Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bogusia789

operacja kolana

Polecane posty

cześć, w ferie zimowe będę miała opercje na kolano ( usuwanie tkanki ) i strasznie się boje, więc jeśli ktoś coś wie to proszę o odpowiedzi na kilka moich pytań ;) będę musiała być nago na operacji ? no bo to jest kolano więc chyba będę mogła mieć np bluzkę lub szorty ? o co chodzi z tym całym cewnikiem ? też będę musiała go mieć ? ( będę pod narkozą ) wiem, że jest znieczulenie ogólnie i jeszcze jakieś i jedno jest w kolano a drugie w kręgosłup tzn będę miała albo jedno albo drugie xD i podobno to w kręgosłup tak boli, że nie można się ruszyć, prawda ? będę potem nosić jakieś stabilizatory na całą nogę ? ile będę potem siedzieć w domu ? czy po zabiegu będę musiała leżeć czy będę mogła chodzić normalnie, bez kul ?

Gość Polinka91
Anestezjolog ma do wyboru dwie opcje- znieczulenie podpajęczynówkowe w kręgosłup i narkozę. Cewnika raczej nie będziesz miała, a co do stroju to zależy od szpitala, w niektórych jest się nago przykrytym chustą, w innych dostaje się specjalny strój. Po operacji noga zazwyczaj jest owinięta tylko bandażem elastycznym , a co do kuli to zależy również od tego co wykonają ci w kolanie. Jeżeli będzie to ciężki zabieg to kule będą obowiązkowe, w innym wypadku aby nie doszło do zaniku mięśni zaleca się odstawienie kul.

no właśnie słyszałam o tych znieczuleniach, podobno to podpajączkowe bardzo boli, wiesz coś o tym ? będę miała rozcięte prawie całe kolano ( z tego co zrozumiałam ) i przy użyciu narzędzi do artroskopii będzie usuwana tkanka której jest pełno w kolanie więc jak sądzisz ? sorki że tyle pytań ale jestem dosyć młoda bo mam tylko 14 lat a kolano bardzo boli więc jestem po prostu ciekawa jak to będzie wyglądać a moja mama dużo pracuje więc nie mam praktycznie kiedy z nią porozmawiać bo gdy ona jest w domu to ja w szkole potem jedzie do pracy i tak to wygląda ... ;/ a tak zwana "orteza " jeśli się nie mylę xD sądzisz że będzie potrzebna ?

Gość dmfjaifi
Obawiałam się operacji, którą musiałam przejść. Cieszę się, iż stafiłam do Dra Piotra Krawczuka, który zamiast usuwać łąkotki, potrafi je zeszyć i ma się swoją, a nie zaś implant z banku tkanek. Jest to na pewno wygodniejsze i nie ma problemu związanego z odrzutem.

Gość Wypadkowicz
W przypadku problemów z kolanami gorąco polecam z własnego doświadczenia szpital Orthos w Komorowicach pod Wrocławiem. Świetni specjaliści, nowoczesny sprzęt i cudowne podejście do pacjenta! Po zabiegu byłem na 14 dniowym turnusie rehabilitacyjnym po którym otrzymałem zestaw ćwiczeń do domu i wracam do zdrowia po ciężkim wypadku.. w końcu.. http://orthos.pl/turnusy-rehabilitacyjne/

Gość Dertyds

A ja polecam zajrzeć tutaj znanyortopeda.pl, jestem bardzo zadowlona z artroskopii

Jedyny słuszny lekarz do operacji kolana to doktor Jacek Jaroszewski z kliniki Enel Sportu z Warszawy. Słuszna diagnoza, objaśnienie i później całe leczenie z operacją i rehabilitacja.