Gość gość Napisano Styczeń 1, 2016 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :). Jako że sezon przeziębieniowy postanowiłem kupić coś na katar i wybór padł na olbas oil. Pojawiły się jednak wątpliwości, które może jakiś chemik lub farmaceuta forumowy pomoże mi rozwiać. Na stronie dbam o zdrowie Ulotka leku - dawkowanie, działanie, zastosowanie skład różni się w porównaniu do strony apteki internetowej doz . Na tej drugiej stronie w składzie olejku znajduję się salicylan metylu. Zgodnie z wikipedią : Stosowany miejscowo na nieuszkodzoną skórę jako lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i rozgrzewający. Być może źle rozszyfrowałem nazwę, ale z tego co piszą na stronie http://www.magicznyogrod.pl/zielarnia/zwiazki-pochodzenia-naturalnego/salicylan-metylu.html Salicylan metylu stosowany jest w lecznictwie wyłącznie miejscowo..Wytwarza się wyłącznie preparaty do użytku zewnętrznego.PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE: Jest trujący po przypadkowym zażyciu doustnym ! Czy ten olbas nie zaszkodzi przy inhalacji płucom. Nie chciałbym sobie zrobić kuku. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach