Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sfrustrowanamama

Kiedy dziecko nie chce spać..prosze, zajrzyj

Polecane posty

Gość sfrustrowanamama

Witam, mam synka 13mcy, z którym co wieczór walczę o sen. Jego sen...wiadomo. Problem wiekszy bo syn nie ma osobnego pokoju, jesteśmy ja, mąż i mały w jednym (mieszkamy na kawalerce). Co wieczór odkładam go w sumie około 20-20:30 do łóżeczka. Daję butlę z mlekiem - wypija i co? i zamiast smacznie zasnąć on dopiero zaczyna żyć. Wariacje w łóżeczku, ściąganie z siebie ciuszków, wyrzucanie pościeli, szarpanie za barierkę łóżeczka - a to ostatnie już całkiem wyprowadza mnie z równowagi bo potrafi tak robić i się po prostu śmiać, kiedy mówię, że nie wolno - robi to mocniej- kiedy nie reaguję - robi to dłużej. Nie chcę zostawiać go z jednej strony samego z problemem zasypiania bo wiadomo, że przyjemniej jest zasypiac kiedy mama jest obok i głaszcze jednak ja nie mogę z drugiej strony siedzieć nad nim i czekać aż łaskawie się położy (kiedy ja go kładę od razu się podnosi i wariuje dalej) i tak każde usypianie konczy się na tym, że kładę o 20 a zasypia o 22, 23:00 ..... moje pytanie: jakie są wasze sposoby na wyciszenie dziecka, bo rytuały mamy już stałe tylko z wyciszeniem problem... i czy ktoś mógłby polecić mi dobrą literaturę , która pomoże mi zrozumieć moje dziecko... Codziennie jak przychodzi pora spania to jestem kłębkiem nerwów, przez co kłócę się z mężem, krzyczę na swojego syna bogu ducha winnego...

Gość gość
Wiesz co moze moglibyscie pomyslec o jakims parawanie, takim zeby byl od Was oddzielony. Sa takie fajne skladane popatrz sobie na necie. Druga sprawa to o jakich porach spi w dzien? Bo jesli spi dlugo po poludniu to niektorym dzieciom jest trudno zasnac o 20. Moj synek uwielbia Kolysanki Utulanki Turnaua, sa spokojne i wyciszajace. Do tego ma bardzo blada lampke ktora powoli zmienia kolory a on sie na nia patrzy. Chyba tylko takich rad Ci moge udzielic. Powodzenia

Gość gość
A ile Ci dziecko śpi w ciagu dnia

Gość gość
Mam młodsze dziecko co prawda niż twoje, ale u nas czasem też były podobne problemy. Kąpiel była o 20 potem butla z kaszka, a sen o 23 albo i później. Co nam pomogło? Mniej snu w ciągu dnia wiadomo dziecka nie powinno się wybudzac, ale ja nie miałam innego wyjścia. Mały lubi sobie po spać w dzien, musiałam mu to ukrócić. A i ostatnia drzemka 16 max około 17. Teraz mały zasypia około 21 i mam święty spokój. Oby tak zostało.

Gość gość
Ja mam jedno dziecko dużo starsze, a drugie niemowlę, więc w praktyce nie pomogę, ale mogę polecić " Zaklinaczkę dzieci" Tracy Hogg. Zdania są podzielone, ale mi jej metody pomogły w uregulowaniu rytmu dnia i snu półrocznej córki, a w tej książce jest obszerna część o problemach ze snem u dzieci powyżej roku. Może spróbuj...

Gość gość
Moze za duzo spi w dzien? Moj spi max. 2h w dzien i nie pozniej niz do 15. Jak przekracza jedno lub drugie, delikatnie go wybudzam. Klade go tez ok. 20 nie daje na noc butli nawet, poczytam ksiazeczke, przytule i 15-20 min.i spi jak aniolek :)

Gość gość
Za długo śpi w dzień..W sensie ilościowym czyli za dużo godz snu w ciągu doby i w sensie że za krótki odstęp między snem.U nas tak było. A kąpiel podobno rozbudza.

Gość gość
Mój był identyczny. Zaczęło się jak nie miał jeszcze roku. Nie mieszkaliśmy wprawdzie na kawalerce ale mieliśmy jeden pokój. Kiedyś się wkurzyłam, bo ile można usypiac dziecko które jeszcze się z tego śmieje tak jakby ;-) zgasilam światło i wyszłam z pokoju. Chyba tak się zdziwił ze nawet 10 minut nie minęło i zasnął sam. I tak jest do tej pory. Życzę powodzenia.