Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nastolatkaoliwia

Pierwsza miesiączka

Polecane posty

Dzisiaj zauważyłam ślady krwi na moich majtkach , a więc stąd wzięły się bóle brzucha i brak apetytu, dostałam okres Jestem przerażona , mama jest w pracy i nie mogę dostać początkowych wskazówek , a więc zwracam się do was - kobiety Proszę was o odpowiedzi na poniższe pytania, dodajcie też kilka uzupełnień których tu nie zamieściłam O miesiączce wiem tylko podstawowe info, z wcześniejszych rozmów z mamą i koleżankami. Postanowiłam napisać do was Mam 12 lat i przeglądałam już trochę informacji na temat menstruacji ale w każdym z nich brakowało mi szczegółów dosyć ważnych dla mnie :) A oto pytania: 1. Co ile powinno się zmieniać podpaskę 2. Po jakim czasie cykl unormuje się 3. Podpaska czy tampon , dlaczego akurat wybierasz to ? 4. Jak zatuszować wygląd podpaski kiedy jest się np. w getrach 5. Ile trwa przeciętna miesiączka? 6. Czy powinnam iść do ginekologa ? 7. Jak uniknąć ćwiczeń na w-fie 8. Podstawowy zestaw który powinno się brać do szkoły w razie potrzeby Z góry dzięki za odpowiedzi

Gość gość
Hej, 1. Co ile powinno się zmieniać podpaskę - sama zauważysz jak bardzo podpaska jest zakrwawiona. Myślę, że co 3,4 godziny jest okej. 2. Po jakim czasie cykl unormuje się - cykl powinien się unormować po kilku miesiącach. Prowadź sobie kalendarzyk. 3. Podpaska czy tampon , dlaczego akurat wybierasz to ? - Ja wybieram podpaski - jest mi tak wygodniej, zwłaszcza myślę że to będzie wygodne dla osoby, która dostała okres - abys mogła "obserwować" swoje ciało. Później możesz zacząć stosować tampony i sama ocenisz jak Ci wygodniej. 4. Jak zatuszować wygląd podpaski kiedy jest się np. w getrach - W tych dniach staram się nie chodzić w obcisłych getrach, leginsach. Zakładam spodnie/spódniczki 5. Ile trwa przeciętna miesiączka? od 4 do 7 dni 6. Czy powinnam iść do ginekologa ? - Nie 7. Jak uniknąć ćwiczeń na w-fie - U nas na wfie można było wziąć tzw dni niedyspozycyjne :p i gdy dziewczyna miała bolący okres zostawała zwalaniana z wf. Jeżeli dobrze się czujesz to ćwicz - wkładaj podpaski ze skrzydełkami lub tampony (jak Ci wygodniej) 8. Podstawowy zestaw który powinno się brać do szkoły w razie potrzeby - podpaski/tampony, dodatkowo możesz brać chusteczki do higieny intymnej. Zupełnie to wystarczy