Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pogrzeb

Polecane posty

Gość gość

Mam ciężki okres, zmarła mi babcia, chorowała na raka i zostałam ze wszystkim sama. Nie wiem jak zabrac sie do pogrzebu. Nie wiem jak to ogarnąć, jakie są potrzebne dokumeny, jak to jest z miejscem na cmentarzu. Możecie coś poradzić, podpowiedzieć.

Gość gość
Hm, akt zgonu to przede wszystkim. Ale zeby miec akt zgonu musisz miec dowod osobisty zmarlego i (w moim przypadku tak bylo) protokol posekcyjny ktory dostajesz okazujac pozwolenie na pochowek od prokuratora.( Ja podaje Ci tak jak ja znam,nie wiem jak jest w przypadku raka) z aktem zgonu, pozwoleniem na pochowek, i kwitkiem ze babcia odprowadzala skladki zus idziesz do pogrzebowki. Tam dajesz im akt zgonu,podpisujesz pozwolenie na odbior zwlok, dajesz kwitek o tym zusie i podpisujesz ze moga odebrac zasilek pogrzebowy jako oplate pogrzebu a ewentualne roznice doplacisz. Ustalasz date godz jesli jestes pewna ze Twoja parafia nie jest jakas liczna i ksiadz nie ma zbyt wielu pogrzebow. Lub mowisz ze podasz date jak ustalisz z ksiedzem. Ustalasz szczegoly jak trumna/kremacja,krzyz skrzynka, kwiaty trabka i kiedy masz dostarczyc ubranie do trumny. U mnie bylo jeszcze potrzebne pozwolenie na pochowek w innej parafii. To w sekretariacie kosciola zalatwilam. W miescie grabarzem martwisie pogrzebowka. U mnie zmarly byl chowany na wsi i do grabarza trzeba byloosobno. Tylko nie pamietam kurcze skad ten kwit mialam o miejscu na cmentarzu... jak przypomne sobie to dopisze. U ciebie pewnie bedzie duzo prosciej. Ja na pozwolenie na pochowek 2 niedziele czekalam. Ale skoro ja dalam rade pochowac ojca okielznac papierologie a mam 22 lata to wierze ze i ty sobie poradzisz.

Gość gość
Zawsze możesz się zgłosić do jakiego zakładu pogrzebowego który pomoże ci ogarnąć to wszystko. Tu http://www.zakladpogrzebowy24.pl/ na pewno możesz liczyć na pomoc.

Gość gość
mi też było trudno się zebrać po śmierci babci. Na szczęście prawie wszystko załatwia zakład pogrzebowy, u nas był to www.pogrzeby-vektor.pl, naprawdę bardzo dobrze wszystko zorganizowali.

Gość Kataszynka
Na każdego kiedyś przyjdzie ten moment, jednak wiem, że nie każdy potrafi sobie dobrze z tym poradzić. Warto mieć już kontakt do zakładu http://www.arka-dabrowa.pl/cennik by w razie czarnej godziny nie musieć się zastanawiać nad takimi rzeczami.

Gość gość
Bardzo współczuję sytuacji, załatwianie formalności i spraw związanych z pogrzebem może być bardzo przykre... Gdybyś jednak potrzebowała sprawdzonego zakładu, to niedawno moja rodzina zamawiała nagrobek dla dziadka w http://www.granitlux.pl/ . Bardzo uczciwa i rozsądna firma.

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
Ja mam niestety podobny problem. Nie zna ktoś może jakiegoś godnego polecenia zakładu pogrzebowego w Sosnowcu?

Gość gość
Ja szukam zakładu pogrzebowego z Sosnowca z kolei.

Gość gość
Znalezienie dobrego zakładu pogrzebowego jest bardzo ważne. Ja trafiłam na taki zakład w Katowicach. Polecam wam skontaktować się z www.pogrzebyzorza.pl Oni potrafią przeprowadzić ceremonię pogrzebową na najwyższym poziomie.

Gość gość
My w okolicach Krakowa korzystaliśmy z kolei z zakładu http://frankowscy.pl/uslugi-pogrzebowe/ i dobrze że na nich trafiliśmy bo to profesjonalny i solidny zakład. Dużo nam pomogli przy organizacji ceremonii pogrzebowej. Przydatne też to, że bezgotówkowo organizują ceremonię w ramach zasiłku ZUS i KRUS i że to również zakład kamieniarski.

Gość gość
Bardzo współczuję. Niedawno przechodziłam przez to samo. Jeśli będziesz miała jakieś pytania co do organizacji pogrzebu, to najlepiej skontaktować się z salonem pogrzebowym. We wszystkim Ci doradzą. Ja korzystałam z usług www.orkus.com.pl i byłam zadowolona z udzielonej pomocy.

