie w ogóle proszku nie potrzebują. Babki, keksy, murzynki nie wyrosną, tu proszek/soda są niezbędne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Też mam przepis na ciasto czekoladowe (brownie), w ktorym nie ma ani sody ani proszku. O to w tym cieście chodzi, aby wyszło mokre i lekko zakalcowate. Jest pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dajcie przepis na to ciasto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też poproszę o przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brownie1
BROWNIE 100 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 3 jajka, 250 g cukru, 1op cukru wanilinowego, 100 g mąki, 100 ml śmietany 30%, szczypta soli. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową, następnie mąkę i śmietanę. Ciasto przelewamy na blaszkę i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 175. Powyższe proporcje są na małą blaszkę, ja robię podwójną porcję na taką normalną, dużą blachę. Smacznego! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brownie1
Ciasto z powyższego przepisu zawsze wychodzi, robi się szybko i najważniejsze - smakuje ;) Od kiedy znalazlam ten przepis na każdą imprezę serwuję brownie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×