Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja przyjaciółka jest zakompleksiona

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam (a raczej nie ja) problem. Moja przyjaciółka Kinga jest strasznie zakompleksiona. Znamy się od siedmiu lat, a przyjaźnimy od pięciu. Wiem o niej praktycznie wszystko. Chodzi o to, że ma ona okropnie niskie poczucie własnej wartości. Uważa się za brzydką, grubą i nic nie wartą osobę. W moich oczach jest ona naprawdę śliczna i wspaniała. Przy wzroście 166 cm waży 60kg. Jest szczupła ale ma szerokie biodra. Niestety męczy się jakimiś "dietami cud", przechodziła nawet częściową głodówkę (małe śniadanie, mały obiad i nic więcej) i nie powiedziała mi o tym, wolała zapalić papierosa (nigdy wcześniej nie paliła nałogowo) niż cokolwiek zjeść. Cięła się... kłóciłam się z nią, że ma iść do psychologa bo jeszcze chwila i popadnie w depresje i w końcu po dłuższym czasie powiedziała o swoich kompleksach mamie. Jej mama stwierdziła, że zapisze ją na wizytę, ale po jakimś czasie Kinga oznajmiła, że nie ona tam nie pójdzie. Nie da rady. Dodatkowym problemem w jej życiu jest to, że nie jest zbyt bogata i musi dzielić pokój z rodzicami, z czego ojciec jest alkoholikiem... marzy o psie albo przynajmniej kocie (kocha zwierzęta) ale jej mama się nie zgadza ze względu na wielkość mieszkania, a wiem, że gdyby miała zwierzątko byłaby o wiele szczęśliwa. Zakochała się w chłopaku, który nie zwraca na nią uwagi, tylko na rok starszą kuzynka. To ją jeszcze bardziej dobija i obniża jej samoocenę. Dodam tylko że mamy po 14 lat i proszę o odpowiedź na pytanie: co mam zrobić? Jak jej pomóc? Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
kochana tutaj nie dostaniesz dobrych odpowiedzi, bo większość to sfrustrowane prawiczki, skopiuj ten temat i załóż na Wizażu, zobaczysz że będzie duży odzew

Gość gość
W takich sytuacjach nie jest łatwo pomóc. Dopilnuj aby nie paliła i nie cięła się. Próbuj namawiać ją dalej na wizytę u psychologa, ale nie naciskaj. Najważniejsze co możesz zrobić to według mnie spędzać z nią dużo czasu i wspierać ją. Staraj się ją dowartościować. Piszesz, że w twoich oczach jest śliczna i wspaniała - mów jej o tym. Bądź cierpliwa i zawsze staraj się jej wysłuchać, nawet jak zacznie cię już denerwować. Pokaż jej że jesteś jej przyjaciółką i że może ci zawsze zaufać. Nie masz łatwego zadania, ale próbuj, staraj się. Może jeszcze ktoś coś napisze albo spróbuj też na Wizażu. Powodzenia :)

Gość gość
Widać, że jesteś bardo dobrą osobą :) A może zapisze się na wolontariat np w schronisku dla zwierząt, aby mieć kontakt ze zwięrzętami? Zrób z nią taki oczyszczenie - niech spisze na kartce wszystkie rzeczy, których ona w sobie nie lubi i co jej przeszkadza. Ty natomiast napisz wszystkie rzeczy za które ją lubisz i co Ci się w niej podoba. Może macie więcej znajomych, które moglyby taka listę zrobić. Na zmianę czytajcie minusy i plusy. powodzenia :)