Gość Illonesska

Ja ze swojej strony polecam dom pogrzebowy pogrzeboweuslugi.pl to jest godne miejsce do tego, aby po prostu pochować w sposób odpowiedni bliską osobę. Tu mają wiedzę, doświadczenie, organizują ceremonię w sposób kompleksowy

Gość gość

Ważne jest znalezienie dobrego zakładu pogrzebowego, który zajmie się przeprowadzeniem ceremonii. Jeżeli mieszkacie w województwie dolnośląskim to skontaktujcie się z www.augstra.pl Zakład ten znajduje się w Oleśnicy pod Wrocławiem.

Gość aorian

My korzystaliśmy z zakładu pogrzebowego w Gorzowie Wielkopolskim  www.pogrzebywgorzowie.pl/  i oceniam ich jak najlepiej, pomocni, profesjonalni. Pomogli  m.in. w załatwianiu spraw urzędowych i w dalszej kolejności zajęli się wykonaniem pomnika.

Gość dorotta

Z Warszawy sprawdzi się Miejskie Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych. Możecie liczyć na ich pomoc, profesjonalne i kompleksowe podejście do organizacji pogrzebu. Wykonują także nagrobki, dla nas wykonali z  piaskowca, bardzo ładnie, elegancko wyszedł.

Gość gość

ku//rwa hieny nawet po nocach sie reklamujecie! zenada !

Gość Grabarz

Bierzesz Szpadel idziesz na cmentarz kopiesz sobie dół w kształcie prostokąta potem robisz sobie trumne w kształcie prostokąta i gotowe 

Gość gość

czymś na terenie Katowic to polecam wam skontaktować się z www.pogrzebyzorza.pl Korzystałem z ich usług i wiem że można na nich w pełni polegać.

Gość gość
19 minut temu, Gość gość napisał:

czymś na terenie Katowic to polecam wam skontaktować się z www.pogrzebyzorza.pl Korzystałem z ich usług i wiem że można na nich w pełni polegać.

zorza ? nie polecam, drogo strasznie

Gość gość

Wydaje mi się, że autorce chodzi raczej o to, żeby ktoś jej pomógł w kwestiach formalnych. Teraz firmy pogrzebowe się tym zajmują. Po stwierdzeniu zgonu przez lekarza dzwoni się po prostu do takiej firmy, ona odbiera ciało i przekazuję wszystkie informacją o dalszym postępowaniu. Często też załatwia, na przykład datę pogrzebu z księdzem i tak dalej, kieruje do konkretnych miejsc w celu załatwienia dokumentów. Przynajmniej w Radomiu Epitafium tak robi. Tutaj masz ich stronę www.epitafium.net.pl/ .

W takim razie koniecznie sprawdź  https://www.marcinkiewicz-pogrzeby.pl/ ja po śmierci babci korzystałam właśnie z ich usług. Załatwią wszystkie formalności, o nic nie będziesz musiała się martwić. Skupisz się na ostatnim pożegnaniu z babcią. Z szacunkiem podchodzą do zmarłych, a do klientów z wielką empatią. Potrafią wesprzeć i podnieść na duchu w tych trudnych chwilach. My chowaliśmy babcię tradycyjnie, więc mogę powiedzieć, że babcia wyglądała podczas tej ostatniej drogi bardzo ładnie. Spełnili wszystkie nasze wskazówki, babcia była ubrana w ulubioną garsonkę. Naprawdę wszystkim się zajęli.

W takiej sytuacji niezbędna jest pomoc profesjonalistów. Ja ostatnio pogrzeb w rodzinie przygotowywałam z pomocą firmy https://lemanczyk.com.pl/  i naprawdę polecam ją z całego serca. W tym ciężkim i trudnym okresie bardzo nam pomogli. Po pierwsze załatwili wszystkie formalności, więc nie musieliśmy zawracać sobie nimi głowy. Do tego zadbali o to, by nasz dziadek po śmierci wyglądał jak najlepiej. Obsługa dokładnie wiedziała, kiedy potrzebujemy ciszy, a kiedy potrzeba nam z kimś porozmawiać. Zawsze służyli ciepłym słowem, radą i pocieszeniem. No a jakość usług, którą świadczą, nie pozostawia wątpliwości, że to prawdziwi specjaliści. Dlatego naprawdę polecam ich usługi. Pomogą wam w tych trudnych chwilach pochować zmarłego z godnością i odpowiednią oprawą.

Gość gość

Po pogrzebie warto też pomyśleć o opiece nad grobem. Jeżeli rozglądacie się za czymś w okolicach Szczecina to polecam wam zgłosić się do blask.szczecin.pl Oni zajmują się całoroczną opieką nad grobami.