Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Guz

Polecane posty

Gość gość

Czy lekarz wycinając guza może od razu stwierdzić że jest złośliwy?

Gość gość
raczej nie, trzeba najpierw wysłać wycinek do laboratorium.

Gość gość
Od razu nie, ale wycinek poddany jest badaniom, które mogą to ocenić.

Gość gość
To dziwne że mi tak powiedział :(

Gość gość
a moze właśnie miał na myśli to co uzyskałaś w odpowiedziach wcześniej. Tylko lekarz ujął to w skrócie myślowym :)

Gość gość
Guz czego? To zależy.

Gość gość
piersi :(

Gość gość
Nie. Lekarz wycinajac guz wycina go z marginesem zdrowej tkanki lub z całą piersią. Nie ptzecina go w pół. Może ewentualnie podejrzewać na podstawie badania USG w którym radiolog opisał zmianę jako zmianę o charakterze CA czyli prawdopodobnie nowotworową. Dopiero potwierdzenie histopatologiczne daje 100% pewności że to nowotwór. Zwykle przed operacją wykonuje się biopsję zmiany. Nie miałaś takiej?

Gość gość
Po usunięciu guza, jego wycinek jest przekazywany do laboratorium gdzie robi się badania histopatologiczne. Na wpisie powinna być taka adnotacja.

Gość gość
Biopsja wykazała włókniaka, ale ze bolał został wycięty, i właśnie w trakcie zabiegu lekarz mnie poinformowała ze źle wygląda i trzeba będzie usunąć piers :(

Gość gość
Do badania wycina się cały wycięty guz ponieważ patolog musi ocenić wielkość marginesów zdrowej tkanki. Nie denerwuj się, poczekaj na wyniki. Jeśli niestety okaże się to nowotworem masz różne możliwości. Pracuje w szpitalu,zajmuję się głównie rakiem piersi i wiem że różnie bywa. A skąd jesteś? Jeśli z niedaleka, może kogoś ci polecę.

Gość gość
Z płocka :)

Gość gość
Każda operacja to OSTATECZNOŚĆ! !! Nie dopiero po ok . dziewięciu dniach laboratorium z wycinka histopatologii oceni czy to rak złośliwy czy nie? . Nam (bo przy Kazdym badaniu cipki jest maz i wspieral rowniez porody mamy do takiej obecnosvi prawo nawet w szpitalu ust 2008 r art 21)ginekolog podczas jednego z badań zalecił po okresie masowanie piersi by uniknąć raka. To samo zalecił stosowanie tylko kalendarzyk i prezerwatywy na pytanie męża o antykoncepcję. Tabletki to szkodliwy syf dla organizmu! !! Polki są zacofane i wstydzą się partnera przy badaniach czy porodach a często ratuje nam nawet życie bo personel boi się naszego świadka i są bardziej odpowiedzialni i nie zalecają zbędnych zabiegów usuwania czegokolwiek z organizmu bo często po zabiegach jest TYLKO GORZEJ! !!

Gość gość
Hmm, ja niestety z wlkp :/ Nie znam nikogo w tamtym rejonie :( Pozostaje Ci tylko czekać na wynik histopatologiczny. Mogę Ci tylko podpowiedzieć żebyś nie dawała usunąć sobie wszystkich węzłów chłonnych jeśli nie ma wskazań. Powinni najpierw zrobić biopsję węzła wartowniczego.

Gość gość
Dziękuję Ci za odpowiedz i za radę :)

Gość gość
Hmm, ja niestety z wlkp :/ Nie znam nikogo w tamtym rejonie :( Pozostaje Ci tylko czekać na wynik histopatologiczny. Mogę Ci tylko podpowiedzieć żebyś nie dawała usunąć sobie wszystkich węzłów chłonnych jeśli nie ma wskazań. Powinni najpierw zrobić biopsję węzła wartowniczego.

Gość gość
Nie ma za co. Rozumiem Twój strach. Daj znać jaki wynik :)

Gość gość
Jutro lecę do szpitala, wiec dam znać :) Mam nadzieję że wszystko będzie ok :)

Gość gość
Byłam dziś w szpitalu na zmianie opatrunku, wyniki dopiero będą za tydzień.

Gość gość
Cierpliwości. Trwa to naqet do 3 tygodni :)

Gość gość
I jak tam autorko? Masz juz wyniki?